Američany zaujalo, jak se v Česku léčí infarkt

12. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O zkušenosti z léčby akutního infarktu myokardu, v níž patří Česká republika k nejlepším na světě, mají velký zájem v USA. Uvedl to docent Richard Češka, vedoucí Centra preventivní kardiologie první lékařské fakulty UK, který se právě vrátil z mezinárodního kardiologického kongresu...


PRAHA - ve Spojených státech.

„Američany především zaujalo, jak máme dobře zorganizovaný systém akutní anginoplastiky,“ řekl Češka.

„Je to metoda, která je nejmodernější a přináší pacientům největší užitek. V České republice ji provádí všech třináct kardiocenter. A čtyřiadvacet hodin denně,“ dodal s tím, že lékaři z regionálních nemocnic o tomto systému vědí, a tak pacienti s infarktem se dostávají na tato pracoviště poměrně včas.

„Další kardiocentra už v České republice nejsou třeba, protože jejich dostupnost je v rádiusu maximálně sto kilometrů a to lze dnes sanitkou zvládnout za poměrně krátkou dobu,“ řekl Češka. Čím dříve se pacient na takové pracoviště dostane, tím lépe. Ideální je 90 minut od události. Zatím je to ale v průměru tak do čtyř hodin.

Počet úmrtí klesl o třetinu

Docent Češka sdělil, že kardiologická péče v České republice se za posledních 15 let výrazně zlepšila. To potvrzuje i zakladatel dětského kardiocentra v Motole profesor Milan Šamánek.

„V dětské kardiologii v současné době nemáme v Evropě konkurenci a jsme jedním z nejlepších pracovišť na světě.“

Kvalitní péče vede k tomu, že počet úmrtí na akutní infarkt se snížil zhruba o 30 procent. Přesto však nemoci srdce a cév mají na svědomí ročně 52 procent všech úmrtí.

Praktickým lékařům je určen časopis Kapitoly z kardiologie a pacienti pak dostávají tzv. Dopisy vašemu srdci, kde se poučí, co a jak dělat se svým onemocněním, jaká je nejlepší prevence

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?