Zůstanou nemocnice bez lůžek ještě nemocnicemi?

24. 3. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet lůžek akutní péče by měl v nemocnicích Libereckého kraje během několika let klesnout o 10 procent. Na tom se shodli tento týden krajští radní. V současné době mají nemocnice v kraji celkem 2200 lůžek.


Jak připustilo vedení Libereckého kraje, je možné, že po snížení jejich počtu přestanou být některé nemocnice nemocnicemi. Pravděpodobně se promění v polikliniky nebo jiný typ zdravotnického zařízení.

„Důvodem snižování počtu lůžek je snaha ministerstva a pojišťoven co nejvíc ušetřit. Podobný proces probíhá ve všech krajích. U nás první etapa začíná letos, druhá v roce 2013,“ potvrdil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD).

Jak doplnil, největší převis lůžek akutní péče je ve východní části Libereckého kraje. „Restrukturalizace nebude znamenat jen rušení lůžek, ale i celých oddělení, která přejdou například na ambulantní péči. My ale jako kraj nemáme žádný konkrétní nástroj, jak nemocnice přimět k této změně. To musí ministerstvo a pojišťovny. Poklesem počtu lůžek akutní péče ušetří zdravotnictví zhruba sto milionů korun,“ dodal radní Pavel Novák.

Hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) upřesnil, že z deseti nemocnic v Libereckém kraji jsou pod správou kraje jen dvě, nemocnice v Liberci a v České Lípě. Ostatní zařízení zřizují města, která budou logicky bojovat za to, aby zrovna u nich nemocnice zůstala.

„Předpokládáme, že ministerstvu a pojišťovnám nebude připadat příliš výhodné, aby v okruhu patnácti nebo dvaceti kilometrů působily dvě nemocnice. Nevíme, jestli snižování počtu akutních lůžek není cestou ke zrušení nemocnic,“ zdůraznil hejtman s tím, že Liberecký kraj má vypracovanou vlastní koncepci zdravotní péče.

Radní Pavel Novák k tomu podotkl, že v nemocnicích v Libereckém kraji v současné době chybí lůžka dlouhodobé intenzivní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?