Dieta pro nemocné s kolostomií

10. 3. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Při kolostomii je důležité dosáhnout pravidelného a samovolného vyprazdňování. Hlavním prostředkem k úpravě stolice je dietní přizpůsobení stravy.


SUMMARY

It is necessary for the patient with a colostomy to achieve regular and voluntary stool elimination. The main means how to achieve this is a proper diet.

Dietu nemocný dodržuje většinou dlouhodobě, strava nesmí být jednotvárná. Také je třeba počítat s adaptací na náhlou změnu, která u některých nemocných trvá jen několik týdnů, u jiných pacientů několik měsíců. Proto vždy záleží na individuální snášenlivosti různých potravin. Dieta pacienta s kolostomií by měla obsahovat dostatečné množství plnohodnotných bílkovin, složených a jednoduchých sacharidů. Obsah tuku ve stravě může být stejný jako před založením kolostomie, případně trochu snížený. Strava má také obsahovat dostatek vitaminů a minerálních látek.

U pacientů s kolostomií nemá zpravidla množství tekutin vliv na tuhost stolice, proto se má množství tekutin pohybovat mezi 2 až 2,5 litru za den. Při opakovaných průjmech zařadíme do jídelníčku potraviny, které způsobí spíše zácpu, například vařená rýže, odvar z krup nebo ovesných vloček, dušená nebo jemně nastrouhaná mrkev, jablko, borůvky, z nápojů silný černý čaj nebo šťáva z rybízu. Pokud je kolostomie na příčném tračníku, bývá střevní obsah dosti řídký. Nestačí-li upravit stolici dietou, což bývá zejména v prvních týdnech po operaci, mohou pomoci léky, které naordinuje ošetřující lékař.

Naopak při zácpě přidáme k potravě více složek působících projímavě, například potraviny bohaté na vlákninu, jako ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, kysané mléčné výrobky, například jogurty, kefír, podmáslí, kyšku, zákys, které podporují činnost střev, nebo může pomoci i sklenice vody vypitá ráno nalačno. Pokud však úprava jídelníčku nepomůže, je nutná porada s lékařem. Postižené střevo může být také podrážděné ke zvýšenému pohybu i psychickým stavem.

Kromě problémů s vyprazdňováním nemocného značně obtěžuje plynatost a zápach. Těmto potížím lze do určité míry čelit úpravou jídelníčku, například vyloučením luštěnin, čerstvého chleba, kynutého pečiva, zelí, kapusty, květáku, cibule, česneku a nápojů, které obsahují kysličník uhličitý.

Technologie úpravy pokrmů

Vhodné je vaření, restování, zapékání, dušení na masovém či jiném vývaru nebo na cibulovém základu (podle snášenlivosti). Při tepelné úpravě pokrmů využíváme hliníkový alobal, non-stick hliníkový obal, teflonovou pánev, gril, klasickou plynovou, elektrickou nebo horkovzdušnou či mikrovlnnou troubu. Méně vhodné je fritování, nakládání do oleje, marinování nebo pečení s kůrkou. Nevhodné je opakované smažení na jednou či vícekrát použitém oleji nebo pokrmovém tuku. Nevhodná je také nedostatečná či krátkodobá tepelná úprava jídel.

Nevhodné potraviny

Maso: jakékoli tučné a příliš kořeněné maso (bůček, tlačenka, uzené ryby, kaviár, tresčí játra a další) Tuky a oleje: ochucená pomazánková másla (česneková, křenová, papriková) Vaječné pokrmy Mléko a mléčné výrobky: zrající plísňové sýry, některé tvrdé sýry (čedar, parenica, brynza, olomoucké tvarůžky), šlehačka Přílohy: bramborové krokety, hranolky nebo placky, francouzské brambory, bramborák, kynuté knedlíky, sója, luštěniny, škvarkové placky, pizza, bramborový salát Pečivo: celoči vícezrnný chléb, topinky, pizza chléb, výrobky z čerstvého kynutého těsta Zelenina: kysané zelí, kapusta, kedlubny, salátové okurky, květák, paprika, ředkvičky, česnek, cibule, houby, zelené fazolky, hrášek, červená řepa, brokolice Nápoje: slazené limonády, citrusové džusy, sycené nápoje, alkohol, energetické nápoje Ovoce: švestky, angrešt, černý a červený rybíz, třešně, višně, hrušky, ananas, maliny, jahody, avokádo, mango Pochutiny: bramborové chipsy, arašídy, buráky, vlašské a lískové ořechy, mandle, pistácie, kokos, slunečnicová semínka, kynuté moučníky, müsli, vybrané cukrářské výrobky Polévky: kořeněné a špatně stravitelné, tučné, některé zeleninové Koření a přísady: dráždivé koření (chilli, pepř, pálivá paprika…), maggi, některé druhy hořčice

Vhodné potraviny

Maso: všechno méně tučné maso Tuky a oleje: rostlinné, pokrmové a pomazánkové tuky, čerstvé máslo Mléko a mléčné výrobky: podle tolerance mléko, podmáslí, jogurty, kefír, kyška, acidofilní mléko, zákys, tvaroh, tavené a čerstvé sýry Přílohy: vařené nebo pečené brambory, knedlíky houskové, bramborové nebo vídeňské, rýže, bramborová kaše, těstoviny Pečivo: chléb nejméně jeden den starý, bílé a grahamové pečivo, dalamánek, jemné pečivo (například bábovka, závin) Zelenina: loupaná rajčata, hlávkový salát, špenát, mrkev, preferujeme mladou zeleninu bez košťálů, v lisovaném nebo pasírovaném stavu Nápoje: bylinné, ovocné a zelené čaje nebo minerální vody, ovocné džusy a mošty, ledový čaj, rozpustná káva, kakao podle tolerance Ovoce: banány, broskve, meruňky, hroznové víno bez zrníček a slupky, jablka a kiwi bez slupek, šťáva z pomeranče nebo mandarinky, měkké ovoce kompotované, marmeláda a povidla bez zrníček Pochutiny: corn flakes, piškoty, burisony, popcorn, sušenky, moučníky z piškotového, křehkého či třeného těsta s pudinkovým nebo máslovým krémem Polévky: lehce stravitelné, nedráždivé, výživné Koření a přísady: petrželová nať a jiné zelené koření, kmín, koření Vegi Vegi, dresink, ocet, kopr, sójová omáčka, ocet, kečup nebo rajský protlak.


Blanka Hlaváčová Nemocnice Valašské Meziříčí (hlavacova.blanka@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?