Nemocnice Písek otevírá nový pavilon laboratoří

9. 3. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Písek otevírá nový pavilon Q určený pro laboratoře. Výstavba objektu stála 100 milionů korun a náklady na nové vybavení činily dalších 82 milionů korun. V pavilonu budou oddělení klinické biochemie, klinické mikrobiologie a hematologicko-transfuzní oddělení. Řekl to její ředitel Jiří Holan.


„Výrazně se nám tím usnadní práce. Nový pavilon je napojen na nemocniční monoblok, což znamená, že vzorky z laboratoří se dostanou na určená místa takzvanou suchou cestou a nebude je muset někdo přenášet venkem,“ uvedl Holan.

Objekt bývalých laboratoří podle něj zatím zůstává prázdný. V budoucnu by v něm však mohlo vzniknout oddělení paliativní péče a v další části by měli ordinace privátní lékaři.

Výstavba třípodlažního pavilonu trvala necelý rok. Pořízení přístrojů pro laboratoře stálo podle Holana 82 milionů korun, 85 procent z částky byla dotace z Evropské unie. „Pavilon jsme také zcela nově vybavili. Nábytek a provozní zařízení pro personál stál zhruba pět milionů korun,“ řekl ředitel.

Zřizovatelem písecké nemocnice je Jihočeský kraj, který na stavbu uvolnil 60 milionů korun. „Nemocnice Písek je důležitým zdravotnickým zařízením v rámci kraje, protože vedle českobudějovické nemocnice zajišťuje klíčové medicínské obory, včetně dětské chirurgie, neonatologie, iktového programu pro pacienty s mozkovou mrtvicí,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

rek kš

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?