Zánět šlach bývá důsledkem přetěžování svalů. Rozvíjí se pomalu a s nejasnými příznaky

22. 11. 2022 9:00
28 nových názorů
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Na zánět šlach pomáhá především klid.“

Zánět šlach vzniká nejčastěji v důsledku přetěžování některých částí těla. Velmi často se jedná o ruce, kterými lidé opakovaně vykonávají jednu a tu samou činnost. Počínající nemoc si člověk většinou vůbec neuvědomí, rozvíjí se totiž velmi pozvolně. Její léčba spočívá v klidovém režimu a imobilizaci končetiny. Někdy je potřeba přistoupit i k operativnímu zákroku. 

Šlacha je tkáň, která zajišťuje vazivové připojení svalu ke kosti. Její hlavní úlohou je přenos svalové síly a tedy i uvedení těla do pohybu. Šlacha je složena z kolagenních vláken, která jsou kryta vazivy. A právě ta bývají postižena nejčastěji. Ačkoli se zánět šlach (tenditida) rozvíjí pomalu, pokud už se u člověka objeví, většinou probíhá velmi bolestivě. 

Za nemocí zpravidla stojí dlouhodobé zatěžování některé části těla (nejčastěji jedné z končetin) rutinní činností. Tou nutně nemusí být jen sport, ale také třeba manuální práce či práce na počítači. Pokud jde o nejčastější obtíže, tento zdravotní problém většinou zachvátí šlachy na ruce a šlachy dolních končetin, přičemž někdy postihuje zánět šlach kotník nebo také koleno. Pacienty trápí především:

  • zánět šlach na ruce (zánět šlach v předloktí),
  • zánět šlach v zápěstí,
  • zánět šlach na noze,
  • zánět Achillovy šlachy,
  • zánět šlach na nártu. [1, 2, 3, 45]

Proč k zánětu šlach dochází?

Jak už zaznělo výše, hlavním rizikem je v tomto ohledu nadměrné zatěžování. Pokud nemají dlouhodobě přetěžované šlachy dostatek času na regeneraci, vzniká v místě zánět. Na vině však může být i bakteriální infekce nebo jiná nemoc. Rozlišujeme celkem čtyři typy zánětů:

Hnisavý zánět šlach

Hnisavý zánět bývá důsledkem bakteriální infekce, která se z původního místa zánětu rozšířila na šlachy. Pokud se pacientovi nedostane potřebné péče, mohou pyrogenní bakterie způsobit i odumření postižené šlachy.

Revmatický zánět šlach

Jak už název napovídá, revmatický zánět šlach se velice podobá revmatoidní artritidě, což je zánětlivé autoimunitní onemocnění postihující malé a velké klouby. Podobné obtíže můžou nastat u pacientů s dnes raritní revmatickou horečkou a souvisejícím zánětem šlach a kloubů. Tato nemoc souvisela s neléčenou nákazou streptokokem. Postižená místa jsou bolestivá a mají omezenou hybnost.

Tenisový loket

Zánět, pro který se vžilo označení tenisový loket, se obvykle nachází na přední straně předloktí a způsobuje ho nadměrné zatížení svalů. To nemusí být zapříčiněno jen důsledkem sportu, ale také například manuální prací nebo prací s počítačem, kdy ruce dlouhodobě vykonávají jeden stejný pohyb bez možnosti odpočinku. Pacienti si pak stěžují na bolest ruky od lokte až k zápěstí (někdy také bolest rukou od lokte dolů).

Tenisový loket vás pošle na neschopenku až na tři měsíce. Jak jej správně léčit?
Přečtěte si také:

Tenisový loket vás pošle na neschopenku až na tři měsíce. Jak jej správně léčit?

Lupavý prst

Lupavý prst postihuje nejčastěji palce ruky a má viditelný vliv na jeho pohyb. Ten je kvůli zánětu typický trhavý až skákavý. [6, 7, 8, 9]

Jaké má zánět šlach příznaky?

Jak poznat zánět šlach? Složitě. Patří totiž mezi onemocnění, která se rozvíjí velmi nenápadně. Postižené místo zpočátku svědí a je citlivější. Běžně aktivní člověk si tak zánětu často všimne až v okamžiku, kdy mu pohyb postiženou částí těla působí nepříjemnou bolest. Ta se v pokročilejších fázích může promítat i do blízkého kloubu. Místo zánětu bývá zpravidla:

  • zarudlé,
  • teplé,
  • bolestivé,
  • oteklé.

Pokud jde o zánět šlach zápěstí, příčina obtíží nebývá ve šlachách samotných, ale spíše ve svalovém bříšku konkrétních svalů. Ty obsahují trigger body, které jsou následně zdrojem přenesených bolestí. Způsobují zkrácení svalových vláken, silný tah na úponu svalu (na místě šlachy) a také bolest zápěstí či bolest ruky.

Trápí-li pacienta zánět šlach na chodidle, příznaky mohou být různorodé. Většinou začínají jako problémy s Achillovou šlachou, ale někdy se projevují také jako bolest klenby při došlapu. Tyto obtíže často trápí sportovce, přičemž obvykle bývají postiženi běžci i amatérští nadšenci do sportů, kteří nemají správnou techniku a špatně zatěžují chodidlo.

V případě, že postihuje zánět šlach koleno, na vině je většinou špatně vedený pohyb, ale i nedostatečné protažení před zátěží. Zánět šlach v kotníku pak může zahrnovat nejen Achillovu šlachu, ale také holenní šlachy nebo fibulární šlachy. [10, 11, 12, 13]

S jakým druhem zánětu šlach máte zkušenosti?

Léčba zánětu šlach

Jak léčit zánět šlach? Nejúčinnější léčbou je v tomto případě omezení pohybu postižené šlachy pomocí obvazu, ortézy nebo sádry. Jakmile je tato část těla v klidu, zánětlivá reakce postupně ustupuje a tkáň se začíná regenerovat. Pocit úlevy přináší také chladivé gely a studené obklady.

V tomto případě je však velice důležité, aby měl pacient diagnózu potvrzenou od lékaře. Bolest ruky při pohybu či dlouhodobá bolest zápěstí totiž může značit také syndrom karpálního tunelu nebo artrózu, které studené obklady škodí.

Kromě imobilizace postiženého místa, bez které zánět nelze vyléčit, předepisují lékaři také protizánětlivé léky, a to jak ve formě léků, tak v podobě mastí. Léčba může být podpořena také fototerapií. Pokud příznaky neustoupí, může se přistoupit k chirurgickému zákroku, kdy je část postižené šlachy odstraněna. Po odeznění zánětu však léčba nekončí. Měla by následovat ještě rehabilitace.

Jak dlouho se léčí zánět šlach? Záleží vždy na konkrétním případu, kromě rozsahu postižení má na délku léčby vliv také včasná návštěva odborníka. Pokud s ní postižený váhá příliš dlouho, může od lékaře odejít i se sádrou a léčit se po dobu několika týdnů

Babské rady na zánět šlach

Spoustu pacientů zajímá, jaká existuje pro zánět šlach léčba, kam se zánětem šlach zajít a co na zánět šlach pomáhá, pokud chcete zvolit přírodní cestu. Předepsanou léčbu můžete například doplnit o babské rady. A jelikož je jejím cílem regenerace postižené tkáně, doporučuje se konzumovat více:

  • bílkovin,
  • hořčíku,
  • draslíku,
  • vápníku.

Někteří lidé pak zkoušejí také zábal postiženého místa pomocí tvarohu nebo různé bylinky. Pomoci údajně může koupel z borovicového jehličí nebo konzumace kustovnice čínské (GOJI). [14151617]

Komplikace

V některých případech může neléčený zánět šlach způsobit rozšíření zánětu do okolních šlach, popřípadě do kolagenních vláken, která jsou uvnitř. V nejhorším případě vede až k jejich odumření. [18, 19, 20]

Prevence

Zánětu šlach lze poměrně jednoduše předejít. Stačí namáhané části těla během fyzické činnosti poskytnout dostatečný odpočinek. Manuálně pracujícím lidem se doporučuje čas od času svaly protáhnout. To samé platí i pro zaměstnance, kteří často používají počítačovou myš nebo píší na klávesnici. Nepříjemnostem rovněž pomůže předejít pravidelný pohyb. [21, 22, 23, 24, 25]

Zdroje: nemoci.vitalion.cz, fyzioklinika.cz, kloubin.cz, stefajir.cz,  mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, cs.medlicker.com, healthline.com, medicalnewstoday.com

Co je zánět šlach? 
Zánět šlach neboli tenditida je onemocnění, které se obvykle rozvíjí pomalu a pacientům způsobuje velmi nepříjemné bolesti. Hojně bývají postiženy šlachy na rukou a na nohou, přičemž pacienty nejčastěji trápí obtíže, jako je zánět šlach v předloktí, zánět šlach zápěstí, zánět Achillovy šlachy nebo třeba zánět šlach na nártu. 
Jaké jsou příčiny zánětu šlach? 
Hlavním důvodem, proč u pacientů dochází k rozvoji zánětu šlach, je nadměrné přetěžování některých částí těla. Může se tedy jednat o příliš dlouhé opakování stejné činnosti, a to například při sportu a manuální práci nebo i za počítačem. Pokud pak nemají přetěžované šlachy dostatek prostoru k regeneraci, vzniká v daném místě zánět. Rozlišují se běžně čtyři druhy, kam patří hnisavý zánět šlach, revmatický zánět šlach, tenisový loket a lupavý prst. 
Jaké má zánět šlach příznaky? 
Zánět šlach se zpočátku rozvíjí velmi nenápadně a postižené místo obvykle bývá pouze citlivější na dotek nebo může mírně svědit. Nejedná se však o žádné velké obtíže a lidé si proto zánětu většinou všimnou až ve chvíli, kdy jim pohyb postiženou částí těla působí bolest, která se může promítat i do blízkého kloubu. Místo zánětu pak bývá zarudlé, teplé, oteklé a velmi bolestivé. 
Jaká existuje pro zánět šlach léčba? 
Nejúčinnější metodou léčby je v případě zánětu šlach omezení pohybu postiženého místa pomocí obvazu, ortézy či sádry. Zánětlivá reakce by tak měla postupně ustoupit. Kromě toho úlevu přináší také různé chladivé gely, studené obklady či protizánětlivé léky. Dalším způsobem je pak fototerapie, a pokud příznaky neustoupí, je nutné přistoupit k chirurgické léčbě zánětu šlach, po které musí následovat důsledná rehabilitace.
Rob (neregistrovaný)

Chtěl bych se optat zdali u zánětu šlach ve dlani může v bříšku pod palcem vrnět a mít občasné mini křeče. Projevuje se to při pohybu mezi pacem a ukazováčkem u ruky.

Dobrý den,
pokud budou křeče pokračovat i po vyléčení zánětu šlach a stav vás bude omezovat v běžném životě, navštivte praktického lékaře.

Robert (neregistrovaný)

Dobrý den,

už dva měsíce mne trápí bolest v loktu, patrně v místě úponu tricepsu k loktu, což jsem si způsobil nevhodným cvikem na triceps. V klidu je to bez bolesti, když ale zaberu nebo si tam zatlačim prstem, tak bolest ostrá, po dvou měsících stále stejná. Loket udržuji v klidu, nyní druhý týden mažu traumaplantem, zatím bez výsledku. Vzhledem k dlouhé době objednání k ortopedovi (tam mám jít až za měsíc) bych se rád zeptal, zda má smysl navštívit praktického lékaře, zda mi může pomoci i on nebo je to stejně na ortopeda.

Děkuji moc za odpověď, Robert

Dobrý den,
Vyšetření ortopedem je jistě žádoucí. Traumaplant vysaďte, nemá se užívat déle jak dva týdny. Než se dočkáte ortopeda, mužete ještě zkusit protizánětlivou léčbu ibalginem. Pokud nemáte kontraindikaci, berte 400mg ibalginu 3x denně, užívejte nejdéle týden.

Týnka (neregistrovaný)

Dobrý den ve středu mi daly v nemocnici sadru na ruku na zánět šlach plus léky bohužel bolest je horší a horší. Je to v pořádku? Nebo mám raději zajed ještě do nemocnice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?