Arachnofobie se projevuje iracionálním strachem z pavouků. Příčina je nejasná

25. 7. 2023 7:30
přidejte názor
arachnofobie
Autor: Depositphotos

Strach z pavouků se stává fobií ve chvíli, když se pouhá myšlenka na pavouka nebo jeho přítomnost v místností mění na nepřekonatelnou úzkost. Přestože není jasné, co přesně arachnofobii způsobuje, existují teorie o tom, že je podmíněna evoluční genetickou pamětí. Zajímá vás, jak se arachnofobie zbavit?

Co je to arachnofobie?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to arachnofobie?
  2. Jaké má arachnofobie příznaky?
  3. Co arachnofobii způsobuje?
  4. Arachnofobie: test stupně úzkosti
  5. Léčba arachnofobie
  6. Další tipy, jak se zbavit arachnofobie

Arachnofobie je psychiatrická úzkostná porucha, která se projevuje přehnaným strachem z pavouků. Člověk, který trpí tímto typem fobie, se v situacích, kdy je v blízkosti pavouk, chová až hystericky a zpravidla si tento svůj nadměrný strach plně uvědomuje.

Rozdíl mezi strachem z pavouků a arachnofobií je v tom, že fobie je iracionální a velmi intenzivní. U fobie tedy úroveň strachu zdaleka neodpovídá skutečnému nebezpečí, které pavouk představuje. Jedinci, kteří jí trpí, obvykle pociťují příznaky úzkosti už ve chvíli, kdy si pavouka jen představí. [1, 2, 34]

Jaké má arachnofobie příznaky?

Osoby s arachnofobií při spatření nebo pouhé představě pavouka zpravidla zažívají pocity odporu a strachu, které mohou vést až k nekontrolovatelnému stavu paniky a hysterii. Někomu vadí pouze přítomnost pavouka, zatímco v jiných lidech tyto nepříjemné projevy může vyvolat pouhá představa nebo obrázek pavouka. Mezi typické příznaky arachnofobie patří:

  • okamžitý strach nebo úzkost při zahlédnutí nebo pomyšlení na pavouka,
  • strach nebo úzkost neúměrný skutečnému nebezpečí, které vám hrozí,
  • úzkostné nebo panické reakce, jako jsou potíže s dýcháním, pocení, zrychlený srdeční tep, nevolnost, třes a podobně,
  • odmítání vstoupit do místnosti, kde se nachází pavouk,
  • hysterický jekot. [5, 6, 7]

Co arachnofobii způsobuje?

Příčina arachnofobie je bohužel prozatím nejasná. Důvodem mohou být nepříjemné vzpomínky, ve kterých figurovali pavouci, ale častá je také spojitost strachu matky z pavouků, kterou si dítě přisvojí. Mnoha lidem navíc pavouci připadají oškliví kvůli velkému počtu nohou, očí i přítomnosti kusadel, a proto se jim mohou snadno protivit.

Vzhledem k rozšířenosti arachnofobie v populaci může být ovšem zdrojem iracionálního strachu z pavouků i evoluční genetická paměť. Současné výzkumy tedy naznačují, že arachnofobie nebo obecná averze k pavoukům je pevně nastavena jako technika přežití našich předků. [8, 9, 10]

Které fobie patří mezi nejznámější? Pacienty trápí hlavně strach z pavouků, výšek nebo špíny
Přečtěte si také:

Které fobie patří mezi nejznámější? Pacienty trápí hlavně strach z pavouků, výšek nebo špíny

Arachnofobie: test stupně úzkosti

Arachnofobii lze vyhodnotit na základě testu, který se nazývá Hamiltonova škála. U každé otázky vyberte odpovídající číslo, abyste ohodnotili, jak velký je váš strach z pavouků. Pokud se vám otázky budou zdát irelevantní, zkuste si představit, že se nacházíte v jedné místnosti s pavoukem. V níže uvedené stupnici 1 znamená „Není přítomno“ a 5 znamená „Velmi závažné“:

  1. úzkostná nálada – obavy, očekávání nejhoršího, podrážděnost: 1 2 3 4 5,
  2. napětí – pocity napětí, snadno se polekáte, nedokážete se uvolnit: 1 2 3 4 5,
  3. obavy – začnou narůstat další pocity strachu z jiných věcí: 1 2 3 4 5,
  4. nespavost – potíže s usínáním, pokud víte, že je v místnosti pavouk: 1 2 3 4 5,
  5. intelektuální – potíže se soustředěním a špatná paměť: 1 2 3 4 5,
  6. svaly – bolesti, skřípání zubů, trhavé pohyby nebo nestálý hlas: 1 2 3 4 5,
  7. smyslové projevy – rozmazané vidění, návaly horka nebo chladu, pocity píchání na kůži: 1 2 3 4 5,
  8. kardiovaskulární – pocit na omdlení, bušení srdce nebo bolest na hrudi: 1 2 3 4 5,
  9. respirační – pocit dušení, vzdychání, zhoršené dýchání: 1 2 3 4 5,
  10. automatické příznaky – sucho v ústech, nepříjemné návaly horka, tenzní bolest hlavy: 1 2 3 4 5.

Vyhodnocení:

  • 10 – 25 = mírná fobie z pavouků,
  • 26 – 35 = silná pavoučí fobie,
  • 36 – 45 = těžká arachnofobie,
  • 46 – 50 = vysilující arachnofobie. [11]

Léčba arachnofobie

Léčba arachnofobie spočívá především v psychoterapeutických hovorech, při nichž se specializovaný odborník snaží seznámit pacienta s podstatou jeho strachu. Dotyčný je postupně vystavován obávané situaci, nejprve zpravidla jen pomocí obrázků, poté je postupně možné přejít i k virtuální realitě. Tomuto procesu se říká expoziční terapie.

Součástí terapie bývají také relaxační a dechová cvičení. Výjimečně může lékař předepsat i antidepresiva. Některé teorie pak naznačují, že může pomoci také hypnoterapie, nicméně její účinky prozatím nebyly vědecky podloženy.

Další metodou je kognitivně behaviorální terapie, což je krátkodobá terapeutická technika, která pomáhá pacientovi měnit jeho myšlenkové vzorce. Zaměřuje se tedy na objevování nových způsobů, jak přistupovat ke každodenním výzvám. Konkrétní léčebný plán bude záviset především na závažnosti fobie. [12, 13, 14, 15]

Další tipy, jak se zbavit arachnofobie

Kromě návštěvy svého ošetřujícího lékaře, dalších odborníků nebo psychologa můžete učinit některé změny životního stylu, aby se vaše obavy z pavouků zmírnily a nenarušovaly vám každodenní činnosti. Tyto kroky vypadají následovně:

  • Osvojte si strategie relaxace: vyzkoušejte dechová cvičení, meditaci, trénink všímavosti a vizualizace nebo progresivní svalovou relaxaci, která spočívá v napínání a uvolňování svalových skupin.
  • Dodržujte zdravý životní styl: jezte vyváženou stravu, věnujte denně alespoň 30 minut pohybu a dopřejte si dostatek spánku. Tyto návyky zdravého životního stylu vám pomohou zmírnit úzkost.
  • Potupné sebevystavování pavoukům: Pokud vám to nedělá velký problém, zkuste se sami postupně konfrontovat s obrázky malých pavouků, abyste si na ně začali zvykat. Tento postup kombinujte s relaxačními technikami, které vám pomohou zmírnit pocity úzkosti.
  • Přečtěte si něco o pavoucích: dozvíte si tak více detailů o tom, proč většinou nejsou pro lidi nebezpeční, a možná se dočtete několik zajímavostí, díky kterým vám začnou pavouci připadat méně strašidelní. [16, 17, 18]

Zdroje: nzip.cz, stefajir.cz, cs.medicker.com, psycom.net, explorable.com, choosingtherapy.com, medicalnewstoday.com, verywellmind.com, my.clevelandclinic.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?