Rostlinná strava je pestrá, chutná, ohleduplná ke zvířatům i životnímu prostředí a má pozitivní vliv na lidské tělo. Navíc už dávno neplatí, že by byla drahá a špatně dostupná. Její ceny klesají a nabídka se rozrůstá.
Širokým výběrem potravin rostlinného původu, veganských výrobků a sojového masa dnes již disponují i běžné supermarkety. V řadě měst fungují také specializované prodejny, kde i vegani mohou nakupovat sýry, salámy, jogurty a další. Díky nim se nemusejí vzdávat ani receptu na šopský salát nebo na nejlepší segedínský guláš.
Na internetu je velké množství inspirace. Celá řada internetových portálů nabízí veganské a vegetariánské recepty. Tipy na výtečné veganské a vegetariánské pokrmy přináší například na recepty zaměřený portál https://www.receptik.cz/.
1.) Chrání tělo před civilizačními chorobami
O vlivu veganské stravy na lidský organismus se toho napsalo mnoho. Jedna strana si je jistá, že je zcela nezávadná a naopak našemu tělu pomáhá. Ta druhá naopak tvrdí, že rostlinná strava postrádá živiny, bez kterých člověk nemůže správně fungovat.
Jak je to tedy ve skutečnosti? Veškeré přední světové zdravotnické a dietologické organizace již potvrdily, že stačí dodržovat několik základních pravidel a veganství je pak pro tělo nejen neškodné, ale dokonce prospěšné.
Rostlinná strava pomáhá předcházet řadě civilizačních chorob. Snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, obezity, revmatoidní artritidy, srdečních příhod a rakoviny. Je totiž bohatá na důležité vitamíny, minerály, vlákninu a bílkoviny a zároveň obsahuje méně nasycených tuků než živočišné produkty.
Všechny zmíněné přednosti ovšem platí pouze o surovinách pocházejících přímo ze země, nikoliv ze sáčku nebo krabice. I takové brambůrky se řadí do rostlinné stravy, o zdravou večeři se však rozhodně nejedná.
2.) Zajišťuje lepší sportovní výsledky
Veganů neustále přibývá i v řadách sportovců a má to svůj důvod – lepší sportovní výsledky. Mnoho z nich se nechává slyšet, že rostlinná strava jim zrychlila metabolismus, díky čemuž lépe regenerují.
Veganství vede také ke kvalitnějšímu spánku, a tím pádem k většímu množství energie, což potvrzuje nejeden sportovec. Jeho důležitým přínosem je i silnější imunita a rychlejší uzdravení z běžných nemocí, jako je chřipka, rýma, kašel a další.
Důkazem těchto tvrzení může být i to, že se k veganství hlásí tenistky Serena a Venus Williamsovi, pilot Formule 1 Lewis Hamilton a další hvězdy vrcholového sportu. Obránce Arsenalu Hector Bellerín dokonce věří, že rostlinná strava vyřešila jeho přetrvávající problémy s kotníky.
3.) Přispívá ke zlepšení životního prostředí
Živočišná výroba je ekologicky i ekonomicky velmi náročná. A rostoucí populace a tím i zvyšující se poptávka po mase této skutečnosti rozhodně nijak nepomáhají.
Na živočišnou výrobu je potřeba obrovské množství vody, mnohonásobně větší než na tu rostlinnou. Také se kvůli ní musí kácet čím dál více pralesů – kvůli geneticky upravené variantě sóji, kterou se krmí dobytek pro potřeby konzumentů masa.
Jedním z nejzásadnějších problémů živočišné výroby je enormní množství skleníkových plynů, které se při ní uvolňuje. Podle OSN dobytek produkuje dokonce víc CO₂ než automobily.
4.) Je ohleduplná ke zvířatům
Mnoho lidí se pro veganství rozhodne z etických důvodů. Nejde pouze o to, že kvůli konzumaci masa ročně zemře 55 miliard zvířat, ale také o umělé oplodňování krav za účelem opakovaného dojení a o zabíjeni mladých kohoutů kvůli vajíčkům.
Každý jeden konzument rostlinné stravy v této problematice dělá nezanedbatelný rozdíl, konkrétně ročně šetří asi 200 zvířecích životů. Kdo chce pomoci více, může podpořit některou z organizací na ochranu zvířat.