Americký koncern bude v areálu zkrachovalého Sevaku vyrábět vakcíny proti chřipce

22. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Firma navíc slibuje, že výroba bude ekologická. "Technologie vakcíny InfluJect vylučuje použití veškerých surovin odvozených od zvířecích zdrojů, antibiotik, vaječných proteinů a rtuťových konzervačních látek...


Za dva roky má moderní výrobní linka v obci Bohumile pokrýt světovou poptávku po vakcínách InfluJect.

Praha/Bohumile - Přední americká společnost v oboru biotechnologií Baxter International Inc. rozšíří řady investorů, kteří působí v České republice. Jejím záměrem je vybudovat během příštích dvou letech v obci Bohumile na Kolínsku v bývalém areálu zkrachovalé státní společnosti Sevac moderní závod na výrobu vakcín proti chřipce InfluJect.

„Testovací provoz by měl být zahájen v únoru 2004,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Martin Jahn.

Baxter pronikl také do Rakouska, kde asi padesát kilometrů od Vídně vyroste podobná výrobna vakcín. „Hodnota celkové investice v obou zemích dosahuje kolem 170 miliónů dolarů,“ uvedla Petra Ulrichová, která firmu mediálně zastupuje.

Američané plánují, že oba provozy, které se mají doplňovat, pokryjí evropskou i světovou poptávku po vakcínách. „Věříme, že nám tyto dva závody umožní pružněji reagovat na světovou poptávku po konkrétních vakcínách,“ uvedl viceprezident společnosti Thomas Glanzmann, jehož citovala agentura CzechInvest.

Ve výrobním závodu o rozloze šest a půl tisíce metrů tak najde uplatnění dvě stě zaměstnanců. Zájem je především o vědecké a technické pracovníky, ale i administrativu a údržbáře.

Zdejší obyvatelé příchod amerického Baxteru vítají jak kvůli novým pracovním příležitostem, tak i možnosti lepších výdělků. „Míst je podle mě celkem dostatek. Horší je to s platy. Pokud se objektu v bývalém podniku Sevac ujal schopný podnikatel, věřím, že těch dvě stě pracovních příležitostí zde skutečně bude,“ řekl regionálnímu Kolínskému deníku jeden z místních Martin Havrda. „Jen z obce Bohumile musí všichni jezdit za prací,“ dodal.

Firma navíc slibuje, že výroba bude ekologická. „Technologie vakcíny InfluJect vylučuje použití veškerých surovin odvozených od zvířecích zdrojů, antibiotik, vaječných proteinů a rtuťových konzervačních látek,“ uvedla Petra Ulrichová.

Zmíněná investice v Česku a Rakousku je první ve střední a východní Evropě. Společnost má přitom ve světě 45 tisíc zaměstnanců a obrat předloni dosáhl 6,9 miliardy dolarů.

Baxter International kromě vakcín vyvíjí přípravky a terapeutické proteiny z plazmy pro léčbu krevních onemocnění. Produkty a služby této značky využívají zdravotnická zařízení a pacienti ve více než sto zemích světa.

Milan Mostýn, Hospodářské noviny, 22.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?