Aktuálně: Svět v pohybu

21. 1. 2013 13:14
přidejte názor
Autor: Redakce

Ve dnech 16. a 17. 11. 2012 se v Hamburku uskutečnilo mezinárodní setkání stomasester s názvem Moving on (Svět v pohybu), kterého se zúčastnilo 550 sester z 27 států celého světa, včetně ČR.




Název vyjadřoval hlavní myšlenku setkání: Stále se něco mění, vyvíjí, vzniká, nic není neměnné. Platí to pro všechny národy světa, všechny sféry společnosti, tedy i pro zdravotnictví, pro pacienty se stomií a stomické sestry. Hlavním tématem setkání byly individuální změny po operaci, která končí stomií, a to z pohledu fyzického i psychického. První den stomické sestry z Dánska, Kanady, Španělska, USA a Velké Británie prezentovaly své zkušenosti v péči o pacienty se stomií. Přednášky byly rozděleny na dvě části. Dopolední část byla zaměřena na fyzické změny po operaci, při které byla vyvedena stomie, na kvalitu života stomiků a na značení místa stomie před operací, které kvalitu života může významně ovlivnit, a proto je zakreslení možného místa stomie velmi důležitou součástí předoperační přípravy pacienta. Stejně tak po operaci, při které byla vytvořena stomie, má mít pacient možnost volby či výběru z rozličných stomických pomůcek. Univerzální pomůcka neexistuje. V přednášce nazvané „Komplikované změny těla po operaci končící stomií“ vystoupila stomická sestra z USA společně s kolegyní, lékařkou koloproktoložkou. Obě vyzdvihly důležitost spolupráce mezi lékařem a sestrou v předoperační a pooperační péči o pacienty se stomií a holistický přístup k nim. Prakticky tuto problematiku ukázaly na několika kazuistikách svých pacientů.
Stomická sestra ze Španělska a stomaterapeut z Německa vystoupili s tématem „Výsledky a zkušenosti z klinické studie týkající se značení místa stomie před operací a z klinické studie týkající se kvality života stomiků“. Z přednášky vyplynulo, že označení místa stomie před plánovanou operací by mělo být standardní součástí předoperační přípravy, ale praxe je v mnoha nemocnicích bohužel opačná. Důležitý úkol pro stomické sestry: umět o tom přesvědčit lékaře. Prezentace „Jak řešit v každodenní praxi individuální problémy se změnou postavy po operaci“ probíhala formou diskuse pěti stomických sester z Kanady, Anglie, Francie, Dánska s moderátorem. Účastníci byli seznámeni se závěry studie „Body shape“ (Tvar těla). Tato on-line pomůcka byla vytvořena pro pacienty se stomií. Má napomáhat při hledání řešení problémů se stomií či s pomůckami. Je určena těm, kteří nemají možnost požádat o pomoc a radu zkušenou sestru. Existuje v několika jazykových mutacích.
Odpolední část byla nazvána „Psychosociální perspektivy z hlediska interakce mezi individualitou člověka a zdravotním systémem“. Interaktivní přednáška se týkala rolí, odpovědnosti, očekávání „moderního pacienta“ na straně jedné a zdravotníka na straně druhé. Pohled člověka na sebe a společnost se v mnoha ohledech v dnešní době změnil. Dříve lidé často slepě poslouchali nařízení zdravotníků, zvláště lékařů. Neodvážili říct svůj názor. Tíže rozhodnutí byla na straně lékaře. Chtěli, aby za ně rozhodoval někdo jiný a řekl jim, co je nutné a potřebné. Dá se říci, že dříve byli pacienti pasivními příjemci lékařských návrhů a rozhodnutí. Postoje se časem změnily a mění. Z pacienta se postupně stal partner zdravotníka, který chce vyslovit svůj názor či náhled na svoji léčbu. Chce znát všechny možnosti léčby. Chce být plně informován o své nemoci i prognóze. Tento trend dále postupuje. Z některých našich pacientů se stávají sparring partneři (partner k debatě) lékařů i dalších zdravotnických pracovníků. Pacienti-klienti chtějí být ti, kdo spolurozhodují, který druh navržené léčby bude pro ně nejvhodnější. Většina lidí chce mít možnost svobodné volby a sama si chce stanovit mantinely nastavené léčby, navrhnout řešení a nést si za to odpovědnost.
Všichni víme, že čas jsou peníze. Pacienti si většinou nepřejí být dlouhodobě hospitalizováni, zajímají se o náklady léčby i cenu stomických pomůcek. Mají volný přístup k různorodým podrobným informacím, jsou ovlivňováni masmédii, bohužel tyto informace jsou mnohdy zavádějící nebo špatně pochopené. Rozhovor by měl být vždy oboustranný dialog.

Přednášející uvedl příklad: „Dříve všeobecně platilo: Učitel má vždycky pravdu. Nyní se situace obrátila, říká se: Mé dítě má vždycky pravdu. Děti potřebují svobodu a volnost.“ Druhý den byli účastníci rozděleni do několika skupin. Skupiny měly individuální odborný program zaměřený na různé aspekty, týkající se péče o pacienta se stomií. České sestry byly ve 110členné skupině spolu se sestrami ze Slovenska, Chorvatska, Egypta, Izraele, Jižní Koreje, Portugalska, Ruska, Slovinska, JAR a Turecka. Začátek workshopu z názvem „Profil břicha a péče o stomie“ byl pro všechny ve skupině společný. Téma mojí přednášky bylo dáno již jejím názvem „Různé tvary těla – různé problémy“. Součástí bylo několik kazuistik, na kterých bylo ukázáno praktické řešení problémů s podtékáním stomických pomůcek u pacientů s různým tvarem a profilem břicha a různým okolím stomie. Zdůrazněn byl individuální přístup. Poté se všichni rozdělili do pěti menších mezinárodních skupinek. Na odlišných torzech či fotografiích měli navrhovat možná řešení různých případových studií. Museli popsat tvar břicha, typ stomie a podle toho navrhnout typ vhodné stomické pomůcky. Ve skupině často probíhala bouřlivá diskuse a pracovní výměna názorů. Pro české stomické sestry to byla velká příležitost porovnat své znalosti a zkušenosti s ostatními zúčastněnými. Snaží se pracovat s nadšením a zapálem, pomáhají pacientům a hájí jejich zájmy. Jejich entuziasmus brzdí, stejně jako všude na světě, finance. Záleží velmi i na politické situaci a zdravotních pojišťovnách. Jejich péče je však více než srovnatelná se stomickými sestrami v jiných vyspělých zemích, odlišuje se pouze rozdílnými kompetencemi a spektrem dostupných stomických pomůcek. Společným cílem bude vždy spokojený pacient.

O autorovi| Bc. Svatava Nováková, Krajská zdravotní a. s., Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem o. z.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?