Zvýšení mezd lékařům stálo libereckou nemocnici 2,5 mil.Kč

26. 4. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
O 2,5 milionu korun navíc vyplatila Krajská nemocnice Liberec na mzdách lékařům za březen. Důvodem je zvýšení platů o 5000 až 8000 korun, které si vymohli lékaři protestní kampaní Děkujeme, odcházíme.


Zvýšené mzdy by měly uhradit pojišťovny, nemocnice však žádné peníze nedostala, a tak musela nárůst mezd hradit ze svého, řekla ČTK ekonomická ředitelka nemocnice Danka Kaššovicová. Věří, že pojišťovny nakonec zvýšení mezd uhradí. Pro nemocnici by to jinak znamenalo najít zhruba 30 milionů korun v už tak dost napjatém rozpočtu.

V liberecké nemocnici podalo v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme v závěru loňského roku výpověď 51 ze tří stovek lékařů. Většina z nich si nakonec odchod rozmyslela. Výpovědi nestáhlo 11 lékařů, kteří se rozhodli odejít a našli si práci jinde. „Všechna oddělení jsou v současné době obsazena a schopna plně zajistit péči o pacienty,“ ujistil lékařský náměstek nemocnice Jan Mečl.

Liberecká nemocnice je s téměř 1000 lůžky a 2050 zaměstnanci největší nemocnicí v Libereckém kraji. Slouží nejen jeho 430.000 obyvatelům, ale například traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Zařízení je akciovou společností. Majoritním vlastníkem je Liberecký kraj, 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Nemocnice s více než dvoumiliardovým obratem hospodařila loni se ziskem 10,5 milionu korun.

Od března má nemocnice nové vedení, to staré v únoru rezignovalo. Odchod bývalého ředitele Luďka Nečesaného a dalších lidí z představenstva však s kampaní lékařských odborů nesouvisel. Od minulého týdne má nemocnice opět kompletní představenstvo, když poslední tři místa obsadili lékaři Jan Mečl a Vladimír Šámal a vedoucí lékárník Martin Mísař. V čele nemocnice stojí neurolog Zdeněk Konrád.

Podle vedení nemocnice se letos bude muset zdravotnické zařízení vypořádat s dalším růstem nákladů a nižšími příjmy od pojišťoven. Ty mají být o dvě procenta nižší než v roce 2009. Nemocnice ale potřebuje investovat do obnovy přístrojového vybavení, rekonstrukci potřebuje léčebna dlouhodobě nemocných.

Do dvou let je nutné najít peníze na vybudování heliportu v areálu nemocnice, jinak hrozí, že zdravotnické zařízení přijde o statut traumacentra. „Využít chceme dotace z Evropských fondů, počítáme ale i s podporou Libereckého kraje a města Liberec,“ řekla Kaššovicová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?