Zubní lékaři chtějí spoluúčast 40 procent

1. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do dvou let bychom měli při návštěvě zubaře zaplatit mnohem víc peněz z ruky do ruky než dosud. Oznámil to na sobotním sněmu České stomatologické komory její prezident Jiří Pekárek...


„V zemích Evropské unie, do kterých vstupujeme prvního května, je spoluúčast mnohem vyšší než v České republice, a měla by se tedy vyrovnat,“ řekl Pekárek.

Zubaři si představují, že spoluúčast by měla stoupnout z dnešních 25 až na 40 procent. Zbylých 60 procent by pak hradily zdravotní pojišťovny.

Zubaři také požadují, aby se seznam úkonů, které si pacient platí sám, podstatně rozšířil. Mimo jiné bychom měli platit například i plomby předních zubů a mnoho dalších úkonů.

Zdravotní pojišťovny by hradily preventivní prohlídky, napravování vážných zubních vad, chirurgické zákroky, tedy například trhání zubů a léčbu bolestivých stavů.

Součková: základ bude plně hrazen

K jejich záměru se pro Právo vyjádřila i ministryně zdravotnictví Marie Součková.

„Budeme novelizovat zákon číslo 40, kde se jasně stanoví, za které zdravotní úkony u stomatologa pacient bude platit v hotovosti a za které ne. Základní zubní ošetření dál bude plně hrazeno zdravotními pojišťovnami. Nadstandard ale by si pacient mohl hradit sám,“ řekla Součková.

Novela zákona zapadá i do její koncepce návrhu reformy zdravotnictví, kterou by měla vláda v březnu projednávat. „V ní posilujeme roli pacienta. To znamená, aby sám pacient spolurozhodoval, jakou péči bude mít. Jestliže se rozhodne pro péči nadstandardní, pak si na ni i připlatí,“ dodala ministryně.

Zubaři zdůvodňují svůj požadavek mimo jiné tím, že náklady na zubní ordinace velmi rychle stoupají. Stomatologové se snaží léčit nejmodernějšími postupy a materiály, které jsou velmi drahé a jež zatím zdravotní pojišťovny neplatí.

Pekárek: bude nás stále méně

Pekárek také informoval, že zubařů v České republice do deseti let podstatně ubude. „Je to stav, na který upozorňujeme několik let státní správu, a stále kroky k nápravě nejsou,“ řekl Pekárek.

Dodal, že jestliže nebudeme přijímat víc studentů na stomatologické fakulty, pak během několika příštích let se může stát, že nás nebude mít kdo v zubní ordinaci ošetřit.

Silné ročníky stomatologů totiž odcházejí do penze a nemá je kdo nahradit. Ze současných stomatologických fakult také ne všichni nastupují do oboru. Tak vlastně dochází k úbytku budoucích zubních lékařů.

„Stále věříme, že vláda nás vyslyší a učiní účinné kroky k nápravě. Zubní péče je v České republice na velmi dobré úrovni a nelze z ní slevovat,“ uzavřel Pekárek.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?