Zvýšení nemocničního poplatku budeme blokovat

20. 5. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V pravidelném zpravodajském pořadu Rádia Impuls, který moderuje Václav Moravec, to řekl středočeský hejtman David Rath.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger zahájil tento týden představování zdravotnické reformy. Zdravotníkům chce vysvětlit především radikální změnu, která má umožnit příplatky za nadstandard. Středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví z ČSSD David Rath si ale o některých krocích reformy myslí, že jsou nebezpečné.

Jedním z těch kroků je návrh na zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici od ledna příštího roku, a to z dnešních 60 na 100 korun. Kdyby bylo na České lékařské komoře, ta tvrdí, že za pobyt v nemocnici by se mohlo platit za den i 120 korun. Jaká je vaše představa?

Sociální demokraté říkají, že příspěvek na stravu není problém, ale ten nemůže být prostě sto korun na den. Pro řadu lidí to jsou veliké peníze, to jsou tři tisíce za měsíc. Přitom ti lidé musí platit ještě vedle toho doma nájem. Sto korun není moc jen pro důchodce. Je celá řada lidí v aktivním věku, které potká velmi zlý osud a onemocní. Najednou jsou odkázáni na nemocenskou, která je ubohá. Například s rakovinou podstupují komplikovanou a dlouho trvající léčbu, která vás vysílí jak psychicky, tak fyzicky, a k tomu najednou máte výdaj tři tisíce měsíčně za to, že jste v nemocnici.

Jaký poplatek byste tedy za pobyt v nemocnici považoval za sociální?

Já myslím, že těch současných 60 korun, pokud bychom to brali jako příspěvek třeba na stravu, je adekvátní částka.

Vás čeká v červnu na červnové schůzi Poslanecké sněmovny další část diskusí právě o zdravotnických poplatcích. Vy znovu vyhrožujete obstrukcemi. Proč?

Samozřejmě obstrukcemi nezabráníte projednání toho zákona, pokud má vládní většina 118 hlasů. To se ta opozice může obrazně stavět na hlavu, a vy to stejně v podstatě prohlasujete.

Proč tedy znovu vyhrožujete obstrukcemi, když vlastně při té 118 jsou neúčinné?

Obstrukce je v podstatě jeden z mála prostředků, které opozice má, když je v tom menšinovém postavení, silně menšinovém postavení, jak v podstatě přitáhnout zájem veřejnosti a médií o tento problém. To je něco, jako když uděláte demonstraci. Obstrukce jsou parlamentní formou protestu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?