Zvýšením cen zájemců ubylo

6. 10. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V poskytování pečovatelské služby ve Vimperku je pro příští rok definitivně rozhodnuto. Po pěti letech, kdy tuto službu nabízela převážně mimovimperským klientům původně Nemocnice Vimperk o. p. s. a od února letošního roku akciová společnost BH - Nemocnice Vimperk, převezme od prvního ledna příštího roku tuto službu Oblastní charita Vimperk.


Převod na druhý subjekt je výsledkem především auditu pečovatelské služby, který si nechala po převzetí nemocnice akciová společnost provést.

Audit ukázal, že pro nemocnici je pečovatelská služba tak, jak byla doposud poskytována, značně ztrátová a nepomohla ani úprava cen některých služeb.

„Je třeba zdůraznit, že změny se týkají pouze těch služeb, které jsou nad rámec pečovatelské služby, tedy takzvaných komerčních služeb. BH - Nemocnice Vimperk a. s. se několikrát pokoušela upravit ceny tak, aby byly ekonomicky únosné. Bohužel se ale vzniklá cena neshodovala s možnostmi klientů,“ zdůvodnila nedávné rozhodnutí vedení společnosti zrušit pečovatelskou službu její tisková mluvčí Ludmila Prokopcová s tím, že k úpravě cen byla nemocnice nucena přistoupit již v minulosti.

„Například u poskytovaných obědů byla cena zvýšena ze 44 korun za jeden oběd na 55 korun, přičemž platná vyhláška umožňuje cenu až 75 korun za jeden oběd. To vedlo k poklesu odběratelů o 30 procent. Vzhledem k tomu, že nárůst cen u komerčních služeb by byl mnohonásobně vyšší, je zřejmé, že by bylo nemožné udržet odpovídající klientelu,“ argumentuje Prokopcová.

Podobně jako ředitelka Oblastní charity Vimperk Dana Marková, také tisková mluvčí nemocnice nechtěla blíže specifikovat, jak bude řešen majetek související s poskytováním pečovatelské služby, tedy vozidlo, jídlonosiče a podobně. „Tuto informaci vám nemůžeme poskytnout, protože se týká interního ujednání mezi BH - Nemocnice Vimperk a. s. a Oblastní charitou Vimperk,“ sdělila pouze tisková mluvčí nemocnice.

Jak již dříve uvedla Ludmila Prokopcová, změny se týkají pouze komerčních služeb v rámci pečovatelské služby, vše ostatní pod nemocnicí i nadále zůstává. „V oblasti zdravotnických služeb zůstane v gesci BH - Nemocnice Vimperk a. s. vše, co zajišťuje nyní. Současně vedeme jednání pro rozšíření ambulantní péče. V oblasti sociálních služeb bude BH - Nemocnice Vimperk a.s. nadále provozovat sociální lůžka v rozsahu dohodnutém se zdravotními pojišťovnami,“ potvrdila Prokopcová.

pokud se týká ekonomiky, měl by mít převod pečovatelské služby na jiný subjekt pro nemocnici jednoznačně pozitivní dopad. „Ztráta z poskytování terénních sociálních služeb činila za rok 2009 1,5 milionu korun a musela být dotována z výnosu lůžek LDN,“ uvedla Prokopcová.

Negativně by se změna provozovatele neměla promítnout ani do ekonomiky provozu nemocniční kuchyně v případě, že si bude Oblastní charita Vimperk zajišťovat obědy pro své klienty jinde. „Charita má samozřejmě právo zvolit si dodavatele podle svého uvážení. Pokud nebudou obědy odebírány od nás, nebude to mít na ekonomiku provozu žádný dopad, jelikož cena obědů v BH - Nemocnici Vimperk a. s. není kalkulována na zisk, ale odráží pouze skutečné náklady,“ podotkla tisková mluvčí nemocnice.

Kolik pečovatelek bude moci charita pro pečovatelskou službu od ledna od nemocnice převzít, bude záležet především na nich samotných a také na počtu klientů. Do té doby nemocnice umožnila přejít pečovatelkám na jiné kvalifikované pozice v rámci zdravotnického zařízení.

„Na jinou kvalifikovanou pracovní pozici bylo převedeno pět pečovatelek, jedna pečovatelka odešla. Počet pečovatelek, které budou pokračovat ve své práci u Charity Vimperk, se bude odvíjet od počtu klientů, kteří budou mít s naším zástupcem uzavřenou smlouvu,“ potvrdila Prokopcová.

Po vyřešení poskytování pečovatelské služby od ledna příštího roku se teď vedení nemocnice věnuje tomu, co při jejím převzetí slíbila. To se týká také investičních akcí, ať se jedná o tepelné hospodářství, rekonstrukci střechy či dokončení rekonstrukce třetího patra.

„Především bychom rádi zdůraznili, že termíny na veškeré investiční akce jsou stanoveny k 31. 12. příštího roku. V současné chvíli probíhají dokončovací práce na rekonstrukci tepelného hospodářství celého areálu nemocnice - stará kotelna již byla úplně odstavena a jsme ve fázi takzvaných topných zkoušek - hlavní budova je temperována a zásobována vodou z nové kotelny, lékárna i budova ředitelství a vrátnice jsou taktéž převedeny na nové vytápění. Předána již byla také nová střecha na budově staré chirurgie. Rekonstrukce třetího patra je plánována na příští rok a její realizace a rozsah bude navázán na dohodu o počtu lůžek se zdravotními pojišťovnami,“ potvrdila mluvčí nemocnice Prokopcová.

Nejen mezi obyvateli se v souvislosti se změnami v pečovatelské službě diskutovalo o ohradě pro ovce, která před nedávnem vyrostla v areálu nemocnice. „Jedná se o zpestření prostředí pro pacienty a návštěvníky areálu. Také jde samozřejmě o mimořádně ekologický a ekonomický způsob udržování travního koberce,“ dodala závěrem tisková mluvčí společnosti BH- Nemocnice a. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?