Absolventi škol na trhu práce

5. 6. 2014 11:33
přidejte názor
Autor: Redakce

S končícím školním rokem vyvstává stále palčivěji otázka pracovního uplatnění čerstvých absolventů škol. V dubnu 2014 bylo na úřadu práce evidováno celkem 574 908 uchazečů o zaměstnání. Jaká je situace v umísťování absolventů škol?




Úřad práce České republiky ve svých krajských pobočkách a jejich kontaktních pracovištích evidoval k 30. 4. 2014 celkem 574 908 uchazečů o zaměstnání. K témuž datu bylo evidováno 29 331 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 2103 osob a meziročně o 5020 uchazečů, na celkové zaměstnanosti se podíleli 5,1 % (březen 2014 – 5,2 %, duben 2013 – 6,1 %). Úřad práce České republiky evidoval k 30. 4. 2014 celkem 44 246 volných pracovních míst, na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13 uchazečů o zaměstnání. Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst 8626 pozic nabízely firmy absolventům škol a mladistvým.

Nezaměstnanost absolventů škol je výrazně ovlivněna celkovou ekonomickou situací v zemi, celkovou nezaměstnaností, stavem nabídky volných pracovních míst a stavem mezi poptávkou a nabídkou po pracovních silách. Důležitou roli rovněž sehrává vzdělanostní a oborová struktura absolventů škol. Absolventi vždy tvořili jednu z rizikových skupin ekonomicky aktivních obyvatel, které se hůře uplatňují na trhu práce. Vůči ostatním uchazečům o zaměstnání jsou znevýhodněni nedostatkem praxe, chybějícími pracovními návyky a minimem zkušeností. Při hledání pracovního místa však mohou konkurovat jinými přednostmi – zejména aktuálními odbornými znalostmi, znalostí cizích jazyků, počítačovými dovednostmi nebo větší profesní flexibilitou.

Odborná praxe absolventů škol a povinnosti zaměstnavatelů

Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, stanoví povinnost zaměstnavatele pečovat o odborný rozvoj zaměstnanců. Tato povinnost zahrnuje mj. i odbornou praxi absolventů škol, zaškolení a zaučení. Zaměstnavatelům se výslovně ukládá povinnost zabezpečit absolventům středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol a vysokých škol přiměřenou odbornou praxi k získání praktických zkušeností a dovedností potřebných pro výkon práce, přičemž odborná praxe se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.

Zprostředkování zaměstnání absolventům škol úřadem práce

Krajská pobočka úřadu práce zajišťuje zprostředkování zaměstnání uchazečům o zaměstnání a zájemcům o zaměstnání a poskytuje další služby v oblasti zaměstnanosti, poskytuje fyzickým osobám a zaměstnavatelům poradenské, informační a další služby v oblasti zaměstnanosti a pracovněprávních vztahů, zabezpečuje uplatňování nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, poskytuje příspěvky z prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti a vyplácí podporu v nezaměstnanosti a podporu při rekvalifikaci.

Stáže ve firmách – zejména pro čerstvé absolventy škol

Fond dalšího vzdělávání, státní příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí, zahájil od června 2012 realizaci projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a ze státního rozpočtu ČR. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží.

Projekt umožní uchazečům o zaměstnání, zejména čerstvým absolventům škol, získat potřebnou praxi, která bývá častým požadavkem pro získání pracovního místa. Zároveň ale nabízí firmám způsob, jak proškolit nové zaměstnance tak, aby jejich dovednosti odpovídaly požadavkům zaměstnavatele.

Stáže jsou určeny pro absolventy škol bez praxe, dlouhodobě nezaměstnané, osoby vracející se na pracovní trh, ale například také pro zaměstnané, kteří si chtějí prohloubit kvalifikaci. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené.

Hlavním cílem je zavedení inovativního systému dalšího vzdělávání prostřednictvím stáží ve firmách a zvýšení uplatnitelnosti občanů na trhu práce. Projekt je určen pro všechny občany České republiky s trvalým pobytem mimo hlavní město Praha. Projekt by měl být ukončen na podzim roku 2014. Délka jedné stáže se pohybuje mezi jedním až šesti měsíci.

Zkušenosti získané prostřednictvím tohoto projektu by mohly být promítnuty také do legislativy, jež by měla lépe pokrývat skutečné potřeby obou zúčastněných stran, tj. jak zájemců o další vzdělávání, tak i zaměstnavatelů. Poskytování stáží by mělo být pro firmy příležitostí, jak atraktivním způsobem získat kvalifikované pracovníky. Projekt by tedy měl napomoci k ukotvení způsobu dalšího vzdělávání formou stáží i do české legislativy.

Jednou z překážek, s níž se absolventi po odchodu ze školy musejí potýkat, je jejich nedostatečná praxe a projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí napomáhá tento problém efektivně řešit. Úzké propojení vzdělávání a praxe nabývá stále více na významu, stejně jako celá oblast dalšího vzdělávání, neboť v současné společnosti se již nelze všechno naučit jen při studiu ve škole.

Absolventi školy mohou po ukončení studia nastoupit na stáž do firem, které podnikají v jejich oboru, mohou si tak ověřit svoje znalosti a dovednosti v praxi a vylepšit svou pozici na trhu práce. Po úspěšném ukončení stáže získají účastníci kromě nových dovedností také certifikát Europass – doklad o stáži, o jejím absolvování. Stáž ve firmě představuje investici stážisty do své vlastní budoucnosti a možnost lepšího uplatnění na trhu práce.

Podnikatelské subjekty, které se zapojí do projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, dostanou ojedinělou možnost zaškolit a vychovat si budoucí odborníky v oblasti, ve které podnikají, s možností (nikoli však povinností) tyto proškolené pracovníky následně zaměstnat. Zapojení se do projektu může navíc napomoci zdokonalit interní vzdělávací mechanismy dané společnosti.

Náklady na stáž jsou hrazeny z fondů Evropské unie, a to při splnění všech podmínek stáže. V rámci projektu jsou refundovány náklady spojené s realizací stáže, tj. náklady na mentora, pojištění apod., stážista bude mít hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Firmám jsou za stážistu uhrazeny fixní náklady na stáž (definované šablonou stáže). Pro stážistu je pak nepochybně velkou výhodou také to, že je mu vždy přidělen mentor, který dohlíží na plnění zadaných úkolů a zajišťuje odbornou konzultaci.

Celkový rozpočet projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí činí 800 mil. Kč. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ve výši 85 % a Fondem dalšího vzdělávání prostřednictvím státního rozpočtu České republiky ve výši 15 %.

O stáže ve firmách je velký zájem

Jednoduchost a úspěšnost projektu dokládá také fakt, že od začátku projektu již bylo zahájeno téměř 5600 stáží u 2700 poskytovatelů, přičemž téměř 4400 stáží již bylo ukončeno. Téměř 40 % uchazečům bylo po skončení stáže nabídnuto poskytovatelem stálé zaměstnání nebo externí spolupráce. A i těm zbývajícím pomohla stáž zvýšit sebevědomí a zlepšit tak pozici na trhu práce. Cíle projektu, tedy uskutečnění 5000 stáží, bylo dosaženo již v lednu 2014. Díky úspoře v rozpočtu proběhne přes 6000 stáží. Fond dalšího vzdělávání připravuje pokračování projektu.

V rámci projektu jsou nabízeny stáže v oblasti od ekonomiky, marketingu a reklamy přes počítačové programování až po strojírenství, stavebnictví či automobilový průmysl. Zájemci si v současnosti mohou vybrat z nabídky více než 90 šablon stáží, které popisují pro jednotlivé typové pozice rámcový obsah stáže, požadavky na stážistu i poskytovatele stáže a výši nákladů hrazených v rámci projektu. Z aktuálních dat MPSV vyplývá, že nejvíce stáží probíhá v oblasti managementu, ekonomiky, administrativy, personalistiky, práva nebo IT.

Vzdělávací projekt realizovaný Fondem dalšího vzdělávání, příspěvkovou organizací MPSV, je největší svého druhu v ČR a zaznamenal značný zájem veřejnosti. Největší zájem o stáž pak evidují kraje Jihomoravský a Moravskoslezský. Systémový projekt, který vzdělává formou stáží, nabízí značné množství výhod jak pro firmy, které si mohou mnohem efektivněji a bez zbytečných rizik volit budoucí zaměstnance, tak i pro stážisty, kteří díky projektu získají praxi.

Dotazy a odpovědi

1. Zajímalo by mne, zda, případně jak, zákoník práce nebo jiný právní předpis definuje absolventa školy?
Odpověď: Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, stanoví, že absolventem školy se rozumí zaměstnanec vstupující do zaměstnání na práci odpovídající jeho kvalifikaci, jestliže celková doba jeho odborné praxe nedosáhla po řádném (úspěšném) ukončení studia (přípravy) 2 let, přičemž se do této doby nezapočítává doba mateřské nebo rodičovské dovolené. Zákoník práce neupravuje ani minimální, ani maximální délku odborné praxe a ponechává jak délku, tak i náplň a zvolené formy této praxe na dohodě zaměstnance a zaměstnavatele, případně na jeho jednostranném určení.
2. Má zaměstnavatel stanovené nějaké povinnosti (a jaké) vůči novým zaměstnancům, zejména mladistvým, kteří nemají žádnou kvalifikaci?
Odpověď: Zaměstnavatel je povinen zaškolit nebo zaučit zaměstnance, který vstupuje do zaměstnání bez kvalifikace. Zaškolení nebo zaučení se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat. Zaměstnavatelé jsou povinni vytvářet příznivé podmínky pro všestranný rozvoj tělesných a duševních schopností mladistvých zaměstnanců též zvláštní úpravou jejich pracovních podmínek. Zaměstnavatelé smějí zaměstnávat zaměstnance pouze pracemi, které jsou přiměřené jejich fyzickému a rozumovému rozvoji, a poskytují jim při práci zvýšenou péči.

Zaměstnavatel je povinen zabezpečit na své náklady, aby mladiství zaměstnanci byli vyšetřeni poskytovatelem pracovnělékařských služeb:
před vznikem pracovního poměru a před převedením na jinou práci,
pravidelně podle potřeby, nejméně však jedenkrát ročně.
Mladiství zaměstnanci jsou povinni podrobit se stanoveným lékařským vyšetřením a při ukládání pracovních úkolů mladistvému zaměstnanci je zaměstnavatel povinen řídit se lékařským posudkem vydaným poskytovatelem pracovnělékařských služeb.

Zaměstnavatel je rovněž povinen při určení množství požadované práce a pracovního tempa vzít v úvahu fyziologické a neuropsychické možnosti zaměstnance, předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a čas na přirozené potřeby, jídlo a oddech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?