Británie: Tlukoucí srdce v trojrozměrném zobrazení

5. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgové v královské fakultní nemocnici v Londýně zkoušejí nový přístroj, jímž mohou živě sledovat v trojrozměrném zobrazení tlukoucí srdce...


LONDÝN - Doufají, že zařízení budou moci použít k léčení stovek pacientů ročně.

Lepší monitoring díky scanneru

Přístroj značky Philips využívá ultrazvuk podobným způsobem jako ponorky ho využívají k navigaci. Do těla jsou přes scanner vysílány vysokofrekvenční vlny, které pronikají do oblasti těla, jež je třeba prozkoumat.


„V případě chirurgickému zákroku budeme už předem lépe vědět, co nás čeká.“

Ředitel kardiologické kliniky Mark Monaghan.

Zvukové vlny se poté, co narazí na vnitřní orgány, kosti a tkáně, vracejí zpět do scanneru. Počítač mění všechna data, která získal snímač, v trojrozměrné obrázky.

„Tímto přístrojem můžeme pozorovat srdce tak, jak to doposud nebylo možné. Znamená to, že můžeme stanovit přesnější a rychlejší diagnózu, protože obrázky ukazují strukturu a fungování srdce takové, jaké skutečně jsou,“ prohlásil podle BBC News ředitel kardiologické kliniky Mark Monaghan.

Díky novince vidí své srdce i pacient

Možnost sledovat srdce v trojrozměrném zobrazení není důležité jen pro lékaře. Podle Monaghana bude možné novou metodu použít také pro to, aby se na srdce mohl podívat sám pacient nebo jeho příbuzní. Může to přispět ke zmírnění jejich obav a nejistoty.

Tato technologie je rychlá a snadno použitelná, což je důležité zvláště tehdy, když má pacient bolesti nebo je staršího věku či naopak je to malé dítě, které nemůže dlouho zůstat v nemocnici.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?