Africké migranty v Jemenu zasáhla epidemie cholery

15. 5. 2019 2:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci v Jemenu od ledna zaznamenali více než 200.000 pacientů, u kterých bylo podezření na nákazu cholerou. V uplynulých týdnech se podle nich nemoc začala rychle šířit mezi africkými migranty, kteří do země připluli z Džibutska. K nárůstu počtu nákaz také přispívají nebývale časté deště a teplé klima. Epidemie si již mezi běženci vyžádala mrtvé, přesné údaje o počtu úmrtí ale nejsou k dispozici. V reportáži o tom informovala televize Al-Džazíra.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a hrozí i smrtelná dehydratace organismu.

Nejnovějšími oběťmi epidemie cholery v Jemenu jsou migranti, kteří připluli do Jemenu z Afriky a nyní se ocitají na prašném dvorku nemocnice v provincii Láhidž. Nemocné přivezli příslušníci bezpečnostních složek ze záchytného centra pro migranty, v nemocnici ale už bylo plno, a část migrantů choleře podlehla. Nemocniční personál pracuje s omezenými zdroji a pacientům se nedostává dostatek jídla a pití.

„Dnes jsme k obědu dostali kus chleba a placku, to není moc,“ uvedl jeden z migrantů a dodal, že na místě je moc horko a nedostatek pitné vody.

Odhaduje se, že v Jemenu je na 4000 afrických migrantů. Bezpečnostní složky je umístily do záchytných center v Láhidži a Adenu, kde špatné hygienické podmínky urychlily šíření epidemie.

´„Umírají nám před očima a nemůžeme nic dělat. Stále čekáme na další. Před několika minutami nám úřady zavolaly a řekly, že je dalších více než 100 případů akutně nemocnicích pacientů,“ uvedl místní zdravotník Ajmán Muhammad.

Jemen sužuje válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Konflikt si už vyžádal tisíce lidských životů. Poslední, asi dva roky staré údaje OSN hovoří o 10.000 obětech. Některé zdroje ale odhadují, že v konfliktu zemřelo na 50.000 Jemenců. Dalších asi 14 milionů lidí v zemi podle OSN trpí hlady. Boje rovněž přispěly k šíření cholery, jelikož v místech zničily vodovodní odpadní systém.

OSN v březnu informovala, že počet nákaz cholerou během jednoho měsíce stoupl o 150 procent, téměř čtvrtinu z nakažených tvoří malé děti. Zdravotníci v hlavním městě Saná chodí dům od domu a podávají dětem vakcínu proti choleře. Proces je pomalý, ale může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, ačkoliv účinnost vakcíny po roce výrazně klesá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?