Automaty na poplatky nemocnice zachovají, v cenách léků není jasno

7. 1. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Automaty na poplatky zůstávají v nemocnicích i po 1. lednu, kdy 30korunové poplatky skončily. Nemocnice je podle zjištění ČTK využijí na poplatky 90 Kč za pohotovost, upraví pro výběr parkovného nabo na platbu péče, kterou pojišťovny nehradí.


V soukromých ambulancích, kde peníze přijímala sestra, se občas pacienti prý ještě spletou a chtějí platit. V lékárnách se 30 korun do ceny léků už nepočítá, situace v cenách je přesto prý zatím nepřehledná, u části sortimentu DPH neklesla.

„Všeobecná fakultní nemocnice využije automaty pro pohotovostní poplatky, platbu parkovného, a třeba na stomatologii, kde se některé výkony platí,“ řekl mluvčí Filip Brož. K devíti automatům nemocnice přikoupila desátý pro gynekologicko-porodnickou kliniku s adaptérem pro platební karty, podobně chce vybavit i další automaty.

Nemocnice Na Bulovce zachová podle mluvčího Martina Šalka 17 automatů a 11 měniček bankovek pro pohotovostní poplatek. Centrální místo nezřídí, pacienti budou nadále platit blízko ambulance, kam s obtížemi přijdou.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady má 13 automatů a sedm měniček. Během ledna podle mluvčího Lukáše Matýska rozhodne, kolik jich zachová, zda vyřazené přístroje použije na náhradní díly, odprodá nebo přeprogramuje na placení parkovného. Zbavovat se automatů nechce pro případ, že by v budoucnu politici rozhodli o obnovení poplatků.

V soukromých ambulancích automaty neřeší. Podle praktického lékaře Jana Jelínka byl zrušením poplatků fakticky zrušen jen jejich regulační účinek, pojišťovny je kompenzují. Po zavedení poplatků ubylo návštěv v ambulancích o 15 procent, lidé nechodili s každou drobností, také už nechtěli recept na levné léky, raději si je koupili a ušetřili tak 30 korun.

Po snížení DPH z 15 na deset procent ušetří podle viceprezidenta České lékárnické komory Michala Hojného pacienti za dražší léky, ze stokoruny zhruba 4,50 Kč. U levných léků úsporu ani nepoznají, za acylpyrin, který stál 32 korun, dají asi o korunu méně. Uspoří pojišťovny za léky hrazené z pojištění a nemocnice, které užívají při náročné léčbě drahé přípravky.

U volně prodejných přípravků se dopad snížení DPH podle Hojného ukáže do tří týdnů, až lékárnám dojdou zásoby nakoupené za původní DPH. Doplňky stravy a léčebná kosmetika, stejně jako nikotinové náplasti a další prostředky pro odvykání kouření, zůstaly v 15procentní sazbě. Rozdílné sazby jsou u některých přípravků na stejnou obtíž, třeba na syndrom suchého oka jsou kapky se sazbou 10, 15 i 21 procent. Komora proto jedná s výrobci o sjednocení sazeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?