Británie izoluje některé studenty z Asie v obavách před SARS

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco někteří odborníci toto opatření podporují a chtějí, aby ho vláda nařídila jako povinné, jiní experti soudí, že je přehnané. "SARS se šíří jak kapénkami při dýchání, tak kontaktem...


LONDÝN - Některé britské soukromé školy začaly odvážet do několikadenní izolace studenty, kteří se po prázdninách vracejí z Dálného východu anebo naopak využívají prázdnin, aby si v Británii zdokonalili angličtinu. Některé školy doporučily žákům z Číny, aby na nynější dvoutýdenní velikonoční prázdniny nejezdili domů.

Cílem je maximálně omezit možnost nákazy dalších studentů virem způsobujícím akutní syndrom dýchacích cest (SARS). Zatímco někteří odborníci toto opatření podporují a chtějí, aby ho vláda nařídila jako povinné, jiní experti soudí, že je přehnané.

Podle Ruth Watkinsové je desetidenní karanténa pro všechny studenty z oblasti infekce naprosto nezbytná. „SARS se šíří jak kapénkami při dýchání, tak kontaktem. Na rukou, plastovém povrchu, počítačích a vybavení tříd se může udržet až tři hodiny,“ řekla.

Vláda a její poradci to považují za zbytečné. Podle profesora Anguse Nicolla mimo jiné proto, že děti virus napadá jen velmi zřídka. I Nicoll však řekl, že epidemii sleduje s obavami.

Británii zejména znepokojilo rozšíření do Indie, protože mezi indickým subkontinentem a britskými ostrovy je intenzivnější cestování než s Čínou. Zatímco z Indie přiletí ročně na půl milionu lidí, z Číny je to necelých 100.000.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?