Bolest vaječníků může způsobit zánět, cysta i menstruace. Jaké příznaky vám napoví?

27. 12. 2021 0:00
2 nové názory
Autor: Redakce

Bolest vaječníků poznáte podle toho, že se objevuje na jedné nebo na obou stranách v oblasti pánve, tedy podbřišku. Často bývá spojena s probíhající menstruací či ovulací, ale pokud je silnější než obvykle nebo se objeví v jiném období, než jste byly zvyklé, může být na vině nějaký zdravotní problém, jako je cysta nebo zánět vaječníků. Víte, jaké příznaky vám napoví?

Bolest vaječníků

Vaječníky představují důležitý orgán ženské reprodukční soustavy, který se nachází ve vašem podbřišku. Jejich hlavní funkcí je zrání a uvolňování vajíček pro případné oplodnění. Kromě toho také produkují hormony, jako je estrogen, které spouštějí menstruaci.

Kde bolí vaječníky? Bolesti vaječníků se projevují na jedné nebo obou stranách v podbřišku, čili v pánvi pod pupíkem. Mohou být chronické či akutní, podle toho, jak rychle nastoupí a jak dlouho přetrvávají.

Může je mít na svědomí mnoho různých stavů, a to od menstruace přes zánět až po nádory. Z tohoto důvodu je důležité vyhledat vašeho gynekologa, který vás prohlédne a určí správnou diagnózu i následnou léčbu.

Jak se bolest vaječníků projevuje?

Bolest vaječníků může být chronická nebo akutní. Akutní typ bolesti vaječníků typicky přichází rychle, čili v rozmezí několika minut nebo hodin, a opět odezní během krátké doby. Chronická bolest vaječníků má pomalejší nástup a může přetrvávat i po dobu pár měsíců.

Bolest vaječníků tedy může náhle přijít a zase odeznít, nebo přetrvávat nepřetržitě a může být ostrá či tupá. Může se zhoršit při močení nebo jiných činnostech, jako je například cvičení. Některé ženy ji zaznamenají jen zřídka a ještě náhodou, zatímco jiným ženám může svojí intenzitou narušit i každodenní život.

To, jakým způsobem se bolest projevuje, jak často a v jaké intenzitě, je dobré si zaznamenat, abyste vašemu lékaři pomohly odhalit, jaký problém by mohl mít obtíže na svědomí. Podle toho může zvolit vhodná vyšetření a zaměřit se na konkrétní projevy.

Vaječníky a bolest: co ji způsobuje?

Bolesti v podbřišku mohou mít mnoho příčin, nicméně spousta žen je zažívá v důsledků menstruačního cyklu. Nejčastěji tedy ženy trápí bolest vaječníků při ovulaci a bolest vaječníků při menstruaci, přičemž u každé z nich se může lišit intenzitou i délkou trvání. Menstruaci na rozdíl od jiných stavů může doprovázet bolest vaječníků a zad.

Pokud se obtíže objeví v jiném období nebo síle, než jste zvyklé, mohou být varovným signálem zdravotního problému. Často se za bolestí skrývá zánět vaječníků nebo cysta. Zánět kromě vaječníků zpravidla postihuje také dělohu, děložní čípek a vejcovody. Z toho důvodu se tato infekce označuje jako zánětlivé onemocnění pánve. Mezi další možné příčiny bolesti vaječníků patří:

Zánět vaječníků: příznaky

Zánět vaječníků, neboli zánětlivé onemocnění pánve se obvykle šíří při pohlavním styku, ale není to pravidlem. Zánět tedy často způsobují pohlavní nemoci, jako jsou chlamydie či kapavka, ale existuje i malé riziko vzniku infekce například při zavádění nitroděložního tělíska. Mezi typické projevy zánětu patří níže uvedené obtíže, které se však nemusí nutně objevit všechny najednou:

  • Výtok doprovázený nepříjemným zápachem
  • Bolest v podbřišku
  • Bolest vaječníků při sexu
  • Průjem a nevolnost
  • Únava
  • Pocit pálení při močení
  • Nepravidelná menstruace nebo krvácení mezi menstruacemi
  • Horečka

Rakovina vaječníků: příznaky

Rakovina vaječníků se v počátečním stádiu bolestivostí neprojevuje, nicméně existuje několik typů rakoviny vaječníků, které se mohou ozvat bolestí v podbřišku. Častěji však tyto pocity způsobují rostoucí nádorové cysty.

Ve vzácných případech může časné stadium rakoviny vaječníků vyvolat doprovodné příznaky, ale u většiny pacientek je dříve odhalí preventivní gynekologické vyšetření. Typicky se totiž projevují až v pokročilejším stádiu rakoviny. Chodíte-li tedy pravidelně na preventivní prohlídky, nejspíš není důvod k obavám.

Nádor může růst na jednom nebo obou vaječnících, takže můžete, stejně jako v případě neškodných cyst, pociťovat pouze bolest pravého vaječníku nebo bolest levého vaječníku. Příznaky rakoviny vaječníků zahrnují:

  • Bolest vaječníků, která je silnější či delší, než jste zvyklé
  • Bolest pánve nebo břicha (včetně bolesti vaječníků)
  • Močové obtíže (např. časté nutkání)
  • Potíže s požíváním jídla či brzký pocit sytosti
  • Časté nadýmání

Trápí vás někdy bolest vaječníků?

Bolest vaječníků v těhotenství

Mírné nepohodlí v podbřišku v období těhotenství je celkem běžné, jelikož ve vašem těle probíhá v tomto momentě spousta změn. Bolest chvilku po početí může zapříčinit implantace vajíčka do dělohy a v průběhu těhotenství mohou být obtíže vyvolány například rozpínáním dělohy či zvýšeným prokrvováním této oblasti.

Pokud je však bolest intenzivní nebo ji doprovází další příznaky, neprodleně vyhledejte lékaře. Na vině mohou být výše uvedené příčiny, které s těhotenstvím nijak souviset nemusejí, například cysty na vaječníku.

Vyloučit ale nelze ani vážnější komplikace, jako je mimoděložní těhotenství (pouze v případě začínajícího těhotenství) či potrat. Mezi varovné příznaky, kdy vyhledat lékaře, patří především:

  • Ostrá a zesilující bolest
  • Vaginální krvácení
  • Horečka
  • Nevolnost a závratě
  • Zvracení
  • Pocit na omdlení

Vyšetření bolestivých vaječníků

Aby mohl lékař odhalit příčinu vašich bolestí, musí provést vyšetření, které zahrnuje několik kroků. V první řadě musí lékař vytvořit vaši anamnézu, a to na základě příznaků, které se u vás objevily.

Měly byste tedy vašemu gynekologovi sdělit co nejpodrobněji, jak se u vás bolesti vaječníků projevují a zda je doprovázejí i jiné obtíže. Dále je dobré vědět, zda někdo z blízké rodiny měl podobný zdravotní problém.

Lékař následně provede fyzické vyšetření, aby zjistil, kde přesně pociťujete bolest a zda se u vás objevují známky infekce. Existuje-li podezření na pohlavně přenosné nemoci, gynekolog pošle vzorek k rozboru do laboratoře, případně může odebrat krev.

K odhalení cyst dále poslouží ultrazvukové vyšetření. V případě nutnosti je také možné provést vyšetření CT či magnetickou rezonanci. Následná léčba se vždy odvíjí od příčiny vašich obtíží.

Zdroje: vitalia.cz, ocrahope.org, webmd.com, novinky.cz, vimax.cz, nemoci.vitalion.cz, mojezdravi.cz, healthline.com, mayoclinic.com, cdc.com

Motýlek (neregistrovaný)

Dobrý večer mám velké bolesti na pravé straně v boku a bolí mě vaječník a nevím co to je děkuji Gažova

Dobrý den,
bolí vás tedy na pravé straně v boku a ještě tedy v podbřišku v oblasti vaječníku? Bolest v boku je bodová nebo jde v pásmu od páteře přes bok do podbřišku? V takovém případě by se mohlo jednat o kořenové bolesti od páteře. Takhle na dálku se toho moc vyřešit nedá, pokud vás bolí v podbřišku, navštivte svého gynekologa, pokud v boku, obraťte se na svého praktického lékaře. Gynekologickým důvodem bolestí v podbřišku bývá cysta vaječníku, případně se může jednat o jeho zánět.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?