Beta blokátory u pacientů se srdečním selháním

7. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová studie amerických vědců potvrdila příznivý vliv betablokátorů na ventrikulární funkci. Účastníci kongresu American College of Cardiology navrhli standardizovanou indikaci těchto léků ve vybraných případech. Vycházejí přitom z výsledků studie lékařů z University of Carolina v Los Angeles...


Studie ukázala, že pacienti se srdečním selháním, kterým byl po propuštění z nemocnice předepsán betablokátor, měli v období následujících šedesáti až devadesáti dnů méně než poloviční riziko úmrtí ve srovnání s pacienty, kterým tento lék předepsán nebyl.

U pacientů užívajících betablokátor byla také o třetinu menší potřeba rehospitalizace během prvních tří měsíců než u těch, kteří mají stejnou indikaci k léku, ale předepsán jim nebyl.

„Preskripce betablokátorů by měla být přijata jako standardizovaný postup u všech propouštěných pacientů s diagnózou kongestivního selhání srdce ze systolické dysfunkce levé komory. Výjimkou by měli být jen pacienti s absolutní kontraindikací,“ uvedl na kongresu Dr. Greff C. Fonarow. „Pokud by byl tento postup zaveden, dokázali bychom možná každý rok zachránit tisíce či desetitisíce pacientů se srdečním selháním,“ poznamenává spoluautor studie.

(ivb)

zdroj: www.medpagetoday.com

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Jiří Vítovec

To je doopravdy velmi aktualni informace, betablokátory poprve u srdecniho selhani podal prof.Waagstein v roce 1975, mnohe studie s přelomu stoleti (CIBIS II,MERIT,COPERNICUS a dalši) to prokázaly na velkých souborech. V nasich (a samozřejmě i amerických)doporučeních pro lečbu srdečního selhání jsou betablokátory uvedeny jako leky prve volby u stabilizovaného srdečního selhání již od roku 1997 a my se nyni z Vašich novin dozvídáme, že je dobre je podávat nemocným po propuštění z nemocnice. Jen pro Vasi informaci v nasi republice po propuštění, nemají-li kontraindikace je nemocní dostávají skoro 10 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?