Zůstane ve Třebové první pomoc?

26. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mimořádné zasedání městského zastupitelstva projedná ve čtvrtek úmysl zrušit lékařskou službu první pomoci ve městě. Důvody se rýsují v podstatě dva. První je (jak jinak) ekonomické hledisko...


neboť ředitelství Okresní zdravotnické záchranné služby v Ústí nad Orlicí dostává stále stejně prostředků na zajištění této služby. Dále se uvádí, že někteří českotřebovští lékaři nejsou ochotni podílet se na službě.

„O záměru jsme již diskutovali. Na českotřebovskou službu první pomoci se ročně doplácí osm set tisíc korun. Podobně se již zrušila tato služba v některých jiných městech okresu Ústí nad Orlicí, třeba v Chocni. Dnes je služba jen v Ústí nad Orlicí, Vysokém Mýtě, Lanškrouně, Žamberku a u nás,“ řekl starosta města Jiří Pásek.

Na čtvrteční 16. hodinu je svoláno mimořádné zasedání zastupitelstva, které bude mít na programu jediný bod: zachová se lékařská služba první pomoci v České Třebové? Většina členů zastupitelstva nesouhlasí se zrušením, jak potvrdil starosta Jiří Pásek. Na druhé straně nelze přehlédnout fakt, že službu drží každou noc lékař, sestra a řidič, ale přitom v době od 22. hodiny do rána vychází průměr 0,85 pacienta na směnu.

Služba pro dvě města

Jednání se zúčastní zástupci okresní zdravotnické záchranné služby, okresního úřadu, Sdruženého ambulantního zařízení Česká Třebová, České lékařské komory a železniční polikliniky. Město nepřistoupí na to, aby za někoho službu dotovalo, jak řekl doslova starosta Jiří Pásek:

„Nebudeme zdravotnickou první pomoc zachraňovat tím, že dáme osm set tisíc korun. Navíc požadavek lékařů je 300 až 500 korun na hodinu při této službě. Takže uvidíme, co přinese mimořádné jednání zastupitelstva, zda se najde nějaké řešení.“

Ředitel OZZS Stanislav Neubauer uvedl, že dostává na LSPP stejné peníze, ale Česká lékařská komora nesouhlasí s hodinovou úhradou lékařům a chce pro ně přidat:

„Samozřejmě přidám, ale musí dojít k reorganizaci. Je pět služeb první pomoci, což je dáno geograficky. Největší koncentrace obyvatel je v České Třebové a Ústí nad Orlicí. V České Třebové se přidružuje neochota některých lékařů zastávat tuto službu, takže jsme rozhodnuti uzavřít službu od prvního května s tím, že v Ústí bude pro dvě města. V nich budou mít lidé nejdostupnější pohotovost i nemocnici. Peníze nejsou, požadavky stoupají, jsem nucen lékařům vyhovět.“

JIŘÍ KONÍČEK, Orlické noviny, 26.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?