Zubaři: Plná kartotéka pacientů je nesmysl

10. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zubařů sice ubývá, ale pokud některý z nich tvrdí, že již nemůže vzít nového pacienta, je to nesmysl. Uvedla to Magdalena Syrovátková z okresního sdružení České stomatologické komory...


Ústí nad Labem -

„Může přece prodloužit objednací dobu a upravit ordinační hodiny. Pravda ale je, že vystudovaní absolventi nestačí nahrazovat ty, kteří odcházejí do důchodu,“ vysvětlila MUDr. Syrovátková.

Nejvíce zubařů, přibližně polovina, je podle Pavla Šoltésze z okresní komory mezi 40 a 55 roky. Lékař upřesnil, že problémem je také systém vzdělávání.

„Zatímco v zahraničí je absolvent školy připraven ihned vstoupit do praxe, u nás díky systému atestací musí nějaký čas pracovat pod dohledem zkušeného stomatologa,“ uvedl.


Změna stylu studia nastane po vstupu Česka do Evropské unie. Poté bude moci absolvent rychleji nastoupit do praxe.

Na Ústecku je nyní pacientům k dispozici sedm desítek praktických stomatologů, na Teplicku jde přibližně o stejné číslo.

„Stejně jako v dalších lékařských oborech platí - schopní mladí lékaři si hledají uplatnění za hranicemi, navíc toto číslo se zvýší po vstupu země do EU,“ doplnila Magdalena Syrovátková.

Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Jiřího Pekárka se situace ještě zhorší, pokud ministerstvo zdravotnictví neudělá nic pro to, aby stouply počty studentů oboru a do praxe vstupovalo více zubařů.

V Česku je nyní 7 500 zubařů, na jednoho připadá 1 800 pacientů. Ročně vstupuje do praxe 90 absolventů, ale více zubařů je těsně před důchodem a končí. Do deseti let by se tak jejich počet mohl snížit až o polovinu.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 10.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?