Fotka batolete s bleskem může pomoci odhalit oční nádor

9. 2. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Snímek batolete pořízený fotoaparátem s bleskem může pomoci odhalit oční nádor. Takzvaným retinoblastomem trpí hlavně děti do pěti let. Příznakem je bělavý odlesk sítnice, často i šilhání. Ročně se v Česku odhalí asi šest až osm případů, většinu se daří vyléčit.


Asi polovina nemocných ale přijde o oko. Novinářům to na tiskové konferenci ke Dni dětské onkologie řekl onkolog Karel Švojgr. Lékařům se daří nádory odhalovat často až pozdě, kdy je největší riziko ztráty oka. „Každý fotí své batole s bleskem. Je jenom potřeba si toho všimnout,“ vysvětlil Švojgr. Při fotografování s bleskem se zorničky očí na snímku zbarví červeně, u nemocného jsou bílé. Děti navíc přes nádor nevidí, takže se oko natáčí a dítě začne šilhat. Při objevení těchto příznaků je třeba nechat dítě vyšetřit očním lékařem.

Nádory se léčí buď spálením laserem nebo zmrazením tekutým dusíkem, na místě vznikne jizva. Používá se také chemoterapie, která umí nádor zmenšit, aby byl lépe léčitelný, a dokáže tak omezit riziko nádorů jinde. Nově se podle Švojgra dají tyto léky oční tepnou vstříknout přímo do místa nádoru, což má větší účinnost a méně často musí být oko odstraněno. I u velkých nádorů se ho tak daří zachránit ve třetině případů.

Dítě dostane při odstranění oka oční protézu na míru, podle Švojgra si na ni díky nízkému věku dobře zvykají. Umělé oko má shodnou barvu duhovky, dokonce se hýbe spolu se zdravým. Musí se ale pravidelně měnit, jak dítě roste.

Polovina těchto nádorů je podle Švojgra způsobená oboustrannou mutací genů, často postihuje obě oči nebo i další místa v těle. I po vyléčení je riziko dalších nádorů, pacienti jsou proto doživotně sledováni. V současné době se od deseti let věku každý rok podrobují vyšetření magnetickou resonancí. „Ve 20 letech mají asi dvacetiprocentní pravděpodobnost dalších nádorů, ve 40 letech čtyřicetiprocentní,“ vysvětlil Švojgr.

Retinoblastomy jsou tématem letošního Dne dětské onkologie, který se připomíná každoročně 15. února v 90 zemích světa. Významné budovy budou nasvíceny osvětlením zlaté barvy. V Česku se zapojí deset měst, v Praze bude osvětlený Tančící dům.

Další akce u jeho příležitosti budou v sobotu 17. listopadu. V plánu je setkání vyléčených dětí, jejich rodin i veřejnosti na náměstí Václava Havla u Národního divadla v Praze a diskuse odborníků na Nové scéně.

„Nafotila jsem snímky dětí, které jsou aktuálně v léčbě. Budou velké, černobílé a docela smutné,“ řekla pětadvacetiletá výtvarnice Eliška Podzimková, která se v 16 letech léčila se zhoubným nádorem. Spolu s návštěvníky výstavy pak těmto vyfoceným dětem, které v důsledku léčby ztratily vlasy, udělají z provázků a barev duhové „šílené“ vlasy.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?