Astma se dá léčit, přesto na ně v Česku umírá ročně přes sto lidí

11. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku je na 800 tisíc astmatiků a ročně jich 120 až 130 nemoci podlehne. Některým nepomáhají ani nejmodernější léky. Za posledních sedm let se přitom počet takto nemocných zvýšil o 90 procent...


PRAHA - V Česku je na 800 tisíc astmatiků a ročně jich 120 až 130 nemoci podlehne. Některým nepomáhají ani nejmodernější léky.

Někdy si však nemocný přivodí obtíže sám tím, že přestane brát léky, když se jeho stav zlepší. „Ročně zaznamenáváme několik zbytečných úmrtí dětí, jimž rodiče vysadili lék,“ řekl dnes novinářům specialista na léčení astmatu a autor knihy Překonej své astma Viktor Kašák.

Upozornil, že pacient musí užívat léky trvale, protože astma se vyléčit nedá. Zatímco před 4000 lety inhalovali postižení kouř z pasty durmanu, moderní léčba využívá hormonů, jež se inhalací okamžitě dostanou do zúžených a zanícených průdušek.


V Česku podobně jako v jiných vyspělých zemích pacientů s astmatem trvale přibývá. Za sedm let se počet nemocných zvýšil o 90 procent.

V Česku podobně jako v jiných vyspělých zemích pacientů s astmatem trvale přibývá: v roce 1995 bylo v péči odborníků 50.000 lidí, v roce 2001 již 95.900, to je za sedm let nárůst o 90 procent.

Díky moderním lékům však za stejnou dobu klesl počet hospitalizací z 9900 na 8200, tedy o 17 procent.

Podle Kašáka mají lékaři problém s psaním nejúčinnějších, a tedy nejdražších léků. Pojišťovna jim dává limit a za překročení jim část úhrady sráží.

Nebere se v úvahu, že kvalitní ambulantní léčba ušetří peníze za léčení na jednotkách intenzivní péče;nikdo nespočítal ani to, kolik se ušetří, když se člověk s kontrolovaným astmatem, tedy bez obtíží, vrátí do zaměstnání a není odkázán na invalidní důchod, řekl.

Léky pro pacienta se středně těžkým astmatem přijdou měsíčně na 3000, pobyt na JIP se záchvatem až na 20.000, upřesnil.

Problematiku nemoci a jejího léčení připomenou Dny astmatu a alergie, které pořádá Česká iniciativa pro astma ve Světovém dni astmatu 6. května.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?