Americká biotechnologická firma ImClone snížila čtvrtletní ztrátu

14. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká biotechnologická firma ImClone Systems Inc. snížila čtvrtletní ztrátu na 35 milionů ze 47 milionů dolarů, které vykázala před rokem. Pokles ztráty firmě zajistily platby za vývoj experimentálního protirakovinného preparátu Erbitux...


NEW YORK - Na akcii ztráta klesla na 47 ze 63 centů, uvedla dnes společnost.

ImClone je přesvědčena, že jí hotovost, investice a budoucí platby udrží v provozu nejméně do června příštího roku. Do té doby může ImClone získat ve Spojených státech schválení pro Erbitux. O kladném výsledku klinických testů firma informovala počátkem června.

Preparát by mohl být schválen do prodeje ještě letos. Pro evropskou distribuci léku uzavřela ImClone marketingovou dohodu s německým koncernem Merck KGaA a pro Spojené státy se skupinou Bristol-Myers Squibb Co, napsala agentura Reuters.

Zakladatel a bývalý generální ředitel společnosti Samuel Waksal dostal za daňové úniky a nečestné obchodování s využitím neveřejných informací sedm let. Soud na newyorském Manhattanu jej počátkem června navíc potrestal pokutami a doplatky za celkem 4,26 milionu dolarů.

Proces s Waksalem má těsnou souvislost s projednávanou kauzou Marthy Stewartové, známé podnikatelky na poli životního stylu. Waksal se snažil prodat své akcie ImClone ke konci roku 2001 těsně předtím, než firma oznámila, že jí americké regulační úřady odmítly potenciálně lukrativní nový produkt proti rakovině.

Po oznámení akcie firmy prudce klesly. Waksal byl blízkým přítelem Stewartové, která rovněž na konci prosince 2001 prodala téměř 4000 svých akcií ImClone Systems.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?