Zubní pohotovost omezuje služby

30. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Zúžení rozsahu hodin, ve kterých budou pacienti ošetřeni, vychází především z nedostatku finančních prostředků, ale také ze statistiky vytíženosti ošetřujících lékařů," uvedla předsedkyně představenstva OSK...


České Budějovice - Kvůli nedostatku finančních prostředků končí tuto sobotu čtyřiadvacetihodinová služba zubní pohotovosti. Pohotovost sice bude fungovat i nadále, ale její ordinační hodiny budou značně omezeny jak v pracovních dnech, tak o víkendech.

Na základě řady jednání mezi Oblastní stomatologickou komorou (OSK), Okresním úřadem a Nemocnicí v Českých Budějovicích bude služba poskytována ve všední dny pouze od 16.00 do 22.00 hodin. O víkendu a ve svátek budou pacienti ošetřeni od 8.00 do 22.00 hodin.

„Zúžení rozsahu hodin, ve kterých budou pacienti ošetřeni, vychází především z nedostatku finančních prostředků, ale také ze statistiky vytíženosti ošetřujících lékařů,“ uvedla předsedkyně představenstva OSK MUDr. Zuzana Vystrčilová.

Podle ní dlouhodobá zkušenost potvrzuje, že největší potřeba ošetření na zubní pohotovosti se soustřeďuje na denní a večerní hodiny, zatímco po 21. hodině návštěvy pacientů prudce poklesnou.

„Pokud má pacient potíže stomatologického rázu, stihne svého ošetřujícího lékaře navštívit do 22 hodin,“ řekla Vystrčilová.

“ Samozřejmě výjimkou jsou život ohrožující stavy. Čelistní záněty nebo úrazy budou, jako doposud, ošetřeny na stomatologickochirurgickém oddělení českobudějovické nemocnice.“

Úprava ordinačních hodin zajistí zachování této služby i do budoucna. Pro toho, kdo pomoc opravdu potřebuje, bude zmíněný časový rozsah zdravotnické péče dle Vytrčilové dostačující.

MICHAELA TOMANOVÁ, Českobudějovické listy, 30.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?