Aktuálně: Historicky IV. národní kongres Bazální stimulace

12. 12. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poprvé za účasti autorů konceptu A. Fröhlicha a C h. Biensteina proběhl v ČR Historicky IV. národní kongres Bazální stimulace.


Kongres

Pod záštitou senátorky ing. Evy Richtrové a starosty města Tábor ing. Jiřího Fišera proběhl 10. a 11. listopadu 2011 v táborském Hotelu Palcát Historicky IV. národní kongres Bazální stimulace. Kongres pořádaný Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR a Institutem Bazální stimulace (IBS) nabídl zhruba 250 účastníkům atraktivní program, na němž poprvé v historii kongresů pořádaných v ČR se svými příspěvky vystoupili také oba němečtí autoři konceptu Bazální stimulace prof. Dr. Andreas Fröhlich a prof. Dr. Christel Bienstein.

Koncept Bazální stimulace začala v ČR v roce 2000 zavádět současná jednatelka IBS PhDr.
Karolína Friedlová, která se s ním seznámila v 90. letech v přímé péči na klinikách v Rakousku a Německu. Nyní koncept u nás prosazuje v oblasti zdravotní péče, především na odděleních intenzivní péče a následné péče, a v zařízeních poskytovatelů sociálních služeb. Představení konceptu Bazální stimulace, jeho historie, cílů i možností jeho uplatnění v sociálních službách, zdravotnické péči či vzdělávání žáků s těžkým zdravotním postižením, bylo obsahem úvodní přednášky jednatelky IBS a exprezidentky Mezinárodní asociace bazální stimulace Karolíny Friedlové.

Další přednášející pak na kongresu prezentovali nejnovější informace a výsledky aktuálních výzkumných projektů týkající se konceptu a jeho využití např. v alternativní komunikaci (I. Lintnerová), v terapii dětských obětí mravnostní trestné činnosti (Z. Novotný, K. Friedlová) či v péči o pacienty po mozkovo-lebečních traumatech a mozkových cévních příhodách (Z. Polzerová, H. Vašulínová, E. Ščučková). Propojení konceptu Bazální stimulace s psychobiografickým modelem prof. E. Böhma v péči o osoby s demencí bylo předmětem přednášky Evy Procházkové, praktickými zkušenostmi z integrace konceptu do ošetřovatelské péče a jeho implementací v EU se zabývala Margrit Hatz-Casparis (Švýcarsko).

Páteční dopolední program pak patřil oběma autorům konceptu (A. Fröhlich, Ch. Bienstein), kteří s účastníky kongresu sdíleli své bohaté zkušenosti s praktickou aplikací konceptu. Specialitou kongresového programu bylo tentokrát propojení odborných informací s osobními zkušenostmi z extrémní fyzické a psychické zátěže související s vysokohorskými výstupy známého českého horolezce Libora Uhra, který s IBS úzce spolupracuje. Ten se podílel na prezentaci úvodní přednášky K. Friedlové, ale patřila mu také stěžejní část čtvrtečního galavečera v podobě poutavým způsobem komentované videoprojekce expedice Gasherbrum Double 2010.

Článek byl převzat z časopisu Sociální služby, prosinec 2011, se svolením redakce. Redakčně kráceno.


O autorovi: Zdeněk Kašpárek, šéfredaktor časopisu Sociální služby

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?