Mýdlo jako univerzální zbraň v boji s koronavirem. Dezinfikuje ruce, domácnost i potraviny

Navštívili jste už několikátou lékárnu či drogerii a všude jste se dočkali stejné odpovědi? „Antibakteriální gely už nemáme,“ hlásí lékárnice i prodavačky v obchodech. Lidé je totiž vykupují stejně panicky jako roušky. Nevědí přitom, že nejúčinnější zbraň už doma nejspíš mají.  Mnohem efektivnější se v boji s koronavirem SARS-CoV-2 totiž ukázalo zcela obyčejné mýdlo.

Roušky, rukavice a antibakteriální ubrousky či gely. Co mají tyto věci společné? Dnes je téměř nemožné je sehnat. Lidé je totiž ve strachu vykoupili. Nejúčinnější zbraň proti novému typu koronaviru přitom měla většina z nich už dávno doma.

Mýdlo jako účinná zbraň

Abychom pochopili, proč je v boji s virem SARS-CoV-2 tím nejlepším pomocníkem zcela klasické mýdlo, musíme si nejprve přiblížit, na jakém principu tento organismus funguje.

V první řadě je nutné vědět, že viry nejsou živé, většinu času proto vyčkávají, až se jim podaří vniknout do cizí buňky. Tu následně nutí pracovat podle sebe. Jakmile se v buňce dostatečně rozmnoží, opustí ji a obalí se její buněčnou membránou, která je tvořena dvojitou vrstvou lipidů (tedy tuků). Tento obal má pro virus důležitou funkci. Umožňuje mu schovat se před imunitním systémem napadeného organismu a v klidu přečkat nepříznivé podmínky okolí.

Díky této membráně mohou viry přežít i mimo tělo hostitele, a to v řádech hodin i dnů. Tímto způsobem vyčkávají například na klikách či madlech v městské hromadné dopravy, dokud se jim nenaskytne příležitost setkat se s dalšími a dalšími živými hostiteli. Celý proces se pak opakuje.

Virus se kromě obalů skládá také z RNA nesoucí dědičnou informaci a proteinů, které představují základní prvek celé struktury. Celý mikroorganismus pak drží pohromadě díky slabým nekovalentním vazbám, které není snadné rozbít.  Mýdlo to ale dokáže, a to konkrétně tak, že se ve vodě rozpustí a obalí molekuly tuku, které chrání virus. Ten se v mýdlové vodě rychle rozpadne – podobně jako domeček z karet.  Aby k tomu ale skutečně došlo, je důležité mýt si ruce pečlivě a alespoň po dobu 20 vteřin.

S dezinfekcí domácnosti pomůže i SAVO

Vzhledem k tomu, že virus prokázal schopnost přežít na některých površích a předmětech i řadu dní, je nutné provádět jejich pravidelnou dezinfekci. Jedině tak se zamezí šíření koronaviru mezi ostatní. Tento proces se samozřejmě týká i našich domácností, které pro ulpívání a následné množení viru představují ideální podmínky.

O poznání častěji bychom měli v době pandemie dezinfikovat hlavně kuchyň a koupelnu. K dezinfekci podlah, nábytku a jiných dřevěných povrchů lze použít dostupné prostředky jako Sanytol, Dettol či Ajatin. Účinnost těchto přípravků ale klesá ve směsi s mýdlem či jiným anionickým surfaktantem, rovněž se tak děje při styku s bavlněnými látkami. Z toho vyplývá, že tyto přípravky nejsou vhodné pro dezinfekci textilu. Ten stačí vyprat na 60 stupňů Celsia.

Dezinfekci na povrchy si lze samozřejmě i vyrobit. Pro čištění podlah, kuchyňského i hygienického náčiní je vhodný roztok chlornanu sodného, který většina z nás zná pod označením SAVO, které je dostupné v téměř každém supermarketu. Ve větším objemu a vyšší koncentraci je pak k dostání i v prodejnách s bazénovou chemií.

Přípravek jednoduše vyrobíme tak, že smícháme 4 díly SAVO original (5% roztok) se 100 díly vody. Pro lepší představu, tato koncentrace odpovídá přibližně dvoudeci přípravku na 5 litrů vody. Pokud potřebujete vydezinfikovat choulostivější povrchy, u kterých hrozí poleptání, zabarvení či koroze, lze použít 3% peroxid vodíku. Opět lze pro zvýšení účinnosti přidat malé množství saponátu.

Kromě jednotlivých prostor bychom neměli zapomínat ani na elektroniku. Mobilní telefon, myš či klávesnice od počítače. To všechno jsou ideální prostředky, pomocí kterých lze virus rychle šířit. Jejich dezinfekci lze snadno provést například pomocí dezinfekčních ubrousků, které obsahují ethanol ve vysoké koncentraci (ideálně 60 až 80 %). Ten se na vzduchu rychle odpařuje, a tak je tento způsob dezinfekce poměrně bezpečný i pro displeje mobilních telefonů. Tyto ubrousky lze samozřejmě společně s dezinfekčními gely použít i na ruce, a to zejména v případě, že nemáte k dispozici mýdlo.

Jak na dezinfekci potravin?

Jelikož virus dokáže ulpívat na předmětech, existuje pravděpodobnost, že se lidé mohou nakazit i skrze kontaminované potraviny, typicky třeba přes nebalené pečivo. Doporučuje se proto sahat spíše po baleném pečivu anebo si péct vlastní. V případě kupovaného, můžete provést “dezinfekci” tím, že ho rozpečete v troubě či v topinkovači.

Co se týče ovoce a zeleniny, ty můžete s klidným svědomím omýt stejně jako ruce mýdlem, ideálně pak neparfemovaným. Existují rovněž speciální ekologické prostředky, které jsou k tomu přímo určené.

Virus lze spolehlivě zlikvidovat i vařením a pečením potravin. Konzumace masa se proto bát rozhodně nemusíte, stačí ho jen dobře tepelně upravit. To samé platí s vejci a jinými živočišnými produkty. Více o tom, jak zamezit šíření koronaviru nejen v domácnosti se dočtete ZDE.

Odpovědi na nejčastější dotazy ohledně dezinfekce:

  • Balíčky či osobně koupené zboží nemusíte nutně dezinfikovat, virus, který na nich mohl ulpět má totiž jen omezenou životnost. Abyste zamezili nákaze, lze tyto předměty jednoduše uložit na bezpečné místo – takzvaně „do karantény“, kde se jich nikdo nebude dotýkat. Ideálně byste je tak měli ponechat alespoň po dobu 4 dnů.
  • Dezinfekce mrazem není v případě koronaviru vhodnou alternativou. SARS-CoV-2 je proti ní odolný.
  • Balené a dostatečně tepelně upravené potraviny nejsou zdrojem nákazy.

Důležitá čísla

V případě, že máte další otázky ke koronaviru, můžete využít nonstop linky Státního zdravotního ústavu – 725 191 370, 724 810 106 nebo 725 191 367. Aktuální informace si můžete najít i na stránkách Státního zdravotnického ústavu nebo ministerstva zdravotnictví. Pokud máte důvodné podezření, že jste se koronavirem nakazili, volejte příslušné krajské hygienické stanice.

Zdroje: szu.cz., mzcr.cz, okoronaviru.cz


Napsat komentář

Your email address will not be published.

top