Balíček ICN 2013

27. 5. 2013 9:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Jako každý rok i letos připravila Mezinárodní rada sester (ICN) informační materiál - Balíček ICN. Tématem, které si Mezinárodní rada sester letos zvolila, je Překlenutí rozdílů: rozvojové cíle tisíciletí: 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.




Toto heslo má vyjadřovat odpočítávání do roku 2015, a to s důrazem na cíle, které se vztahují ke zdraví. Balíček ICN je rozčleněn do pěti kapitol a zahrnuje velké množství dosažených výsledků.

Kapitola 1: Porozumění RCT

V roce 2000 přijalo OSN Deklaraci tisíciletí jako potvrzení závazku vůči základním principům OSN a pokračujícího úsilí o mír, rovnost a ekologickou udržitelnost ve světě. Část III této deklarace nese název Rozvoj a vymýcení chudoby. Na jejím základě byly formulovány rozvojové cíle tisíciletí a v září 2001 představeny Valnému shromáždění OSN (UN 2001). Rozvojových cílů tisíciletí (RCT ) je osm: jsou podpořeny 18 dílčími úkoly a dále také řadou ukazatelů umožňujících měření těchto úkolů: Cíl 1: Vymýtit extrémní chudobu a hlad Cíl 2: Zpřístupnit základní vzdělání pro všechny Cíl 3: Prosazovat rovnost pohlaví a posílit postavení žen Cíl 4: Snížit dětskou úmrtnost Cíl 5: Zlepšit zdraví matek Cíl 6: Bojovat proti HIV/AIDS, malárii a dalším chorobám Cíl 7: Zajistit udržitelnost životního prostředí Cíl 8: Rozvíjet celosvětové partnerství pro rozvoj Záměrem je dosáhnout naplnění všech RCT do roku 2015. Jako startovní čára pro měření pokroku byla brána úroveň z roku 1990. V roce 2005 odhadoval Rozvojový projekt OSN, že náklady na dosažení RCT ve všech zemích jsou „v roce 2006 v řádu 121 miliard dolarů a v roce 2015 vzrostou na 189 miliard dolarů“.

Kapitola 2: RCT týkající se zdraví

Vytyčené RCT mají vliv na zdraví, avšak cíle 4, 5 a 6 se zabývají přímo zdravotními problémy. Tato kapitola shrnuje pokrok, kterého bylo zatím při plnění těchto cílů dosaženo, i související úkoly a ukazatele - obsahuje konkrétní statistické údaje. Zabývá se některými strategiemi a zásadními problémy, s nimiž se musí snaha o dosažení každého z cílů potýkat.
RCT 4: Snížit dětskou úmrtnost Úkol: Snížit mezi roky 1990 a 2015 úmrtnost dětí mladších pěti let o dvě třetiny.
Ukazatele: * Úmrtnost dětí mladších pěti let * Kojenecká úmrtnost * Procento jednoletých dětí očkovaných proti spalničkám RCT 5: Zlepšit zdraví matek Úkol: Snížit mezi roky 1990 a 2015 úmrtnost matek o tři čtvrtiny Ukazatele: * Úmrtnost matek * Procento porodů, u nichž je přítomen kvalifikovaný zdravotnický personál RCT 6: Bojovat proti HIV/AI DS, malárii a dalším chorobám Úkol: Zastavit šíření HIV/AIDS a zvrátit postup jeho šíření do roku 2015.
Ukazatele: * Rozšíření HIV u těhotných žen ve věku 1524 let * Míra používání kondomu v rámci míry rozšíření antikoncepce * Použití kondomu při posledním vysoce rizikovém pohlavním styku * Procento populace mezi 15-24 lety s obsáhlými a správnými znalostmi HIV/AIDS * Míra rozšíření antikoncepce * Poměr sirotků ve věku 10-14 let docházejících do školy oproti dětem, které sirotky nejsou Úkol: Dosáhnout do roku 2010 všeobecného přístupu k léčbě HIV/AIDS pro všechny potřebné. Úkol: Zastavit výskyt malárie a dalších závažných nemocí a nastavit opačný vývoj.
Ukazatele: * Rozšíření malárie a úmrtnost spojená s malárií * Procento obyvatel v oblastech s rizikem výskytu malárie, které proti malárii používá účinná preventivní a léčebná opatření * Rozšíření tuberkulózy a úmrtnost spojená s tuberkulózou * Procento případů tuberkulózy zachycených a léčených pomocí plně kontrolovaných krátkodobých režimů DOTS.

Kapitola 3: Překlenutí rozdílů

Kapitola se zaměřuje na přispění všeobecných sester ke splnění RCT a zdůrazňuje především vliv zvyšování jejich znalostí a schopností. Věnuje také pozornost faktu, že sestry jsou často jediní kvalifikovaní zdravotničtí pracovníci, k nimž mají lidé za celý svůj život přístup, ať už potřebují jakoukoli péči. Popisuje konkrétní případy, jako například založení fondu pro vzdělávání dívek The Girl Child Education Fund, jehož cílem je umožnit školní docházku osiřelým dcerám všeobecných sester v subsaharské Africe. K dnešnímu dni těžilo či těží z této iniciativy 316 dívek v Keni, Svazijsku, Ugandě a Zambii. Dále zmiňuje přípravu více než 1000 sester v 13 zemích na roli školitelek. Ty následně v této oblasti vyškolily 30 000 dalších sester a zdravotnických pracovníků, což mělo celosvětový dopad na prevenci, péči a léčbu tuberkulózy. Jako doplněk tohoto školení nabízí ICN online program Péče, prevence a léčba tuberkulózy, který poskytuje praktické nástroje sestrám a dalším osobám. Přispění sester spočívá také ve využívání mobilních knihoven ICN/MSD. Ty poskytují aktuální informace z oblasti ošetřovatelství sestrám působícím v odlehlých a venkovských oblastech, včetně těch, které pracují mezi uprchlíky s těmi nejchudšími a nejzranitelnějšími skupinami obyvatel. Knihovny tak umožňují tisícům sester a zdravotnických pracovníků v subsaharské Africe a dalších zemích, včetně Haiti a Východního Timoru, poskytovat dětem, matkám, rodinám i celým komunitám vhodnou péči, čímž přispívají k plnění RCT týkající se zdraví. Pro co nejširší uplatnění knihoven byly založeny anglické, portugalské a francouzské verze.

Kapitola 4: Po roce 2015

Vzhledem k tomu, že do uplynutí lhůty pro dosažení RCT zbývají pouhé dva roky, jsou debaty o jejich nástupcích v plném proudu. Směřují k diskusím o prodloužení této lhůty, tvorbě nové skupiny podobných cílů nebo zcela novému systému. Je zdůrazňována snaha o stavění na zkušenostech již získaných při realizaci RCT a zachování silných stránek RCT - jasnost, stručnost a měřitelnost. V rámci OSN byla k vytvoření rozvojového programu po roce 2015 ustanovena pracovní skupina. Dále byl zřízen panel na vysoké úrovni sestávající z 26 „význačných osob“: předsedá mu britský premiér společně s prezidenty Indonésie a Libérie, dalšími členy jsou potom zástupci vlád rozvinutých i rozvojových zemí a občanské společnosti. Panel bude sloužit jako poradní orgán generálního tajemníka, a to zejména ve věcech vývoje udržitelných rozvojových cílů.

Kapitola 5: Role národních sesterských organizací a sester v dosažení RCT a udržitelného rozvoje po roce 2015

V závěrečné kapitole dokumentu je především zdůrazněno postavení sester při formování a realizaci udržitelných cílů, kdy prokázaly značnou flexibilitu, inovativnost a odvahu. Sesterské organizace jsou vyzývány, aby nepolevily v úsilí a motivovaly své členy a napřely své úsilí k dosažení RCT v čase zbývajícím do roku 2015, a také aby se začaly zajímat o program po roce 2015 a zaujaly k němu stanovisko, aby prolomily bariéry a obtíže, které brání v dosažení RCT, plnily zdravotní potřeby těch nejchudších a nejvíce opomíjených komunit s nedostatečným přístupem ke zdravotní péči s využitím partnerství, sítě kontaktů a spojenectví.
Zdroj: http://www.icn.ch/publications/internationalnurses-day/ Celé znění balíčku ICN najdete na webových stránkách MZ ČR a NCO NZO Brno.

O autorovi| PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková, NCO NZO

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?