Ve Slovinsku je ve velkém korupčním skandálu obžalováno 15 lidí

8. 8. 2018 5:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovinská speciální prokuratura obžalovala 15 osob, včetně osmi lékařů, a jednu společnost z korupce v nemocnicích. Informovala o tom agentura STA. Případ může vážně ohrozit již beztak problematický sytém zdravotní péče v této bývalé jugoslávské republice, poznamenala agentura Reuters.


Mezi obžalovanými je deset zaměstnanců nemocnic, které prokurátoři viní z přijímání darů spojených s nákupem zdravotnického vybavení a léků. Dvě osoby z této skupiny stíhaných jsou podezřelé z praní špinavých peněz a jedna z padělání nebo ničení dokumentů s cílem znemožnit zajištění důkazů.

Tři další lidé jsou obžalovaní z poskytování úplatků a zbylí dva z praní špinavých peněz.

Podle sdělení prokuratury vyšetřování tohoto případu začalo v roce 2013 a bylo vedeno v pěti slovinských městech, včetně metropole Lublaně. Bylo při něm zjištěno, že dodavatelé nabízeli doktorům a různým představitelům nemocnic úplatky za nákup jimi nabízeného zdravotnického zboží.

Tato trestná činnost podle sdělení prokuratury způsobila veřejným fondům škodu v celkové výši 1,18 milionu eur (přes 30 milionů korun), dodala agentura STA.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?