Artróza, osteoporóza

14. 3. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejčastějším příznakem postižení pohybového aparátu, se kterým přicházejí pacienti do ambulancí lékařů, je bolest, která nejen výrazně snižuje kvalitu života člověka, ale ani její ekonomické důsledky nejsou zanedbatelné.

Za život ujdeme na 160 tisíc kilometrů, z čehož plyne, že především kolenní a kyčelní klouby jsou vystaveny značné zátěži a postupem času jsou náchylnější k degenerativnímu procesu. Myslet na prevenci bychom však měli včas. Jakmile totiž skončí růst, nastartuje se přirozené stárnutí a automaticky dochází k opotřebování kloubů. První známky stárnutí a opotřebení kloubů lze na mikroskopické úrovni prokázat již kolem 20. roku věku.

NADMĚRNÁ ZÁTĚŽ ŠKODÍ

„Málokdo si uvědomuje, že by měl svým kloubům věnovat pozornost již od dospívání, a potíže v pozdním věku tím přinejmenším oddálit,“ zdůrazňuje MUDr. Eduard Šťastný z Ortopedické kliniky 2. LF UK a FN Motol. „Kloubům jednoznačně škodí každá nadměrná zátěž, která se opakuje po řadu měsíců a let. Na povrch kloubní plochy nosných kloubů je vyvíjena síla, která až čtyřnásobně převyšuje váhu lidského těla. Proto je jednou z hlavních příčin opotřebení kloubů nadváha. Známky nadměrného opotřebení kloubů pozorujeme také u mnohých povolání, u dělnických profesí, při práci vkleče, nošení těžkých břemen a podobně,“ vysvětluje. Mezi extrémní zátěže kromě aktivního sportování patří již zmíněná nadváha a především její vyšší stupeň obezita. Svůj podíl má samozřejmě i dědičná dispozice a v souhrnu všeho, o čem jsme mluvili, také přibývající věk.

ARTRÓZA (OSTEOARTRÓZA)

Osteoartróza je nezánětlivé onemocnění kloubů, pro které je typická destrukce kloubní chrupavky, která tvoří plochu dotyku mezi kostmi kloubu. Příčinu této destrukce lékaři zatím dokonale neodhalili, ale vliv má podle nich zcela jistě přetěžování kloubů, prodělaná kloubní onemocnění, vrozené deformace (například kyčlí) a také například genetické dispozice.

Příznaky osteoartrózy:
* ztuhlost kloubů (často se zhoršuje postupem dne),
* bolestivost kloubů,
* zvětšení kloubů (typicky pouze jeden z párových kloubů),
* zánět objevující se na kloubech prstů, co nejblíže k nehtům,
* otok a bolest vzniká často ve velkých kloubech (kyčle, kolena).
Nejčastěji bývají artrózou postiženy kyčelní klouby, kolena, klouby páteře a drobné klouby rukou. Lékaři zpravidla podávají antirevmatika a chondroprotektiva. Rychlejší léčbě zánětů, vstřebávání otoků a tím i zmírnění bolesti mohou pomoci i léky systémové terapie, např. Wobenzym. V nejzazších případech přistupují lékaři až k náhradě kloubu protézou (např. totální endoprotéza kyčle).

PREVENCE JE NEZBYTNÁ V KAŽDÉM VĚKU

Přestože jsou nemoci kloubů ještě pořád chápány především jako nemoci starších lidí, ve skutečnosti postihují stále mladší věkové kategorie. A přestože skutečně platí, že bychom s prevencí měli začít co nejdříve, na druhou stranu je třeba zdůraznit, že pozdě není nikdy. Především je třeba dlouhodobě udržovat optimální váhu a pohybovat se. Při sportování musíme dávat pozor na všestrannost – vhodné je plavání, cyklistika nebo běh na lyžích.

Problémy pak přinášejí dynamické sporty jako jsou například tenis, squash či aerobik. Důležité jsou samozřejmě také kloubní potravinové doplňky. Bohužel běžná strava již nestačí splňovat současné nároky a postrádá spoustu potřebných živin. Na trhu je k dispozici mnoho kloubních přípravků volně prodejných jako doplňky stravy. Pro orientaci v jejich výběru je dobré vědět, že důležitými stavebními materiály pro klouby jsou vedle kolagenu i specifické polysacharidy glukosamin a chondroitin sulfát. Jsou důležité pro správné utváření chrupavčité tkáně a pomáhají bránit poškozování chrupavky vlivem volných radikálů.


JAK STÁRNE KLOUB

* 25–30 let: by měl být v relativně neporušeném stavu (negativní změny se vyskytují spíše u profesionálních, eventuálně rekreačních sportovců). Kost: tvrdá, bez okrajových výrůstků. Chrupavka: hladká a pravidelných struktur. Kloub: je plně pohyblivý, bez drásotu a vrzotu.

* 40 let: Objevují se první příznaky poškození. Kost: objevují se okrajové výrůstky. Chrupavka: regenerace chrupavčité tkáně se snižuje, dochází k jejímu úbytku, objevují se praskliny, a to hlavně v zátěžové zóně. Kloub: postupně ztrácí svoji mechanicko-elastickou funkci, dostavuje se pocit ranní ztuhlosti, přidružují se bolesti a zhoršuje se pohyblivost.

* 50–60 let: tomto a pozdějším věku může docházet k vystupňování obtíží, projevu pokročilé artrózy. Nejčastěji jsou postiženy nosné klouby (kolena a kyčle). Kost: časté jsou okrajové výrůstky, dochází k obnažení kosti pod chrupavkou. Chrupavka: postupně ubývá, až úplně vymizí. Kloub: zduřelá výstelka kloubu, otoky, ztráta mechanicko-elastické funkce, silná bolestivost a podstatně zhoršená pohyblivost.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34–4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22–4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28–4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91–4,15, p < 0,0001
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?