Zubaři se začnou vzdělávat v bývalých kladenských kasárnách

8. 10. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zubní lékaři, dentální hygienici i technici se začnou vzdělávat v bývalých kladenských kasárnách v listopadu. Vzniklo tam největší vzdělávací centrum pro zubaře v zemi za zhruba 30 milionů korun. V nejbližších dnech bude centrum vybaveno technikou. Zaměstnáni v něm budou i neslyšící zubní technici.


Novinářům to řekl Jiří Pekárek, jehož společnost v někdejších kasárnách od roku 2009 provozuje zubní pohotovost. Loni ošetřila více než 7000 pacientů. Pekárek byl v letech 1991 až 2008 prezidentem České stomatologické komory a je autorem myšlenky vybudování centra.

V bývalých kasárnách Lidice začaly bourací práce letos v lednu, stavební úpravy v březnu. Nyní zbývá budovu dovybavit. „Kladno jsme si vybrali, protože jsme chtěli být blízko Praze a kvůli podmínkám, které nám tady byly vytvořeny,“ uvedl Pekárek. Město totiž přenechalo budovu za podmínky, že v něm vznikne vzdělávací centrum, za jednu korunu.

V areálu kasáren se plánuje také vznik vysokoškolského kampusu kladenské fakulty ČVUT. Tato přestavba bude stát několik desítek milionů korun. Vznikne tak komplex pro vzdělávání, kde bude možná i spolupráce mezi vysokou školou a vzdělávacím centrem.

Do Kladna by měli začít jezdit zubní lékaři i dentální hygienisté z celé České republiky a postupně i ze zahraničí. „Doufáme, že by zde měla vzniknout i vysoká škola pro dentální hygienisty,“ řekl Pekárek.

Součástí centra bude i šest stomatologických křesel s možností online přenosu prováděných činností do přednáškové místnosti s kapacitou 56 míst. Součástí také bude výuková zubní laboratoř. Z výuky bude také možné přenášet obraz a zvuk prostřednictvím internetu kamkoliv na světě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?