Zubní náhrada je určena osobám s úplnou i částečnou ztrátou zubů. Může být hrazena pojišťovnou

Včera 7:30
3 nové názory
Autor: Depositphotos.com/robertprzybysz

Moderní stomatologie nabízí pacientům širokou škálu možností, co se týče zubních náhrad. Technologické pokroky v oblasti zubního lékařství umožňují efektivní a estetické řešení  jak pro pacienty, kteří ztratili pouze jeden zub, tak i pro ty, kterým už nezbývá žádný. Jaké typy zubních náhrad jsou dnes k dispozici a jak správně pečovat o zubní protézu?

Výběr správné zubní náhrady závisí na individuálních potřebách a preferencích pacienta, stejně jako na doporučení zubního lékaře. Každý typ náhrady má své výhody a specifika, které je třeba zvážit při rozhodování o nejvhodnějším řešení. Tento článek se zaměří na různé druhy zubních náhrad, jejich výhody, nevýhody a na to, jak může správná péče o tyto náhrady zajistit jejich dlouhou životnost a optimální funkčnost.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to zubní náhrada?
  2. Druhy zubních náhrad
  3. Jak na lepení zubní náhrady?
  4. Jak pečovat o umělé zuby?
  5. Jsou zubní náhrady hrazené pojišťovnou?

Co je to zubní náhrada?

Zubní náhradou se rozumí umělá konstrukce, která nahrazuje chybějící zuby a jejich okolní tkáně v dutině ústní. Jejím hlavním účelem je obnovit funkci žvýkání, řeči a estetický vzhled úst. Zubní náhrady jsou navrženy tak, aby co nejlépe napodobily přirozené zuby a poskytovaly komfort a funkčnost při jejich používání.

Mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně kovů, keramiky, plastů a kompozitních materiálů. Každý materiál má určité výhody a nevýhody a bývá lékařem doporučen na základě individuálních preferencí pacienta, estetických požadavků i finančních možností. Technologie a moderní postupy v dnešní době umožňují výrobu zubních náhrad, které vypadají přirozeně, jsou pohodlné a dlouhodobě odolné.

Pro koho jsou vhodné zubní náhrady?

Zubní náhrady jsou určeny pro osoby, které přišly o jeden nebo více zubů v důsledku úrazu, nemoci, zubního kazu nebo stárnutí. Jsou navrženy tak, aby obnovily funkčnost chrupu, estetický vzhled úsměvu a celkové zdraví ústní dutiny. Níže jsou uvedeny konkrétní situace a skupiny lidí, pro které jsou zubní náhrady určeny.

  • Lidé se ztrátou jednoho nebo více zubů: lidem, kteří ztratili jeden nebo několik zubů, mohou pomoci částečné zubní náhrady nebo můstky. Toto řešení pomáhá obnovit schopnost žvýkání a mluvení a také zabraňuje posunu zbývajících zubů.
  • Osoby s úplnou ztrátou zubů: pro lidi, kteří ztratili všechny zuby v jedné nebo obou čelistech, jsou určeny úplné snímatelné zubní náhrady. Tyto náhrady poskytují kompletní obnovu chrupu, zlepšují vzhled obličeje a umožňují normální funkci žvýkání a řeči.
  • Starší lidé: s věkem dochází ke zvýšenému riziku ztráty zubů v důsledku různých faktorů, jako jsou parodontální nemoci, zubní kazy a úrazy. Pro starší lidi, kteří přišli o zuby, mohou být zubní náhrady klíčové pro udržení kvality života, umožnění normální výživy a zlepšení sebevědomí.
  • Osoby po úrazech nebo nehodách: jedinci, kteří přišli o zuby v důsledku úrazů nebo nehod, mohou potřebovat zubní náhrady jako součást rehabilitace. Zubní náhrady pomáhají obnovit vzhled a funkčnost ústní dutiny a usnadňují návrat k normálnímu životu.
  • Pacienti po chirurgických zákrocích: osoby, které podstoupily chirurgické zákroky, jako je například odstranění nádorů v ústní dutině, mohou potřebovat zubní náhrady k obnovení funkčnosti a estetiky chrupu. Zubní náhrady zde mohou navíc hrát důležitou roli také v procesu rekonvalescence.
  • Osoby s genetickými poruchami: někteří lidé se mohou narodit s genetickými poruchami, které ovlivňují vývoj zubů. Zubní náhrady pomáhají těmto jedincům dosáhnout normální funkčnosti a estetiky chrupu.
  • Lidé s estetickými a funkčními problémy: zubní náhrady mohou pomoci zlepšit úsměv, upravit skus a zlepšit celkovou kvalitu života i jedincům, kteří mají estetické nebo funkční problémy se svým chrupem. [1, 2, 3, 4, 56]

Druhy zubních náhrad

Pokud jde o to, jaké mají zubní náhrady druhy, jednotlivé typy se zpravidla liší materiálem, způsobem upevnění a jejich účelem. Podle toho, v jakém stavu se pacientův chrup nachází a jaké má požadavky a potřeby, lze vybírat z následujících druhů zubních náhrad:

  • celková zubní náhrada,
  • částečná zubní náhrada,
  • hybridní zubní náhrada,
  • dočasná zubní náhrada,
  • zubní náhrady snímatelné,
  • částečné snímatelné zubní náhrady,
  • zubní náhrada napevno.

Fixní zubní náhrady zahrnují korunky a můstky, přičemž korunky se umisťují na poškozený nebo oslabený zub, aby obnovily jeho tvar, vzhled a funkci. Můstky zase nahrazují jeden nebo více chybějících zubů a jsou pevně uchyceny na sousedních zdravých zubech či implantátech.

Zubní implantáty pak představují moderní řešení pro náhradu chybějících zubů. Jedná se o titanové šrouby, které jsou chirurgicky vloženy do čelistní kosti a slouží jako pevný základ pro uchycení korunky, můstků nebo snímatelné náhrady. Implantáty poskytují stabilitu a trvanlivost, čímž zajišťují vysoký komfort a funkčnost.

Dalším typem jsou snímatelné zubní náhrady, které lze snadno vyjmout z úst a znovu nasadit. Mezi ně patří částečné zubní protézy, které nahrazují několik chybějících zubů, a úplné náhrady, které nahrazují všechny zuby v jedné nebo obou čelistech. Tyto protézy jsou často vyrobeny z akrylové pryskyřice nebo kovu a mohou být upraveny tak, aby co nejlépe vyhovovaly potřebám pacienta.

Jako částečně nebo úplně snímatelné protézy jsou v dnešní době používané také silikonové zubní náhrady. Ty mohou být navrženy tak, aby nahrazovaly několik chybějících zubů (částečné náhrady) nebo i všechny zuby jedné či obou čelistí (úplné náhrady). Jsou rovněž využívány při výrobě dásňových částí hybridních náhrad, které kombinují různé materiály pro dosažení optimálních vlastností.

Výběr vhodného typu zubní náhrady vždy závisí na individuálních potřebách pacienta, zdravotním stavu jeho úst a v neposlední řadě i na jeho finančních možnostech. Pro zajištění co nejlepšího možného výsledku je přitom vždy klíčová konzultace s odborníkem, který by měl pacientovi navrhnout nejvhodnější řešení. [7, 8, 9, 10, 11]

Jak na lepení zubní náhrady?

Pro upevnění částečné nebo úplně snímatelné protézy je někdy potřeba použít lepidlo na zubní náhradu, aby byla zajištěna její stabilita a komfort během nošení. Použití vhodného produktu na zubní náhrady může zvýšit přilnavost a zamezit pohybu protézy při žvýkání a mluvení. Pro jeho správnou aplikaci je důležité dodržet postup, který by měl být uveden na zakoupeném produktu.

  • Příprava: nejdříve je třeba připravit zubní náhradu a ústní dutinu. Důkladně očistěte náhradu měkkým kartáčkem a speciálním čisticím prostředkem nebo jemným mýdlem, abyste odstranili všechny zbytky jídla a plaku. Po důkladném opláchnutí pod tekoucí vodou náhradu osušte, protože lepidlo lépe přilne k suchému povrchu.
  • Aplikace lepidla: aplikujte malé množství lepidla na vnitřní stranu náhrady, která přichází do kontaktu s dásněmi. Lepidlo nanášejte v tenkých proužcích nebo v několika malých tečkách. Je důležité nepoužívat příliš velké množství, aby nedocházelo k přetékání lepidla. Ujistěte se, že je lepidlo rovnoměrně rozloženo po celé ploše náhrady, což zajišťuje lepší přilnavost a stabilitu.
  • Nasazení: náhradu opatrně umístěte do úst a přitiskněte ji na místo. Použijte prsty k jemnému zatlačení na náhradu, aby přilnula k dásním. Držte náhradu na místě několik sekund, aby lepidlo mohlo dobře přilnout. Po aplikaci lepidla se vyhněte jídlu a pití po dobu asi 15–30 minut, aby lepidlo mělo čas zaschnout a vytvořit pevné spojení.
  • Údržba: během dne pravidelně kontrolujte, zda náhrada drží pevně. Pokud dojde k uvolnění, můžete přidat malé množství lepidla, ale vždy si předtím očistěte a osušte náhradu. Večer před spaním vyjměte náhradu z úst. Jemně ji otřete hadříkem nebo kartáčkem, abyste odstranili zbytky lepidla, a použijte speciální čisticí prostředek nebo jemné mýdlo. Po vyjmutí náhrady důkladně vyčistěte dásně a ústní dutinu, aby nedocházelo k hromadění bakterií.
  • Odstranění náhrady a lepidla: používání lepidla na zubní náhrady může výrazně zlepšit pohodlí a stabilitu během nošení. Je důležité dodržovat správnou techniku aplikace a pravidelně čistit jak náhradu, tak ústní dutinu, aby byla zajištěna maximální hygiena a zdraví. Pokud máte jakékoli problémy nebo otázky týkající se používání lepidla, konzultujte je se svým zubním lékařem. [12, 13, 14, 15]
Co způsobuje zánět dásní? Na vině je především špatná ústní hygiena
Přečtěte si také:

Co způsobuje zánět dásní? Na vině je především špatná ústní hygiena

Jak pečovat o umělé zuby?

Péče o umělé zuby hraje zásadní roli pro udržení jejich životnosti a zdraví ústní dutiny. Základem je jejich pravidelné čištění. Čistěte umělé zuby alespoň dvakrát denně měkkým zubním kartáčkem a jemnou zubní pastou. Vyvarujte se přitom zubním pastám, které obsahují abrazivní látky, jež by mohly poškodit povrch protézy. Nezapomínejte ani na čištění mezizubních prostor pomocí mezizubních kartáčků nebo zubní nitě, abyste odstranili plak a zbytky jídla z těžko dostupných míst.

Pro snímatelné zubní náhrady se doporučuje používat speciální hygienické prostředky. Jedná se o čisticí tablety nebo roztoky, které pomáhají udržet náhrady čisté a bez zápachu. Protézu nechte ponořenou v daném roztoku podle pokynů uvedených na obalu příslušného přípravku. Obvykle se náhrada nechává v roztoku uložena přes noc.

Důležitá je také správná údržba a skladování umělých zubů. Když snímatelné náhrady zrovna nepoužíváte, uchovávejte je ve vodě nebo ve výše zmíněném speciálním čisticím roztoku, aby nevyschly a nezdeformovaly se. Nikdy je neukládejte do horké vody, která by mohla způsobit jejich deformaci. Při manipulaci s náhradami buďte navíc opatrní, aby nedošlo k jejich pádu a poškození.

Pro udržení zdravé ústní dutiny jsou pak nezbytné pravidelné kontroly u zubního lékaře. Navštěvujte svého stomatologa pravidelně alespoň jednou ročně v rámci preventivní prohlídky a pro případné profesionální čištění umělých zubů. Profesionální čištění pomáhá odstranit usazeniny a plak, které nelze odstranit běžným čištěním.

Předejít poškození nebo uvolnění umělých zubů můžete také vyhýbáním se škodlivým návykům, jako je konzumace tvrdých, lepkavých a žvýkavých jídel. Zabarvení a poškození umělých zubů může navíc způsobit kouření, které zároveň negativně ovlivňuje celkové zdraví ústní dutiny, proto je vhodné se mu vyhnout. [16, 17, 18, 19, 20]

KVÍZ: Víte, jak správně pečovat o svůj chrup?

Jsou zubní náhrady hrazené pojišťovnou?

Některé typy zubních náhrad mohou být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, avšak rozsah pokrytí se může lišit v závislosti na konkrétní situaci, typu náhrady a podmínkách dané pojišťovny. Většina pojišťoven obvykle hradí část nákladů na zubní náhrady, pokud jsou považovány za nezbytné pro záchranu zdraví pacienta nebo pro obnovu funkce jeho chrupu.

Standardní pokrytí pojišťovnou obvykle zahrnuje zubní náhrady, které jsou nezbytné pro obnovení základní funkce žvýkání a mluvení. Jedná se tedy především o částečné a úplné snímatelné protézy. V některých případech mohou být také hrazeny fixní zubní náhrady, jako jsou korunky a můstky, pokud jsou nezbytné pro záchranu zubů nebo zlepšení funkce chrupu. Na řešení estetických problémů se ale pojištění nevztahuje. [21, 22, 23, 24]

Zdroje: healthline.com, nzip.cz, wikiskripta.eu, komorazt.cz, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, ada.org, mft.nhs.uk, betterhealth.vic.gov.au, dentalhealth.org, vzp.cz, ozp.cz, zpmvcr.cz

VENDULKA (neregistrovaný)

JEŠTĚ MI PORAĎTE,KTERÝ ZUBAŘ MI ZUBNÍ NÁHRADU UDĚLÁ--NEMŮŽU ŽÁDNÉHO SEHNAT.NIKDO NEBERE NOVÉ PACIENTY.TEN MŮJ SKONČIL.

Marie (neregistrovaný)

Jestli si mám platit zubaře a ostatní vraťte mi peníze za zdravotní pojištění co jsem platila celý život-je mi 67...

anna (neregistrovaný)

Lze se obávat, že za cca 45 let svého placení jste si již svoje penízky vyzobala. Musíme si zvyknout, že namísto šetření na Mamáj (Menšík), budeme šetřit na zoubky, ti chudší i chodit nahoře či dole bez.

  • Našli jste v článku chybu?