Zvýší se poplatky, za plomby se bude platit

20. 9. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Poplatky se budou měnit během příštího roku a čtvrt hned třikrát. ODS kritizuje ministra Hegera, že měl poplatky změnit dříve a najednou.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger už má jasno v tom, jak a odkdy změní tři klíčové zdravotnické poplatky, a jeho rozhodnutí je velmi překvapivé: poplatky se totiž budou měnit v příštím roce a čtvrt rovnou třikrát.

Poplatek za den v nemocnici chce Heger zvýšit ze 60 na 100 korun od začátku příštího dubna. Poplatek za návštěvu ambulantního specialisty, pokud k němu přijde pacient bez doporučení praktického lékaře, pak plánuje ministerstvo zdravotnictví zvýšit ze stávajících 30 na 90 korun až od příštího července.

„Zvýšení poplatku u specialisty přijde později než poplatku v nemocnici. Kdyby se to podařilo od poloviny příštího roku, tak já bych byl docela spokojen,“ řekl HN Heger. K prosazení vyšších poplatků má sice podporu celé koalice, zejména ODS ho však kritizuje, že měl kvůli nedostatku peněz ve zdravotnictví zvýšit poplatky již od začátku příštího roku.

Heger: Dříve to nejde

Jako poslední - na začátku roku 2012 - pak přijde na řadu změna poplatku za vydání léku na recept. Heger navrhne zrušení třicetikorunového poplatku za položku na receptu a místo toho budou lidé platit 30 korun za recept. Spolu s tím ministerstvo zdravotnictví vyřadí z pojištění všechny léky levnější než 60 korun, takže pacienti celkově zaplatí za poplatky a doplatky na léky v součtu prakticky stejně jako doposud.

Největší změnou oproti původnímu plánu je odklad zvýšení poplatku v ordinacích kardiologů, internistů, chirurgů a dalších specialistů, pokud k nim přijde pacient „svévolně“ bez doporučení praktického lékaře. Původně chtěl totiž Heger stihnout zvýšení tohoto poplatku už od začátku dubna 2011.

„Sami lékaři se dnes mezi sebou přou, kdo má pacientovi psát jaký recept, jestli specialista, nebo praktický lékař, kdo za něho v ten který moment zodpovídá. A já si myslím, že dříve než do konce letošního roku nejsme schopni tento složitý problém prodiskutovat. Až pak mohu úpravu poplatku u specialistů navrhnout,“ vysvětluje Heger mírné zpoždění svých plánů.

Ministr zdravotnictví má pro všechny změny poplatků prakticky jisté hlasy své TOP 09, také ODS a Věcí veřejných, takže by měly jeho návrhy většinou 118 hlasů ve sněmovně pohodlně projít. Občanští demokraté však Hegerovi vytýkají, že nestihne zvýšení poplatků v nemocnicích a u specialistů již od začátku roku 2011.

„Změny v poplatcích měly určitě začít platit už od ledna příštího roku. Hlavním důvodem je, že příští rok dojdou pojišťovnám rezervy a například zvýšený poplatek za den hospitalizace měl přinést nemocnicím už v roce 2011 více než půl miliardy korun. Už to mohlo být dávno připraveno,“ kritizuje Hegera místopředseda sněmovního zdravotního výboru Marek Šnajdr z ODS.

Argumenty ministerstva zdravotnictví, že je nutné všechno ještě důkladně prodiskutovat, ale ODS moc nebere. „Do zdravotnictví se blíží opravdová krize a já myslím, že je skutečně nejvyšší čas na razantní kroky, nikoli na sáhodlouhé diskuse,“ myslí si Šnajdr.

Za plomby se bude platit

Lidé však nebudou platit více za své zdraví jen kvůli poplatkům. Ministr Heger na sobotním sjezdu stomatologické komory sdělil, že podporuje dlouholetý požadavek zubařů, aby pacienti stoprocentně ze svého platili i obyčejné amalgámové plomby.

Pacienti by tak za každou obyčejnou plombu zaplatili zhruba 400 korun. Výjimkou by měli být děti do 18 let a důchodci. Zdravotní pojišťovny by tak ušetřily miliardu korun.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?