Bazální teplota je jedním z ukazatelů plodných dnů a úspěšného otěhotnění. Jak ji správně měřit?

11. 6. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Pravidelným zaznamenáváním bazální teploty lze lépe poznat jednotlivé fáze menstruačního cyklu a určit tak přesněji plodné dny a ovulaci. Po skončení ovulace zpravidla dochází k růstu bazální teploty až o 0,5 stupně Celsia a v případě, že s příchodem další menstruace neklesne, může být známkou začínajícího těhotenství. Víte, jak bazální teplotu měřit co nejefektivněji? 

Co vlastně znamená bazální teplota?

Bazální teplota charakterizuje tělesnou teplotu v době, kdy je člověk v naprostém klidu. U žen může sledování bazální teploty hrát velkou roli při plánování těhotenství, jelikož její změny ovlivňuje produkce dvou typů pohlavních hormonů ve vaječnících, konkrétně estrogenů a gestagenů.

Pokud ženy pozorně sledují vývoj své bazální teploty, mohou snadněji určit, kdy mají plodné dny a kdy ovulují, a lépe si tak naplánovat nechráněný pohlavní styk za účelem početí. Měření bazální teploty může být rovněž užitečné i pro tu část ženské populace, která se naopak snaží těhotenství vyhnout. V případě že je těhotenství nežádoucí, je nutné si uvědomit, že tato metoda není spolehlivá na 100 %, a je tedy vhodné využít i jiný antikoncepční prostředek.

Odchylky bazální teploty

Bazální teplota může být ovlivněna oslabením organismu, různými nemocemi, užíváním léků, špatným spánkem, požitím alkoholu a rovněž změnami venkovních teplot. Měření bazální teploty by vám tedy spíše mělo pomoci lépe poznat váš cyklus, ale nemělo by vás příliš stresovat, pokud byste se příliš upnuly pouze na tuto činnost.

Měření bazální teploty

Měření bazální teploty by mělo probíhat ideálně vždy hned ráno po probuzení, nejlépe ještě v leže předtím, než vstanete z postele, a následně ji zaznamenávat pomocí grafu například do ovulačního kalendáře. K měření lze využít přímo speciální teploměr na měření bazální teploty, nebo digitální ústní teploměr.

Bazální teplotu je následně možné měřit vaginálně, orálně či rektálně po dobu 5 minut, nebo dokud nezazní zvukový signál v případě digitálního teploměru. Zásadní je ověřovat teplotu pokaždé na stejném místě, jelikož se v každé části těla může mírně lišit a výsledný graf by byl nepřesný. Snažte se výsledek zaznamenávat rovněž ve stejnou hodinu.

Jak měřit bazální teplotu správně?

  • Hned po probuzení
  • Identickým teploměrem
  • Ve stejné části těla
  • Vždy v tentýž čas

Bazální teploměr

Jak již bylo uvedeno výše, k měření lze využít digitální ústní teploměr nebo speciální teploměr k měření bazální teploty. Bez ohledu na to, který zvolíte, je důležité vždy používat stejný teploměr pro každé měření, aby hodnoty byly co nejspolehlivější.

V současnosti se vyrábí například speciální vodotěsné digitální teploměry, které jsou vhodné právě pro měření bazální teploty a dokáží zaznamenat výsledný údaj s přesností na dvě desetinná místa. Mezi tyto teploměry patří například Rossmax TG 600, Geratherm nebo MT-B231F.

Graf bazální teploty

Pokud využijete k zaznamenávání bazální teploty již zmiňovaný ovulační kalendář, Práci vám usnadní předtištěná čísla, jelikož budeme moci vždy jen zakroužkovat jednotlivá čísla značící teplotu.

Ta následně propojíte rovnou čarou, čímž dostanete výsledný graf, který vám umožní lépe odpozorovat pokles a vzrůst vaší tělesné teploty a určit tak plodné a neplodné dny. Normální bazální teplota se pohybuje kolem 36,5 stupně, ale u každé ženy je samozřejmě individuální.

Bazální teplota před ovulací

V první části menstruačního cyklu, jež se nazývá folikulární fáze, je teplota nižší a pohybuje se zhruba kolem zmiňovaných 36,5 stupňů Celsia. Pár dní před ovulací teplota může mírně klesnout o několik desetin stupňů a tento pokles setrvává až do ukončení ovulace. Ovulaci lze rovněž ověřit na základě ovulačního testu. O dalších příznacích, jež značí ovulaci, se dočtete v tomto článku.

Ve chvíli, kdy teplota klesne, je pravděpodobné, že jste plodné. Jakmile ovulace skončí, teplota se náhle zvedne o 0,2 až 0,5 stupně Celsia, jelikož se zvýší hladiny progesteronu v těle. Vy přestáváte být plodné a neoplozené vajíčko zaniká. Tato fáze menstruačního cyklu se nazývá luteální.

Bazální teplota před menstruací

Vyšší teploty přetrvávají zpravidla ještě několik dní, ovšem před příchodem menstruace by se měla teplota opět snížit na normální hodnoty. Pokud k tomu nedojde a bazální teplota zůstává vysoká, je zde vysoká pravděpodobnost, že jste těhotná. To zjistíte nejen podle zvýšené bazální teploty, ale i podle toho, zda se dostaví menstruační krvácení či nikoliv. Pokud se tak nestane, je namístě provést těhotenský test.

Umíte změřit bazální teplotu?

Bazální teplota v těhotenství

Bazální teplota v počátku těhotenství zůstává zvýšená, jak již bylo zmíněno. Hovoříme tedy o bazální teplotě 37 stupňů Celsia nebo podobném čísle. Pokud tedy zvýšená teplota přetrvává déle než 18 dní, je velmi pravděpodobné, že jste přišly do jiného stavu a můžete se začít těšit na miminko. Nízká teplota v těhotenství však také není výjimkou, jelikož ženy, kterým při ovulaci stoupne teplota jen mírně, ji nemusí zaznamenat ani ve chvíli, kdy otěhotní.

Bazální teplota: graf

Zdroje: nutriklub.cz, otehotnet.cz, healthline.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?