Zvýšení platů? Sestry čekají

29. 9. 2009 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Rokycanská nemocnice, a. s., vykročila na cestu s novým šéfem. Přesněji šéfkou, protože ředitelkou byla jmenovaná doktorka Hana Perková. Ve funkci je sice nováčkem, ale ne zas takovým. Delší čas totiž působila jako náměstkyně ředitele. Koncepci pod jejím vedením zařízení zatím měnit nebude...


Hlavním cílem Hany Perkové je udržet na slušné úrovni dosavadní rozsah péče. „Pokud se budeme v dohledném čase pokoušet něco vylepšit či zvýšit, pak kvalitu péče. Jinak by představ samozřejmě bylo dost, ale všechno je o penězích. Jejich nedostatek má největší dopad na zdravotní personál,“ konstatovala ředitelka. „Mrzí nás, že z nejvyšších míst kraje máme slíbené zvýšení platů a nic,“ slyšely jsme od sestry Lenky.

„Plánované to bylo už na červenec. Kraji i pojišťovnám jsme dali přesné propočty, finanční toky ale mají strašné zpoždění. Víme, že si sestry vyšší plat zaslouží a chceme jim ho dát. Zatím jsme ale mohli vyplatit jen minimální zálohu,“ vysvětlovala Perková. O tom, zda nedochází k problémům, které by snížily standard služeb pacientům, jednal s vedením nemocnice i poslanec Jiří Pospíšil.

„Bavili jsme se také o možnosti nákupu přístrojů za pomoci soukromých firem,“ sdělil Deníku. To, že kraj při výměně ředitele sáhl po doktorce Perkové, považuje za plus pro nemocnici. „Jde o zkušenou náměstkyni, což je zárukou, že zařízení bude řízené profesionálně,“ mínil.

„Ačkoli co se platů týče mezi sestrami rokycanské nemocnice začíná převažovat skepse, pracují svědomitě a průběžně se dále vzdělávají odborně,“ podotkla vrchní sestra Marie Kraftová. Podle ředitelky by zdravotnictví mělo být financované vícezdrojově. Jestliže za prostředky ze zdravotních pojišťoven je hrazený provoz a zdravotní péče, pak už nezbývá na vybavení a opravy budovy.

„Z přístrojů teď nejvíc potřebujeme obnovit laparoskopickou operační techniku a s ní související další vybavení - gastroskopické a podobně. Finančně se záměr pohybuje kolem osmi až deseti milionů,“ informovala ředitelka.

Existují i další neodkladné projekty, třeba přestavba sterilizačního provozu. Tu chtějí uskutečnit z krajských peněz. „Momentálně je už v chodu výměna rentgenů a opět jde o akci za miliony. Takže se realizuje postupně. Zčásti na ni čerpáme prostředky z evropských fondů,“ dodala Perková.

Božena Šopejstalová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?