Asijské země přijímají kvůli SARS výjimečná opatření

27. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Příprava přísných karanténních opatření a odklad dvou plánovaných víkendových koncertů britské rockové skupiny Rolling Stones v Hongkongu charakterizují novou vlnu strachu...


PEKING - jež postihla tuto oblast v souvislosti s šířením

akutního syndromu dýchacích cest (SARS).

Na epidemii zemřelo již 53 lidí na různých místech na světě a přes 1300 bylo nakaženo. Bilance obětí vzrostla poté, co představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO) ve středu prohlásili, že dosud neznámý typ zápalu plic šířící se v jihočínské provincii Kuang-tung je s největší pravděpodobností totožný se SARS.

Právě středeční přiznání 31 obětí a 800 nakažených z Kuangtungu vedlo v sousedním Hongkongu k novým obavám.

Tisíce obyvatel vyšly dnes do ulic s rouškami na ústech, takže rušné město připomínalo obrovskou nemocnici. Mnohé lékárny již roušky vyprodaly, jinde jejich cena vzrostla na desetinásobek.

„Zapomeňte na střely Scud a přesně naváděné bomby. Všichni bychom mohli umřít, kdyby někdo s touto chorobou jen zakašlal,“ říká vyděšená hongkongská matka Shirley Li, která posílá svého syna v roušce do školy.

V Singapuru se zavřely školy

Půl milionu žáků dostalo nucené prázdniny také v Singapuru, kde bylo zrušeno vyučování ve všech základních a středních školách. Singapur hlásí dva mrtvé a přes 70 nakažených, 861 pacientů bylo ponecháno doma v karanténě.

Opačně se k problému šíření nebezpečné choroby staví Čína, která jako tradičně špatné zprávy nezveřejňuje. Středeční údaje o třech obětech nákazy v Pekingu čínský tisk většinou zcela opominul, v listu Beijing Morning Post se zpráva objevila na deváté straně.

Podle představitelů WHO epidemie v Číně již vyvrcholila a nyní počet nakažených klesá.

Jezte více česneku, nabádají SMS

WHO nicméně vyzvala čínské občany, aby chorobu nezanedbávali a s příznaky se ihned dostavili k lékaři. Mnozí se totiž ze zvyku uchylují k tradičním lidovým lékům jako je ocet či k bylinkám.

„Jezte více čerstvého česneku,“ hlásala jedna ze zpráv vysílaná na mobilních telefonech. „Nakrájejte ho, počkejte 15 minut, a pak ho snězte.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?