Ať se točí Kolečka na cestách

9. 9. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanské sdružení Kolečka na cestách vzniklo v březnu 2009. Zabývá se vzdělávacími, volnočasovými, sportovními a kulturními aktivitami pro lidi po poranění míchy, kteří zůstali odkázáni na invalidní vozík.


Těchto občanů, obecně nazývaných „vozíčkáři“, bohužel stále přibývá a podle statistik je to 3–5 osob týdně. Jejich poranění vznikají různými způsoby – automobilové či motocyklové havárie, pády z výšek, skoky do vody, různá onemocnění či pracovní úrazy atd. Následky jsou různé, záleží na výšce poraněného segmentu v oblasti páteře a míchy. Osobní asistent pak nahrazuje postiženému nohy a často i ruce. Dávky od státu pokryjí handicapovaným lidem běžné denní náklady na asistenci, na volný čas už tak finanční prostředky nezbývají. Jenže i lidé upoutaní na invalidní vozík potřebují cestovat, bavit se a sportovat v mezích svých možností, vzdělávat se. Stejně jako zdravý člověk potřebují i tito lidé obohatit svůj všední život. A ještě více než u zdravých lidí je u nich aktivní život zapotřebí k psychické vyrovnanosti.

Naše sdružení vzniklo především proto, že neexistovala organizace, jež by nabízela podobné služby. Velká většina vozíčkářů tak nemohla žít aktivně, i když by rádi. Často se o ně staral někdo z rodiny, a tím pádem nemohl chodit do práce, čímž se rodinný rozpočet výrazně snížil. Nebo si rodina najala někoho, kdo se o handicapovaného staral, ale i tak to je pro celou rodinu velké finanční zatížení. Na volný čas a různé aktivity samozřejmě peníze chyběly. A chtěl-li takový člověk vyjet někam na výlet nebo dovolenou, nemohl, protože si každý nemůže dovolit zaplatit si výlet sám za sebe a ještě za osobu, která bude o něj po dobu výletu či dovolené pečovat.

A tak jsme vznikli my. Cílem o. s. Kolečka na cestách je zajišťovat nabídku aktivit a obstarat finanční prostředky na uhrazení nákladů za asistenta, tzn. ubytování, stravu a dopravu. Nabídkou aktivit se snažíme dodat těmto lidem odvahu k dosažení aktivního života s co největší mírou nezávislosti. Celé sdružení funguje na bázi dobrovolnictví, tzn., že nikdo není ohodnocen mzdou ani jinou finanční kompenzací. Asistenti jsou převážně studenti, které tato činnost baví a kteří ji dělají srdcem. Základním kamenem jsou však mladí a fyzicky i psychicky silní jedinci. V průběhu akce si může rodina handicapovaného člověka odpočinout a nabrat nové síly, protože péče o postiženého je bez diskuse po všech stránkách velmi náročná.

Itálie 2010

Máme za sebou již několik podařených akcí, některé z nich se staly už tradičními. Chceme umožnit i samostatnou aktivitu, a tak z každé akce píšeme report, jaký byl přístup, ubytování, program atd., abychom dali inspiraci i dalším vozíčkářům. Navštívili jsme např. jižní Moravu, Liberec, termální lázně, opakovaně Strakonice, uspořádali jsme benefiční koncert, dále jsme viděli italské Bibione a Tropical Islands u Berlína. Máme v plánu jazykový kurz anglického jazyka, opět Strakonice a italské Bibione, Olympskou riviéru v Řecku atd. Více informací a fotografie můžete najít na www.koleckanacestach.cz. Před pár dny se naším patronem a mediální tváří stal Martin Zach, Muž roku 2009, aktivní sportovec, který se zranil na vodních lyžích. Zapojil se do naší činnosti hlavně proto, že sám je velmi aktivní člověk a líbila se mu naše činnost a chtěl by motivovat a podpořit stejně postižené jedince.

A co na aktivity o. s. Kolečka na cestách zdravotníci? Jsme velmi rádi, že lidé se zdravotním vzděláním mají chuť s námi cestovat a zároveň pomoci, když je to potřeba, protože zdravotníci jsou při našich akcích nezbytní. Většinou se jedná o drobné převazy a cévkování, a samozřejmě jsou pro naše sdružení a naše členy především psychickou oporou, kdyby se něco stalo… Lidé po úrazu míchy mají specifické zdravotní problémy, a tak je potřeba, aby zdravotník, který s námi jede, měl o této problematice alespoň základní znalosti.

Tvář o. s. Kolečka na cestách Martin Zach

Protože fungujeme pouze dva roky, moc se o našem sdružení a naší činnosti neví. Postupem času bychom chtěli umístit letáčky na spinální jednotky po celé ČR a do rehabilitačních center, aby měli pacienti s míšní lézí informace, kdyby chtěli našich služeb využít.


O autorovi: Jana Kadečková, ředitelka, Občanské sdružení Kolečka na cestách kadeckova@koleckanacestach.cz

www.koleckanacestach.cz

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?