Šumperská porodnice zrušila poplatek za epidurální analgezii

16. 11. 2016 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva tisíce korun. Přesně tolik v šumperské porodnici nově ušetří budoucí maminky, které se rozhodnou využít během porodu možnost útlumu porodních bolestí s pomocí epidurální analgezie. Nemocnice se rozhodla tento poplatek úplně zrušit a to s účinností od 1. listopadu.


Poplatek dva tisíce korun za podání epidurální analgezie doposud platily maminky, které rodily přirozenou cestou a epidurální analgezii si takzvaně vyžádaly na přání. Od začátku listopadu za tento výdobytek moderní medicíny však ženy v šumperské porodnici již neplatí. „Osobně se domnívám, že veškeré základní typy analgezie u porodu by měly být zdarma. Epidurální analgezii v tomto směru považuji za kvalitní standard, za který by maminky platit neměly, pokud je pro ně samozřejmě tento druh analgezie vhodný,“ vysvětluje nový primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šumperk Harald Čadílek, proč se nemocnice rozhodla poplatek zrušit.

Porod bez bolesti je přáním snad každé ženy. Zatímco našim babičkám a matkám se o tišících prostředcích na bolest ani nesnilo, dnešní rodičky si mohou po takovém výdobytku moderní medicíny už zcela běžně sáhnout. „Strach z bolesti je zcela přirozená věc. Eliminovat bolest si dnes přeje prakticky každá rodička. Možnosti jsou dnes už velmi široké. Od aromaterapie, přes různé alternativní úlevové polohy, až po zmiňovanou epidurální analgezii. Necháváme u nás zcela na rodičkách, jakou formu úlevy od bolesti si zvolí,“ doplňuje primář.

Epidurální analgezie (lokální znecitlivění) dokáže eliminovat bolest a dovoluje rodičce odpočívat. Při těžkém porodu napomůže k pozitivnímu zážitku a u porodů, které postupují pomalu, často napomůže k postupu progresi porodu. Pro využití metody se mohou ženy často rozhodnout i v samotný den porodu a někdy i v jeho průběhu. Podle primáře se tak také často děje. Ženy například přichází do porodnice s tím, že využít možnosti epidurální analgezie nechtějí, s postupujícím porodem a přicházejícími silnějšími bolestmi však někdy názor změní. Postup je v tomto případě následující: „Po poradě s porodníkem a zvážení vhodnosti této formy analgezie je přivolán anesteziolog, který po krátkém vyšetření vysvětlí rodičce postup i všechna pro a proti,“ doplňuje Harald Čadílek, který zároveň poukazuje na to, že u každé rodičky je vždy pečlivě odebrána anamnéza a provedeno potřebné vyšetření tak, aby nedošlo během porodu ke komplikacím. Podle primáře podání epidurální analgezie nijak neovlivňuje miminko, neomezuje volný pohyb rodičky v průběhu porodu ani volbu její porodní polohy.

Do porodnice v Nemocnici Šumperk přijíždí nejčastěji budoucí maminky z šumperského, zábřežského a částečně také z ústeckoorlického regionu. Oddělení disponuje 22 lůžky a čtyřmi nadstandardními pokoji. Porodnice umožňuje nepřetržitý kontakt matky s dítětem, podporuje poporodní bonding a mimo jiné nabízí možnost sestavení porodního plánu. Účast tatínka, nebo jiné blízké osoby, je pro porodnici samozřejmostí. Stejně tak jako moderní zázemí, včetně bezplatného připojení k internetu. Oddělení nabízí také cvičení a plavání pro budoucí maminky a také speciální přednášky pro nastávající rodiče. Nemocnice je zároveň nositelem prestižního titulu Baby Friendly Hospital.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?