Británie pozastavila českou vakcínu proti příušnicím

18. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie z preventivních důvodů pozastavila dovoz a používání české vakcíny proti příušnicím Pavivac, kterou vyrábí firma Sevapharma. Podle vlavního hygienika ČR je ale vakcína naprosto bezpečná...


Británie z preventivních důvodů pozastavila dovoz a používání české vakcíny proti příušnicím Pavivac, kterou vyrábí pražská firma Sevapharma. Hlavní hygienik ČR Michael Vít ale Právu v pátek sdělil, že vakcína je naprosto bezpečná.

„V Británii zatím není registrována a tak ji pozastavili do doby než se tak stane,“ řekl Vít. „Když někdo doveze do ČR vakcínu, která nebude registrována, tak ji taky nepustím do doby, než ji otestujeme,“ řekl Vít. Dodal, že v Česku se vakcínou očkuje, a bez problémů. ´

Pochybnosti o tom, jak je Pavivac vyráběn, testován a skladován, vzneslo britské ministerstvo zdravotnictví, které si také vyžádalo posudek. Britské úřady požádají o informace české zdravotnické úřady a výrobce, řekl CTK mluvčí britské Agentury pro kontrolu léčiv. „Vakcína je naprosto bezpečná, je v ČR řádně registrovaná, používaná na několika generacích dětí, čili je bezpečná, skutečně,“ řekl ředitel exportu Sevapharmy Miroslav Reinhardt.

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv ve svém včerejším prohlášení píše, že vakcína Pavivac je v ČR registrována od roku 1991 a používá se k očkování dětí, u kterých není možné z různých důvodů očkování standardní trojkombinací proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám. Od roku 1991 byl Pavivac podán více než 6000 pacientům.

Za celou dobu jeho používání nebyla hlášena žádná podezření na nežádoucí účinky. Mluvčí ústavu Andrea Skálová Právu ještě sdělila, že vakcíny Pavivac bylo do Velké Británie dovezeno přibližně 6 000 dávek a žádné nežádoucí účinky také hlášeny nebyly.

Václav Pergl, Právo, 16.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?