Za bolest hlavy při menstruaci může snížená hladina estrogenu a progesteronu. Jak se jí zbavit?

11. 11. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolísající hormony během menstruačního cyklu mohou přinést mnoho změn. A jako některé ženy, i vy se v této fázi menstruačního cyklu můžete potýkat s bolestmi hlavy. Typy bolestí hlavy mohou být různé. U někoho se může projevovat jako tlak kolem čela, zatímco jiné ženy trpí spíše migrénou. Základní příčina je v obou případech stejná, přesto se jejich příznaky liší. Jak se bolesti hlavy zbavit?


Změna hladiny hormonů během menstruačního cyklu může vyvolat hormonální bolest hlavy či menstruační migrénu, v obou případech je však příčina stejná. Hormony regulují mnoho funkcí vašeho těla. Bolesti hlavy, kterými některé z vás trpí, se mohou projevit již před menstruací, během ní nebo až po jejím skončení. Hormonální bolest hlavy může být mírná až střední a může způsobovat otravné bolesti či pulzování. Tento pocit bývá nepříjemný a nepohodlný, nicméně nemusí zasahovat do vaší každodenní rutiny. Menstruační migréna pro ženy ovšem bývá větším problémem.

[democracy id="97"]

Co způsobuje bolest hlavy při menstruaci?

Bolesti hlavy jsou výsledkem měnících se hladin estrogenu a progesteronu. Estrogen prochází krevním řečištěm a posílá zprávy do různých částí těla. Jeho hladiny stoupají v polovině menstruačního cyklu. To vede k uvolnění vajíčka. Progesteron je další důležitý hormon, jelikož stoupající hladiny tohoto hormonu pomáhají implantovat vajíčko do dělohy v případě otěhotnění.

Po ovulaci, tedy uvolnění vajíčka z vaječníku, hladiny hormonů klesají. Hladiny estrogenu a progesteronu jsou na nejnižší úrovni těsně před menstruací. Právě tento pokles zvyšuje pravděpodobnost, že některé ženy bude bolet hlava. Hormonální bolest hlavy můžete pociťovat samozřejmě i jindy než během vašich dnů.

Bolest hlavy před menstruací

Pokud vás někdy bolela hlava před menstruací, nejste samy. Jsou jedním z nejčastějších příznaků premenstruačního syndromu (PMS). Hormonální bolesti hlavy před menstruací bývají stejně jako během menstruace důsledkem změn hladin progesteronu a estrogenu ve vašem těle. Tyto hormonální změny mohou mít rovněž vliv na serotonin a další neurotransmitery v mozku, což může vést navíc také k podrážděnosti.

Serotonin také hraje roli při bolestech hlavy. Když je ve vašem mozku méně serotoninu, mohou se krevní cévy zúžit a vést k bolestem. Před menstruací se hladiny serotoninu v mozku mohou snižovat s poklesem hladiny estrogenu, což přispívá k příznakům PMS.

V čem je specifická menstruační migréna?

Menstruační migrenózní bolest hlavy se objevuje před, během nebo bezprostředně po menstruaci, ale i během ovulace. Přibližně 60% žen, které trpí migrénou, uvádí, že menstruace je spouštěčem těchto obtíží. Příznaky menstruační migrény mohou být podobné jako u jakékoli jiné migrénové bolesti hlavy, i když bolesti hlavy, ke kterým dochází v tomto období, nemusí doprovázet senzorické poruchy.

Některé ženy však před menstruační migrénou pociťují slepá místa v zorném poli nebo mají pocity brnění v rukou či na tváři. Dalšími příznaky migrény během menstruace mohou být:

  • Přecitlivělost na světla
  • Přecitlivělost na hluk
  • Pulzující bolest na jedné straně hlavy
  • Nevolnost
  • Zvracení

Léčba bolestí hlavy při menstruaci

Prvním krokem je prevence. Dodržujte pitný režim, abyste byly dostatečně hydratované, odpočívejte a nezapomeňte věnovat dostatek hodin spánku. Jednou z možností, jak bojovat proti bolestem, jsou léky proti bolesti, jako je ibubrofen, aspirin, naproxen apod.

Kofein je dalším účinným lékem na hormonální bolesti hlavy. Jezení čokolády a pití čaje s kofeinem může snížit vaše obtíže. Některé léky na PMS ve skutečnosti obsahují kofein jako přísadu. Jaké jsou další možnosti léčby?

  • Ledový obklad: Zabalte balíček ledu do ručníku a přiložte si ho na čelo po dobu 10 minut. Po 10 minutách pauzy opět opakujte. Studená terapie může snížit zánět a zmírnit pocit bolesti.
  • Relaxační techniky: Cvičení jako meditace, jóga a hluboké dýchání mohou uvolnit vaše svaly, snížit napětí a zároveň ulevit od bolesti hlavy.
  • Akupunktura zahrnuje zavedení malých jehel do různých tlakových bodů v celém těle. Stimuluje uvolňování endorfinů, což jsou hormony přirozeně produkované tělem, které vám pomohou vyrovnat se se stresem a bolestí.
  • Masážní terapie může podpořit uvolnění svalů a snížit napětí v ramenou, zádech a krku. Tím si můžete snadněji ulevit od tenzních bolestí hlavy a migrény.
  • Vitaminy: Vitaminy jako B2, koenzym Q10 a hořčík mohou snížit závažnost migrénových návalů. Poraďte se se svým lékařem před zahájením užívání doplňků, zvláště pokud v současné době užíváte nějaké léky.

Hormonální léčba

V závislosti na závažnosti menstruační migrény nemusí volně prodejné léky poskytovat požadované výsledky. Pokud se příznaky nezlepší ani po užití léků, možná budete potřebovat hormonální terapii. O možnostech léčby je však potřeba, abyste se poradily se svým lékařem. Obvykle bývá doporučován Estradiol, který zvýší vaše hladiny estrogenu. V případě, že jsou vaše obtíže těžko snesitelné je vždy namístě vyhledat lékaře, aby mohl vyloučit případné jiné zdravotní komplikace.

Zdroje: ordinace.cz, medicalnewstoday.com

 

 

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?