Anonymně se žloutenka už netestuje

20. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klienti K-centra Litoměřice ztratili možnost anonymního testování žloutenky typu C. Odhady počtu nakažených jsou však veliké...


Litoměřice - Klienti K-centra Litoměřice ztratili možnost anonymního vyšetření žloutenky typu C, což zaměstnancům kontaktního centra komplikuje práci. Odhady na počet nakažených jsou však veliké. Žloutenka typu C se podceňuje, je přitom smrtelným onemocněním.

„Víme o našich klientech, nakažených hepatitidou typu C,“ prozradila vedoucí K-centra Litoměřice Kateřina Chlumská. Ti všichni podstoupili vyšetření v ústeckém kontaktním centru, které anonymní vyšetření poskytuje. Těch, o kterých je známo, že se žloutenkou typu C nakazili, je do desítky. Odhady jsou však podstatně vyšší.

„Máme podezření z většího počtu nakažených, jen v Ústí nad Labem se odhaduje nakažení každého třetího klienta. U nás to bude přibližně stejné,“ řekla Kateřina Chlumská.

Okresní hygienická stanice Litoměřice ukončila v letošním roce testování na žloutenku. U hepatitidy však zároveň začala ohlašovací povinnost. Každý člověk s podezřením na nákazu žloutenkou musí nejprve navštívit obvodního lékaře, který ho pak pošle na vyšetření do nemocnice.

„Pro naše klienty to však není jednoduché, protože nejdříve musí doktorům přiznat, že užívají drogy,“

řekla Kateřina Chlumská. Jediná šance, jak se nechat vyšetřit anonymně, je navštívit ústecké kontaktní centrum.

Největším problémem hepatitidy typu C je, že na ni neexistuje vakcína. Prozatimní odhady na délku života nakaženého žloutenkou typu C je deset let. Hlavní hygienik Prahy tvrdí, že každý, kdo si drogy aplikuje injekčně, do půl roku žloutenkou onemocní.

DAVID ŠIKULA, Deník Litoměřicka, 20.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?