Britové použili novou neinvazivní metodu operace srdce

24. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští lékaři provedli neobvyklou operaci srdce pomocí neinvazivní metody.Zavedli krkem pacienta katétr, pomocí kterého dostali k srdci Amplatzerův zcelovací implantát...


Britští lékaři provedli neobvyklou operaci srdce pomocí neinvazivní metody.

Čtrnáctiletý chlapec utrpěl během jízdy na kole proražení srdce. Přepadl na řidítka kola, která se zkroutila a narazila prudce na hrudník. Náraz způsobil trhlinu v srdci o velikosti dvou centimetrů.

Kardiologové z nemocnice Diana Children´s Hospital v Birminghamu použili novou chirurgickou metodu. Zavedli krkem pacienta katétr, pomocí kterého dostali k srdci Amplatzerův zcelovací implantát. Informují o tom interentové stránky BBC.


Operace trvala pouze devadesát minut a pacient opustil nemocnici už druhý den po zákroku.

Operace trvala pouze devadesát minut a pacient opustil nemocnici už druhý den po zákroku.

Amplatzerův implantát je vyroben ze slitiny zvané Nithiol, kterou v šedesátých letech využívalo americké námořnictvo pro výrobu ponorek.

Chlapec po nehodě zprvu ani netušil, že jde o velmi vážné zranění. Na hrudníku měl jen malou červenou skvrnu. Až po chvíli zjistil, že nemůže pořádně dýchat a necítí ruce. „Nikdy bych nevěřila, že tak běžná nehoda může způsobit tak vážné zranění,“ řekla chlapcova matka.

Díky neinvazivnímu zákroku se mohl krátce po nehodě opět vrátit do normálního života.

Internetové odkazy:

Heart plug saves injured boy

Birmingham Children's Hospital NHS Trust

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 24.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?