Zubaři se musí přizpůsobit EU

25. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská unie doporučuje Česku výrazné změny v pojetí a zajištění výuky zubního lékařství, stejně jako úpravu podmínek pro vstup stomatologa do praxe, či návrh na změnu z titulu MUDr. na doktor zubního lékařství. Změny projednával...


Ústí nad Labem - Evropská unie doporučuje Česku výrazné změny v pojetí a zajištění výuky zubního lékařství, stejně jako úpravu podmínek pro vstup stomatologa do praxe, či návrh na změnu z titulu MUDr. na doktor zubního lékařství. Změny, které projednával podle předsedkyně okresního sdružení stomatologické komory MUDr. Magdaleny Syrovátkové nedávný sněm komory, vyžadují unijní normy.

Zubní lékař by se měl během studia méně věnovat všeobecné problematice a specializovat se na problematiku léčení zubů či na spolehlivé nalezení a ošetření zubního kazu. Změny musí Česko provést do roku 2004, kdy se předpokládá vstup země do Unie. Na rozdíl od zemí EU nyní musí český absolvent pracovat několik let pod dohledem zkušeného zubaře, zatímco v Unii vstupuje do praxe ihned. Obdobný problém, jaký nyní čeká i Česko, vyřešilo s úspěchem před vstupem do společenství třeba Rakousko.

Stomatologickou komoru rovněž trápí hrozba nedostatku zubařů, protože dvě třetiny ze 7580 českých stomatologů jsou podle MUDr. Syrovátkové starší 40 let.

V ústecké Střední zdravotnické škole a Vyšší zdravotnické škole, která připravuje pro praxi dentální hygienistky, se při nedávném semináři účastníci rovněž zabývali uplatněním této profese v rámci Evropské unie. Celkem ve třech školách tohoto typu zatím v zemi vystudovalo podle Břetislava Matyáše devadesát hygienistek, které se starají o prevenci a orální zdraví pacienta.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 24.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?