Blair slibuje lepší veřejné služby

17. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...I když Blairův manifest Ambice pro Británii stanoví cíle až do roku 2010, tedy nejméně na dvě volební období, bezprostřední změny ve školství, zdravotnictví, policejních službách a ve veřejné dopravě jsou stanoveny na tři roky. Za tuto dobu se má počet zdravotních sester zvýšit o 20 tisíc a lékařů o 10 tisíc...


LONDÝN - Nechte nás dokončit, co jsme začali, a dovolte nám sáhnout ke skutečným a radikálním změnám, zvolal včera britský premiér Tony Blair, když předložil labouristický program k parlamentním volbám. Vůdce opozičních konzervativců William Hague však prohlásil, že vláda již před vítězstvím v roce 1997 předložila tytéž sliby, ale nesplnila je.

I když Blairův manifest Ambice pro Británii stanoví cíle až do roku 2010, tedy nejméně na dvě volební období, bezprostřední změny ve školství, zdravotnictví, policejních službách a ve veřejné dopravě jsou stanoveny na tři roky. Za tuto dobu se má počet zdravotních sester zvýšit o 20 tisíc a lékařů o 10 tisíc. Přesto se podle manifestu nepodaří výrazně snížit dosavadní dlouhé čekací lhůty na operace ve veřejných nemocnicích. Labouristé chtějí vytvořit zvláštní chirurgické jednotky, které by tento již roky se táhnoucí nedostatek měly částečně odstranit.

Zatímco konzervativci slibují snížení daní, labouristé se zavazují, že v případě volebního vítězství nezvednou horní nebo základní sazby daně z příjmu. Blair hodlá zvýšit minimální mzdu, aby získal voliče z řad občanů s nejnižšími příjmy. Manifest reaguje i na ostré výtky toryů, že se v zemi zvýšila kriminalita a uvolnil se azylový režim. Blair slibuje, že do tří let zvedne počet policistů o šest tisíc a vláda se „vyrovná se zneužíváním práva na azyl“.

(mp, BBC), Hospodářské noviny, 17.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?