Armádní zdravotníci mají pohotovost

16. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stupeň nejvyšší bojové pohotovosti vojenských zdravotníků a detekčních laboratoří znamená, že část lidí z těchto týmů je neustále přítomna na pracovištích...


Američtí odborníci, kteří vyšetřují současné případy výskytu sněti slezinné neboli antraxu v USA, nijak nespojují původ této látky s Českou republikou.

Praha - Na dotaz to včera řekl náčelník armádní zdravotnické služby Jan Petráš, který se o víkendu právě z USA vrátil.

„Určité kultury antraxu se dají vystopovat podle své genetické informace,“ upozornil Petráš. Hlavní teorií je nyní podle něj to, že antrax, kterým onemocněli lidé na Floridě a v New Yorku, byl vyvinut v samotných Spojených státech. Tento závěr prý také podporují určité důkazy. Že by antrax detekovaný v USA pocházel z České republiky, vylučují i policisté a tajné služby.

Výskyt této choroby ve Spojených státech, kde se na různých místech několik lidí pracujících v médiích nakazilo poté, co přišli do kontaktu s podivnou listovní zásilkou, je stále častěji spojován s teroristickými útoky proti USA z počátku září.

Náčelník vojenské zdravotnické služby se včera nechtěl konkrétně vyjadřovat k opatřením, která v souvislosti s antraxem v USA přijala Česká armáda. Včerejší tisk ale s odvoláním právě na Petráše uvedl, že po uplynulém víkendu mají armádní zdravotníci a speciální laboratoře, v nichž se má zjišťovat, zda byly někde použity biologické zbraně, nejvyšší pohotovost.

Nejvyšší pohotovost mají po uplynulém víkendu armádní zdravotníci a speciální laboratoře, v nichž se má zjišťovat, zda byly někde použity biologické zbraně. Stupeň nejvyšší bojové pohotovosti vojenských zdravotníků a detekčních laboratoří v praxi znamená, že část lidí z těchto týmů je neustále přítomna na pracovištích. Ostatní musejí být ve velmi krátké době k dispozici.

Nová onemocnění antraxem neboli snětí slezinnou, která se objevila na Floridě, a hrozby útoků biologickými zbraněmi přiměly podle listu k mimořádným opatřením také ministerstvo zdravotnictví. Vedení resortu připravuje pro běžné lékaře speciální školení. Program by měl podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Otakara Černého lékařům připomenout, jak se onemocnění určí a jak je možné je léčit.

Plzeňský deník, 16.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?