Výrobce obvazů Batist se od Švédů vrátil k českým majitelům

25. 10. 2018 15:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Distributor a výrobce obvazových materiálů, operačních setů a dalšího zdravotnického materiálu Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku se od švédských vlastníků vrátil do rukou českých zakladatelů.


Od švédské společnosti OneMed Group firmu zpět koupil Tomáš Mertlík, jehož otec Jaromír Mertlík firmu v roce 1992 založil. Švédům rodina Mertlíků firmu prodala v roce 2011. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Záměrem firmy s více než 300 zaměstnanci je zvýšit do dvou let obrat na jednu miliardu korun. ČTK o tom informovala firma Batist Medical.

Když OneMed v roce 2011 kosteleckou firmu kupovala, byla z ní již vyčleněna výrobní část, o niž švédští investoři neměli zájem. Výrobní část zůstala v držení rodiny a přešla na dceru Jaromíra Mertlíka Kateřinu Petrákovou. „Také tuto společnost, dnes nazvanou Mertlin, nyní Tomáš Mertlík od své setry odkoupil, takže věci se vrací do původního stavu,“ uvedla firma. Tomáš Mertlík byl v Batistu Medical od roku 2011 ředitelem.

Za působení švédských majitelů se prodeje Batistu zdvojnásobily. Distribuce zdravotnických a hygienických prostředků nyní dosahuje hodnoty zhruba 600 milionů korun ročně, přibližně polovinu tvoří export. Výroba v závodě v Červeném Kostelci činí téměř 200 milionů korun. Závod vyrábí jednorázové operační a zákrokové sety, specializované krytí ran a další zdravotnický materiál. Společnost má obchodní zastoupení na Slovensku, v Polsku a v Německu. Zboží vyváží do dalších téměř 20 zemí v Evropě a na Blízkém východě.

Firmu Batist Medical Tomáš Mertlík od Švédů koupil prostřednictvím společnosti BATIST Medical Holding. „K tomuto kroku jsem se rozhodl po zralé úvaze a po vzájemné dohodě se zástupci OneMed. Učinil jsem tak proto, abych pro Batist Medical zajistil novou budoucnost a pomohl jej se svým týmem dovést ke smělým cílům, které jsem vytyčil,“ uvedl Mertlík. I díky OneMed je podle něj dnes Batist Medical moderní společností evropského typu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?