Mezi populární babské rady na zánět šlach patří tvarohový zábal. Oblíbená je i kostivalová mast

17. 1. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/imagepointfr

Zánět šlach sice není nebezpečný, ale dokáže pořádně potrápit. Kromě léků proti bolesti a přípravků určených pro lokální použití můžete vyzkoušet některé osvědčené babské rady. Patří mezi ně třeba masti s obsahem kostivalu, konopí a kaštanu, tvarohový či ledový obklad, bylinky s protizánětlivými účinky nebo homeopatické léky.

Se zánětem šlach je vhodné zamířit nejprve k lékaři, který určí správnou diagnózu a zjistí, jak moc je stav pacienta vážný. Příznaky zánětu šlach je navíc poměrně snadné zaměnit za příznaky některého z kloubních onemocnění, proto je nezbytné svěřit diagnostiku odborníkovi.

Pokud lékař zjistí, že se skutečně jedná o infekci, doporučí vhodné léky na zánět šlach. U mírných případů mohou s úlevou od bolesti pomoct speciální gely k lokálnímu použití. Závažnější záněty vyžadují použití kortikosteroidů, zatímco v případě bakteriálního zánětu jsou nutná antibiotika.

Důležité je také snížit fyzickou zátěž. Někdy stačí jen odpočinek, jindy je nutné postiženou oblast zafixovat ortézou. Vyjma standardní léčby je navíc možné vyzkoušet i babské rady, na které spoléhali naši předkové. [1, 23]

Domácí mast na zánět šlach

Mastičky a krémy na záněty šlach obsahují často kostival. Najdete v něm allantoin disponující hojivými a protizánětlivými účinky. Populární jsou však také kaštanové (jírovcové) masti. Plody a květy tohoto stromu jsou bohaté na saponiny, třísloviny a kvercetin. Dané složky pomáhají i při bolestech svalů nebo cévních problémech a zamezují vzniku otoků. Další používanou látkou je konopí. Konopné masti obsahují kanabinoidy. Pomáhají s hojením, zklidňují zánět a navíc tlumí bolest.

Mast na zmírnění zánětu ve šlachách si můžete připravit i doma. Jako základ lze použít lékařskou vazelínu nebo vepřové sádlo. Pokud si na to nevěříte, dají se nejrůznější mastičky s bylinkami zakoupit v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. [45]

Obklady na zánět šlach

Vyjma mastiček a bylinek se jako velice nápomocné jeví obklady. Při zánětu šlach je lepší volit studené obklady, které zmírňují bolest a tlumí zánětlivé procesy. Kromě chladivého sáčku s gelem se doporučuje vyzkoušet tvarohový obklad. Vychlazený tvaroh natřete na postižené místo a zabalte ho utěrkou. Nechte zábal působit do doby než tvaroh zteplá. [67]

Bylinky na zánět šlach

Léčbu zánětu šlach je vhodné podpořit vnitřním užíváním určitých bylinek, které mají protizánětlivé účinky. Patří mezi ně:

  • extrakt z kůry stromu Boswellia serrata,
  • extrakt z kůry bílé vrby,
  • kurkuma,
  • čertův dráp (harpagofyt).

Upravit byste měli i jídelníček. S obnovou kolagenových vláken mohou pomoct chondroitin, glukosamin a další složky používané v kloubní výživě. Pomáhají nejen kloubům, ale i šlachám. Jezte také dostatek potravin bohatých na vitamíny C, D, vápník, draslík a hořčík.

Meduňka lékařská je silně aromatická. Zklidňuje organismus a pomáhá k lepšímu spánku
Přečtěte si také:

Meduňka lékařská je silně aromatická. Zklidňuje organismus a pomáhá k lepšímu spánku

Homeopatika na zánět šlach

Někteří lidé nedají dopustit na použití homeopatik. Homeopatie patří mezi alternativní léčebné metody a nemá téměř žádné kontraindikace. Homeopatické léky by nicméně měly být užívány pod odborným dohledem – u některých pacientů může totiž dojít k dočasnému zhoršení stavu. [8, 9]

Zdroje: nih.gov, clevelandclinic.org, hss.edu, rochester.edu, verywellhealth.com, mosportsmed.com, stylecraze.com, rozhlas.cz, solen.cz

Jak se léčí zánět šlach?
Zánět šlach vzniká nejčastěji v důsledku přetížení a nedostatečné regenerace, proto je důležité dodržovat klidový režim a případně postižené místo zafixovat. Se zmírněním bolesti pomohou speciální přípravky na lokální použití. U těžkých případů se používají kortikosteroidy. Vhodným doplňkem klasické léčby jsou kostivalové a kaštanové masti, studené zábaly a další alternativní prostředky.
Účinkují na zánět šlach bylinky?
Ano, ke zmírnění zánětu v těle je vhodné využívat rostliny, které obsahují látky s protizánětlivými účinky. Patří mezi ně třeba kůra stromu Boswellia serrata, kůra bílé vrby, kurkuma nebo čertův dráp (harpagofyt).
Má smysl používat při zánětu šlach kloubní výživu?
Ano, kloubní výživa pomáhá i při regeneraci šlach a dalších tkání. Jedná se ale spíše o prevenci, která pomáhá zánětům šlach předcházet.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?