Bolest prsou automaticky neznamená rakovinu. Má mnoho banálních příčin

26. 1. 2023 9:00
17 nových názorů

Bolest prsou je obvykle spojena s premenstruačním syndromem či těhotenstvím, kdy se v těle hromadí hormon estrogen. Na vině však může být i špatná velikost podprsenky či nadměrná konzumace kávy. V krajním případě může být bolest v prsu také příznakem nádorového onemocnění. 

Bolest prsou trápí značnou část ženské populace nejčastěji ve spojitosti s hormony. Nemusí se však vždy jednat o příznak těhotenství nebo nadcházející menstruace. Za bolestí v prsou může být i samostatná nemoc. Ženy si nejčastěji stěžují na:

  • bolest prsou pod levým prsem,
  • bolest prsou pod pravým prsem,
  • bolest prsou na dotek,
  • bolest prsou po stranách,
  • bolest jednoho prsu. [1, 2, 3, 4, 5]

Bolest prsou v důsledku hormonů

Jak už zaznělo výše, bolest prsou může mít hned několik příčin. Nejčastěji se však jedná o důsledek zvýšené hladiny estrogenu. Kdy je tedy bolest prsou naprosto přirozená?

Bolest prsou v těhotenství

Zvýšená citlivost prsou bývá jedním z prvních příznaků raného těhotenství. Mnoho žen ji začne vnímat zároveň s vynecháním menstruace. A zatímco některé mluví o nepříjemném pnutí, jiné hovoří spíše o bolesti. Projevy se u každé nastávající matky trochu liší, jejich příčina je však vždy stejná – bouřlivé hormonální změny. Tělo totiž začne produkovat hormony už v okamžiku, kdy dojde k uhnízdění embrya. Bolest samovolně odezní po porodu a při pravidelném kojení.

Bolest prsou před menstruací

Bolesti prsou se u mnoha žen objevují pravidelně každý měsíc. Konkrétně se tak děje zhruba týden před menstruací. Bolest je u některých žen dokonce tak intenzivní, že je omezuje v každodenních činnostech. Problém mají hlavně při sportu, ale také během milování.

Pacientky často trápí také na citlivé bradavky nebo výrazně nateklá prsa. Ta velmi často bolí pouze na dotek, přičemž nepříjemný pocit někdy vystřeluje i na další místa a pacientky si tak stěžují na bolest prsu a podpaží.

Nejvíce jsou této nepříjemnosti náchylné mladé ženy. Že by bolest trvala až do konce života, se ale určitě bát nemusí. Podle lékařů s přibývajícími léty samovolně odezní. Častokrát se tak ale stane až s přicházející menopauzou.

Jestliže pociťujete bolest prsou 14 dní před menstruací, může tento nepříjemný pocit souviset s ovulací. Kromě toho se může dostavit také pálení bradavek či bolest bradavek na dotek, což souvisí s hladinou hormonů, která v průběhu menstruačního cyklu kolísá.

Bolest prsou při kojení

Bolesti prsou se mohou dostavit také při kojení. Kromě hormonů jsou v tomto případě na vině různé komplikace, které se u žen po porodu vyskytují. Jaké mají bolesti prsou při kojení a citlivost bradavek příčiny? Jedná se například o:

  • ragády (popraskané bradavky),
  • bolestivé nalití prsou,
  • ucpaný mlékovod,
  • zánět prsní žlázy,
  • infekce plísněmi,
  • nalití přídatné žlázy,
  • syndrom bělavé bradavky. [6, 7, 8, 9, 10, 11]

Pociťujete bolest prsou před menstruací?

Nemoci spojené s bolestí prsou

Pociťujete bolest prsou, kterou doprovází také bolest bradavek a další nepříjemné zdravotní komplikace v podobě bolestí hlavy nebo třeba horečky? Nebo vás trápí bolest prsu na konkrétním místě? Za rozvojem těchto obtíží mohou kromě hormonálních změn stát také různé nemoci.

Mastitida

Mastitida nebo také zánět prsu se často objevuje u kojících žen, výjimečně jí však mohou onemocnět i muži. Projevuje se napětím kůže nad postiženým místem, jeho zarudnutím a citlivostí na dotek. Zpravidla se vyskytuje i bolest v prsu, horečka, únava a bolest hlavy. Zánět může způsobit i zatvrdnutí a horkost prsa. Důležitou prevencí je v tomto případě správná technika kojení.

Rakovina prsou

Ačkoli se nejedná o její obvyklý příznak, může být bolest předzvěstí i rakoviny prsu. Ta se kromě hmatatelné bulky projevuje také rozdílnou velikostí prsů, nepravidelností bradavek, pomerančovou kůží na prsu, výtokem z bradavky, vtažením prsní tkáně a důlkovatěním. V případě hnisavého nádoru se objevuje také zarudlá kůže a bolest v jednom prsu nebo píchání v prsu.

Ostatní nemoci

Prsům některé ženy často nesprávně přisuzují také ostrou bolest hrudníku, která se zvětšuje při nadechnutí. Ta ale nesouvisí s prsy, ale se zánětem chrupavek nebo blokádou žeber. V případě infarktu se zase ozývá bolest na prsou, nikoli v nich. [12, 13, 14, 15, 16]

Silná menstruace může negativně ovlivnit život pacientky. Jak ji zmírnit?
Přečtěte si také:

Silná menstruace může negativně ovlivnit život pacientky. Jak ji zmírnit?

Další příčiny bolesti prsou

Bolest prsou si ženy nevědomky působí i samy. K jejímu vzniku přispívá například nošení nesprávné velikosti podprsenky, která tlačí, svírá nebo naopak odstává a prsa nemají dostatečnou oporu. Neblahý vliv má údajně i častá konzumace kávy, stres a nervozita. V některých případech může být za bolestivá prsa zodpovědná také špatně zvolená hormonální antikoncepce. Ta správná od bolesti naopak uleví. [17, 18, 19, 20, 21]

Jak od bolesti ulevit?

Kromě léků na bolest (Ibalgin, Ibuprofen…) pomohou také studené a teplé obklady, které se doporučují hlavně při komplikacích během kojení. Ženám s bolavými prsy pomůže také změna životosprávy. Doporučuje se omezit kofein a přidat do jídelníčku více vlákniny. Osvědčil se také snížený příjem tuků a soli, která v těle zadržuje vodu. [22, 23, 24, 25, 26]

Zdroje: stefajir.cz, ordinace.cz, vasemenopauza.cz, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, webmd.com, mountsinai.org, nhs.uk, hopkinsmedicine.org, healthline.com

Co způsobuje bolest prsou? 
Bolestivá prsa trápí velkou část ženské populace, přičemž nejvíce si pacientky stěžují na bolest prsou na dotek, bolest pod levým prsem, bolest pod pravým prsem, bolest prsou po stranách nebo bolest jednoho prsu. Na vině mohou být hormonální změny spojené s nadcházející menstruací, může se jednat o jeden z příznaků těhotenství a obtíže se často dostavují i při kojení. Mezi možné příčiny však patří i některá onemocnění, jako je mastitida či rakovina prsu. 
Jak se projevuje bolest prsou před menstruací? 
Bolest prsou a zvýšená citlivost bradavek se u mnoha žen objevuje pravidelně každý měsíc, a to konkrétně několik dní před začátkem menstruace. Tento problém může být někdy tak intenzivní, že pacientkám nedovoluje vykonávat běžné činnosti, způsobuje nepříjemnosti při sportu, ale i při milování. Bolest prsou pak může vystřelovat až do podpaží a výjimkou není ani bolest prsou při ovulaci. 
Jaká je příčina bolesti prsou při kojení? 
Na nepříjemnou bolest prsou si stěžují také čerstvé matky, které své děti kojí. Kromě hormonů mohou mít tyto problémy na svědomí také další komplikace, kam patří například popraskané bradavky (ragády), ucpaný mlékovod, zánět prsní žlázy, infekce plísněmi, zduření přídatné žlázy nebo syndrom bělavé bradavky. 
Která onemocnění způsobují bolest prsou? 
Kromě hormonálních změn mohou rozvoj nepříjemných obtíží způsobit také různá onemocnění. Jedná se například o mastitidu, což je označení pro zánět prsu, který se často vyskytuje u kojících žen. Na vině ovšem může být také rakovina prsou, která se projevuje výskytem hmatatelné bulky, nepravidelností bradavek, výtokem, vtažením prsní tkáně, důlkovatěním nebo třeba pomerančovou kůží na prsu.
Holubitchka (neregistrovaný)

Dobrý den,

Dva cykly zpět jsem začala brát macu. Minuly měsíc všechno proběhlo bez problému. Tuto ovulaci jsme měli nechráněný styk a od te doby jsem mela pocit, jako by se mi nalily prsa. Bolely mě z vnější strany. Nyní je mám velice citlivá a při doteku bolí, hlavně večer. Ms mám dostat příští týden. Myslíte, ze se muže jednat o těhotenství? Nikdy jsem prsa necítila, pouze v začátku těhotenství se synem 2 roky zpět. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
jak se uvádí v článku, bolest prsou může značit např. jak ranou fázi těhotenství, tak premenstruač. syndrom. Vzhledem k tomu, že máte před menstruací, tak těžko říci. Pokud menstruaci nedostanete, doporučuji udělat těhotenský test. V případě jeho opakované negativity a přetrvávání bolesti prsou (bez návaznosti na menstruaci) doporučuji návštěvu vašeho gynekologa. Hezký den.

Hanka (neregistrovaný)
Dobrý večer je mi 74 let a začala mne bolet na dotek bradavka mám obavu oč jde jinak jsem vcelku zdravá jen bolí plotýnky v dolní části na které beru při větší bolesti ultracod poraďte co dělat děkuji Hanka
Lenka (neregistrovaný)
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat už to bude víc jak dva měsíce a bolí mě prsa nepravidelně jako by se mi tvořilo znovu mléko. Doma mám 15.měsíců syna ale o mléko jsem přišla v prvním týdnu narozeni syna. Na dotek mě nebolí prsa ale někdy jsou dlouze bolestivé. Mohu to přirovnat třeba když jsem kojila těch par dni a třeba bolí i půl dne. Aby přestalo bolet dávám obklady na prsa toto mi zatím pomáhá při bolestech.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?