AHA: Lidem po infarktu hrozí vyšší riziko pádu

21. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V prvním roce po infarktu jsou pacienti vystaveni vyššímu riziku, že při běžných činnostech upadnou. Nová studie britských vědců ukazuje, že k většině těchto pádů dochází, když se pacient obléká...


O výsledcích výzkumu, které byly publikovány v časopise American Heart Association, informovala agentura Reuters.

K rizikovým osobám patří hlavně lidé, u kterých přetrvávají symptopy infarktu – závratě nebo obecné problémy s rovnováhou. „Pacienti by se ale neměli začít bát oblékat,“ řekla pro agenturu Reuters vedoucí výzkumu S.E. Lambová.


Lidem, u kterých po prodělaném infarktu přetrvávají symptomy závratí nebo problémy s udržením rovnováhy, hrozí pětkrát vyšší riziko pádu, po kterém se více jak třetina z nich zraní.

„Stačí, když budou dodržovat pár jednoduchých zásad. Především by si měli pořizovat takové oděvy, které se snadno oblékají a oblékat se zásadně v sedě, radí Lambová. „Pokud mají pacienti často problémy s rovnováhou, měli by navštívit svého lékaře nebo fyzioterapeuta.“

Autoři studie pozorovali 124 pacientek, kteří u uplynulém roce prodělaly infarkt. Zjistili, že během této doby upadlo osmačtyřicet procent pozorovaných žen; většina z nich nejméně dvakrát. Více než třetina pacientek se po pádu zranila.

Tým vědců z Coventry University uvádí, že některé faktory zřejmě zvyšují pravděpodobnost, že pacient během prvného roku po infarktu upadne. Například lidé, u kterých přetrvávají symptomy závratí nebo problémy s udržením rovnováhy, jsou tomuto riziku vystaveni pětkrát více než ostatní pacienti.

Související odkazy:

Falls After Stroke Often Occur While Dressing

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 21.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?